Hlavní obsah

ZenFone 5 dorazil do Česka, na nejlepší model si ale lidé ještě počkají

Novinky, ort

Společnost Asus začala tento týden v Česku oficiálně prodávat nový ZenFone 5, který je navzdory své nízké cenovce vyzyvatelem těch nejlepších smartphonů na trhu. Prodávat by se však měla ještě vylepšená verze 5Z, jen se zatím neví kdy a za kolik.

BEZ KOMENTÁŘE: ZenFone 5 | 5ZVideo: ASUS

 
Článek

Pětková řada si odbyla premiéru letos v únoru na největším mobilním veletrhu MWC ve španělské Barceloně. Největší zájem budily modely ZenFone 5Z i ZenFone 5. Právě druhá zmiňovaná varianta se nyní začala prodávat v tuzemských obchodech.

Příznivá cena

Cena startuje těsně pod hranicí devíti tisíc korun, což je s ohledem na hardwarovou výbavu novinky velmi zajímavá suma. Na druhou stranu náročnější uživatele osloví spíše model ZenFone 5Z, u něhož však výrobce zatím oficiálně nepotvrdil start prodeje ani prodejní cenu.

Oba chytré telefony jsou vzhledově zcela shodné, vyznačují se celoplošným displejem o úhlopříčce 6,2 palce s Full HD+ rozlišením, který zabírá 90 % přední strany telefonu. Díky tomu mají tyto dva nové mobily od Asusu srovnatelné rozměry s běžnými 5,5palcovými smartphony.

Foto: archív výrobce

ZenFone 5Z

Zadní stranu pak zdobí zakřivené sklo a také senzor otisku prstu, to nejzajímavější se však ukrývá uvnitř obou přístrojů. ZenFone 5Z je totiž vůbec prvním telefonem, který využívá mobilní platformu Snapdragon 845 s AIE, tedy třetí generaci platformy umělé inteligence, která zahrnuje Hexagon 685 Vector DSP, grafiku Adreno 630 a procesor Kryo 385.

Tento osmijádrový čip je taktovaný na 2,8 GHz a měl by představovat to nejlepší, co bude možné v letošním roce zakoupit, alespoň tedy po stránce výkonu. Špičkový výkon Asus podpořil hned 8 GB operační paměti a 256GB úložným prostorem.

Pomalejší součástky

Pětka bez písmena Z v názvu je o něco pomalejší, pohání ji procesor Qualcomm Snapdragon 636, který je energeticky úspornější. Dále se počítá se 4 GB operační paměti a 64GB úložným prostorem.

Zajímavé je to, že modely ZenFone 5Z a ZenFone 5 jsou vybaveny inteligentními systémy duálních fotoaparátů, které se neustále přizpůsobují a učí. Fotoaparát kombinuje špičkový senzor Sony IMX363 s pixely o velikosti 1,4 μm, širokoúhlý 120° objektiv a clonu f/1,8.

Disponuje čtyřosou optickou stabilizací obrazu (OIS) a funkcemi umělé inteligence AI Photo Learning, které dokážou nastavit až 16 různých scénářů podle aktuálních světelných podmínek. Fotoaparát obsahuje i funkce Portrét a Zkrášlení v reálném čase.

Reklama

Výběr článků

Načítám