Hlavní obsah

Samsung na iPhonu X vydělá miliardy. Víc než na vlastní vlajkové lodi

Novinky, mif

Společnosti Samsung a Apple vypadají navenek jako velcí rivalové, kteří se čas od času rádi popichují. Ve skutečnosti ale na vývoji iPhonů spolupracují. A jihokorejský elektronický gigant na tom solidně vydělává. Podle listu Wall Street Journal jde o miliardové částky.

Apple iPhone XVideo: archív výrobce

 
Článek

Není žádným tajemstvím, že Samsung dodává díly do chytrých telefonů s logem nakousnutého jablka již několik let. Jen v případě nejnovějšího modelu X si má jihokorejský podnik vydělat na každém prodaném přístroji zhruba 110 dolarů, tedy asi 2400 Kč.

I když se tato částka nemusí zdát kdovíjak závratná, opak je pravdou. List Wall Street Journal totiž spočítal, že jen s ohledem na popularitu modelu iPhone X, který je možné od minulého týdne předobjednávat, si Samsung vydělá miliardy dolarů.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone X

Částka má být dokonce citelně vyšší, než kolik Samsungu za 20 měsíců prodejů vydělal jeho vlastní špičkový model Galaxy S8. Konkrétně to má být o zhruba čtyři miliardy dolarů více, tedy v přepočtu více než 88 miliard korun.

Analýza, kterou pro Wall Street Journal zpracovala společnost Counterpoint Technology, totiž počítá s tím, že do léta 2019 se prodá 130 miliónů iPhonů X. Chytré telefony Galaxy S8 si proti tomu koupí jen 50 miliónů lidí.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone X

Foto: archív výrobce

Apple iPhone X

Apple krouží okolo LG

V kuloárech se však již nějakou dobu hovoří o tom, že Apple skutečně vnímá Samsung jako konkurenci a že hledá cesty, jak získat díly pro své chytré telefony od jiných výrobců. Oficiálně to sice zástupci tohoto počítačového gigantu nepotvrdili, ale jednání jsou prý už v plném proudu s LG.

Vedení Applu se údajně podle serveru The Investor chystá napumpovat miliardy dolarů právě do továren LG, aby byly schopné uspokojit poptávku po všech dílech, které americký počítačový gigant do svých přístrojů potřebuje.

Samsung se zatím ale o příjem z iPhonů nemusí příliš obávat. Objednávky od Applu má totiž potvrzené na velkou část příštího roku.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Apple iPhone X

Co umí iPhone X

Novinka působí opravdu futuristicky, vzhledem se výrazně liší od loňských sedmiček. Okolo displeje má jen velmi tenké rámečky, takže displej o velikosti 5,8 palce zakrývá prakticky celou čelní stranu. Jde mimochodem o OLED panel, který by měl vynikat především špičkovým barevným podáním. Stejnou technologii používají ty nejlepší televizory na trhu.

Kvůli designu zmizelo ikonické domovské tlačítko z čelní strany, které se vždy nacházelo pod displejem. To přitom bylo už od první generace nedílnou součástí chytrých telefonů s logem nakousnutého jablka.

Apple nicméně tvrdí, že tlačítko s integrovanou čtečkou otisků prstů už není potřeba. Přístroj si totiž odemknete pomocí přední kamery. Ta využívá technologii TrueDepth Camera System a dokáže rozeznat přesné rysy obličeje, díky kterým přístroj následně odemkne. Podle Applu je toto řešení bezpečnější než čtečka otisků prstů.

Více se o iPhonu X dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám