Hlavní obsah

Líbivý vzhled a příznivá cenovka. Nokia 5.1 se chce stát bestsellerem

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Moskvě si v úterý večer odbyl premiéru nový chytrý telefon Nokia 5.1. Ten by měl stejně jako loňský předchůdce nabídnout velmi atraktivní cenovku, navíc ale přidává několik nových vylepšení. Zástupci společnosti HMD Global, která přístroje značky Nokia vyrábí, se na premiéře netajili tím, že s novinkou míří vysoko – chtějí z ní udělat nový bestseller.

Nokia 5.1Video: archív výrobce

 
Článek

Nokia 5 si odbyla premiéru loni v únoru a bezesporu šlo o jeden z těch úspěšnějších smartphonů této značky. Prakticky ihned po startu prodejů byl totiž přístroj vyprodán a trvalo několik měsíců, než se podařilo poptávku ze strany zákazníků uspokojit.

Novinka s označením 5.1 se bude snažit na tento úspěch navázat. K tomu jí má dopomoci mimo jiné také prémiová konstrukce. Přístroj totiž bude zhotoven z jednoho bloku hliníkové slitiny 6000, a to procesem sestávajícím z 33 kroků zahrnujících obrábění, eloxování a leštění.

Foto: archív výrobce

Nokia 5.1

Odolná konstrukce, příjemná ergonomie

Podle výrobce by výsledkem měla být odolná konstrukce s elegantním matným povrchem. Přístroj by měl vynikat také příjemnou ergonomií, přestože má poměrně velkou úhlopříčku displeje - 5,5palcová dotyková plocha je totiž o 0,3 palce větší než v případě předchůdce.

Do proporcí telefonu se to ale prakticky nepromítlo, neboť displej je více protáhlý, nabízí poměr stran 18:9 a rozlišení Full HD+. V praxi je tak smartphone dokonce o 2 mm užší než v případě loňského modelu. Pozornost si zaslouží také zaoblené rohy displeje, které kopírují tvar samotného smartphonu.

Foto: archív výrobce

Nokia 5.1

Až o polovinu vyšší výkon

Nokii 5.1 pohání osmijádrový procesor MediaTek Helio P18 s taktem 2.0 GHz. Ten by měl být téměř o polovinu výkonnější než v případě předchůdce. Na výběr přitom budou dvě různé konfigurace – s 2 GB RAM/16GB úložištěm a 3 GB RAM/32GB úložištěm.

Na zadní straně smartphonu se nachází 16megapixelový senzor s fázovým automatickým ostřením, vepředu je pak širokoúhlá selfie kamera. Čtečka otisků prstů se kvůli tenkým rámečkům okolo displeje přestěhovala na zadní stranu smartphonu. Přístroj bude pracovat pod čistým operačním systémem Android.

Výrobce potvrdil, že Nokia 5.1 bude globálně dostupná ve třech barevných provedeních: Copper, Tempered Blue a Black. Cena by se měla pohybovat okolo 5500 Kč, což je stejná částka, za kterou se v době premiéry nabízela loňská pětka.

Kdy přesně se novinka začne prodávat, však výrobce zatím nepotvrdil.

Nokia 5Video: Archiv výrobce

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám