Hlavní obsah

Na zlevněné baterie do iPhonů mají nárok i Češi. Originální mohou být levnější

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple už od konce loňského roku řeší problém se zpomalováním starších iPhonů, ke kterému dochází v případech, kdy již baterie není v dobré kondici. Krátce poté, co celá kauza propukla, podnik výrazně zlevnil výměny baterií v jablečných smartphonech. Ty originální jsou tak nyní podle informací Novinek dokonce levnější než neoriginální.

Foto: mif, Novinky

Kauza okolo zpomalujících se iPhonů se týká starších přístrojů, například iPhonu 6, který je na snímku.

Článek

Výměnám baterií v iPhonech a dalším servisním úkonům se věnují v České republice desítky společností. Zpravidla jde však o neautorizované servisy, které používají díly z druhovýroby. Nutno podotknout, že jejich služby využívají Češi poměrně hojně, a to především kvůli výhodnějším cenám za jednotlivé zakázky.

Však také výměna baterie v iPhonu 6 a novějším stála ještě loni v autorizovaném servisu více než 3000 Kč, zatímco neautorizované provozovny si naúčtovaly pouze polovinu.

S plošným zlevněním výměny baterií v originálních servisech, které nařídila přímo centrála společnosti Apple jako kompenzaci za zpomalování starších přístrojů, však nastala poměrně kuriózní situace. V originálním servisu může vyjít výměna baterie levněji než v těch neautorizovaných, které používají díly z druhovýroby.

Opraveno za 30 minut

Novinky.cz získaly ceníky oprav z jednotlivých servisů v Praze, ze kterých vyplývá, že celá řada neoriginálních provozoven nabízí výměnu baterie v iPhonech 6 a novějších stále ještě za zmiňovaných 1500 Kč.

Cena u Českého servisu, který je autorizovanou opravnou amerického počítačového gigantu, je aktuálně 876 Kč bez DPH. I po připočítání daně jsme však na částce 1060 Kč, což je méně než v případě celé řady neautorizovaných servisů.

Sluší se nicméně podotknout, že řada neautorizovaných opraven již na novou cenovou politiku Applu zareagovala a své ceny upravila, aby byla alespoň o pár desetikorun levnější než originální servis. Je tak možné setkat se i s cenovkami těsně pod hranicí tisíce korun.

Výměna baterie je v autorizovaném i neautorizovaném servisu stejně časově náročná, trvá zpravidla 30 minut. V obou případech je však vhodnější se objednat.

Apple zpomaluje úmyslně

Kauza okolo zpomalujících se iPhonů vypukla krátce před koncem loňského roku. Testy ukázaly, že kvůli starší baterii může výkon klesnout klidně až o 40 %. To potvrdili nakonec i zástupci společnosti Apple. [celá zpráva]

Podle amerického počítačového gigantu je to však vlastnost, která byla implementována do telefonů záměrně. Operační systém totiž dokáže sám vyhodnotit stav akumulátoru a snaží se zabránit neočekávaným vypnutím. Proto v případech, kdy není baterie již ve 100% kondici, sníží výkon natolik, aby „uživatel nebyl omezován v práci“.

Za omezení se však v tomto případě považuje pouze nahodilé vypnutí telefonu, nikoli ztráta výkonu, na kterou začali uživatelé poukazovat po zveřejnění celého příběhu.

Zástupci Applu si nicméně stojí za tím, že tato funkce je skutečně užitečná a v konečném důsledku pro zákazníky prospěšná. Proto hodlá podobným způsobem zpomalovat i všechny další iPhony v budoucnu.

Apple již kvůli bateriím, respektive kvůli zpomalování iPhonů, čelí hned několika žalobám. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám