Hlavní obsah

Tlačítkové mobily pomalu vymírají

Novinky, mif

Zájem o obyčejné tlačítkové mobily postupně uvadá. Velkým lákadlem u nich není už ani pořizovací cena, protože za podobné částky se dají v dnešní době pořídit klidně i smartphony s dotykovým displejem a operačním systémem. Vyplývá to z ankety Novinek mezi jednotlivými prodejci.

Nokia 3310 (2017)Video: Nokia Mobile

 
Článek

„Zájem o klasické tlačítkové modely je mizivý. Na celkových prodejích mají podíl pouze 15 %,“ uvedl Petr Jiras z Electro Worldu.

Jeho slova potvrzují také další prodejci. „Prodeje jsou v porovnání se smartphony mnohem nižší. Lidé nicméně oceňují telefony s velkou výdrží baterie či vysokou odolností,“ vypočítal důvody, proč jsou někteří zákazníci stále ještě věrní tlačítkovým mobilům, Martin Štefek, který má v Alze na starosti segment telefonů.

„Zákazníci tlačítkové telefony stále vyhledávají, v celkovém objemu prodaných kusů tvoří cca 15 %,“ zdůraznil mluvčí Mall.cz Jan Řezáč.

Za méně než dva tisíce korun

Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, kupuje telefony s cenou do dvou tisíc korun pouze pětina uživatelů. Právě do této cenové kategorie přitom patří drtivá většina obyčejných tlačítkových mobilů, spadají sem ale také ty nejlevnější smartphony s dotykovými displeji.

Ve skutečnosti tedy tlačítkové telefony bez operačního systému kupuje méně lidí, než je zmiňovaná pětina. Část tohoto koláče si totiž ukrojí ještě smartphony.

„Telefony s cenou do 2000 Kč upřednostňuje 21 % lidí a 27 % zákazníků je pak ochotno za přístroj utratit maximálně čtyři tisíce korun. Rovných 13 % lidí pak volí přístroje s cenovkou do pěti tisíc korun,“ uvedl manažer Zboží.cz Milan Šmíd.

Vymírajícímu druhu kraluje Nokia

„Mezi tlačítkovými telefony je nejdůležitějším hráčem Nokia, o kterou je největší zájem. Což je vidět například i v reinkarnaci klasického modelu 3310. Nokia toto vnímá, a proto plánuje uvést na trh další podobné znovuzrození,“ podotkla Miroslava Smutná z Okay.

Narážela přitom na retro model Nokia 8110, který byl představen v únoru na největším mobilním veletrhu MWC ve španělské Barceloně a který bude uveden na pulty obchodů v letošním roce. [celá zpráva]

Výsadní postavení společnosti Nokia potvrzují také další prodejci. „Situace na trhu klasických telefonů poněkud stagnuje, své příznivce si ale stále standardní tlačítkové modely nachází. Tomuto segmentu suverénně vévodí produkty značky Nokia,“ prohlásil marketingový ředitel CZC.cz Milan Duda.

Nokia 8110 4GVideo: Václav Toman, Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám