Hlavní obsah

Nejen Apple, ale i Samsung. Další výrobce čelí nařčení z úmyslného zpomalování telefonů

– Řím
Novinky, mif

Italský regulační úřad žene americkou společnost Apple před soud. Americký počítačový gigant se v této zemi bude – podobně jako v USA a Francii – obhajovat v kauze úmyslného zpomalování iPhonů. Regulační soud přitom nebude popotahovat pouze podnik s logem nakousnutého jablka, ale také vůbec poprvé i konkurenční společnost Samsung.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

Kauza týkající se zpomalování smartphonů se doposud týkala pouze společnosti Apple. Italský regulační úřad ale vůbec poprvé z téhož obviňuje také jihokorejského elektronického giganta, jak upozornil server The Verge.

Zástupci úřadu se vyjádřili k případu velmi stoicky: „Obě firmy zamlčely svým klientům, že některé aktualizace mohou mít negativní dopad na výkon jejich telefonů. Máme vážné podezření, že byl v tomto případě porušen zákon na ochranu spotřebitele.“

Je jasné, že v případě amerického počítačového gigantu se celý spor bude týkat iPhonů. V případě Samsungu však žádné konkrétní modely jmenovány nebyly. Jihokorejský podnik se ke kauze zatím také nevyjádřil.

Apple ustoupil

Kauza okolo zpomalujících se iPhonů vypukla krátce před koncem loňského roku. Testy ukázaly, že kvůli starší baterii může výkon klesnout klidně až o 40 %. To potvrdili nakonec i zástupci společnosti Apple.

Podle amerického počítačového gigantu je to však vlastnost, která byla implementována do telefonů záměrně. Operační systém totiž dokáže sám vyhodnotit stav akumulátoru a snaží se zabránit neočekávaným vypnutím.

Odpůrci zmiňované funkce však poukazují na to, že americký počítačový gigant svá zařízení začal zpomalovat záměrně, aby donutil uživatele zakoupit nové přístroje.

Tlaku zákazníků se nakonec rozhodla společnost Apple ustoupit. Telefony iPhone tak v další aktualizaci operačního systému dostanou možnost zpomalování systému zcela vypnout. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám