Hlavní obsah

Za používání mobilů a tabletů na přechodu hrozí pokuta. Honolulu má nová pravidla

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Honolulu

Používat mobilní telefon za volantem je zakázáno prakticky ve všech vyspělých státech, následky případných nehod totiž mohou být tragické. V Honolulu na Havajských ostrovech si nicméně používání smartphonů a dalších elektronických zařízení musí od středy odpustit také chodci na přechodech. Začala tam totiž platit nová vyhláška.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

O tom, že podobné omezení začne platit, rozhodla tamní radnice už na přelomu července a srpna.

V platnost však vyhláška vstoupila až nyní. A jasně uvádí, že „žádný chodec nesmí při přecházení ulice či rychlostní silnice hledět do svého mobilního elektronického zařízení“. Zákaz se tedy týká nejen chytrých telefonů, ale například také počítačových tabletů, digitálních fotoaparátů a videokamer.

Pokuta je spíše výchovná

Podle nového nařízení mohou lidé na přechodech pouze telefonovat. Musí však při tom „důsledně sledovat probíhající provoz na komunikaci“.  Agentura AFP připomněla, že Honolulu je prvním velkým americkým městem, kde podobné nařízení vešlo v platnost.

Pokuta za porušení vyhlášky je však spíše výchovná – může dosáhnout výše až 35 dolarů, tedy v přepočtu zhruba 760 Kč. Dodržovat nařízení pochopitelně musí nejen tamní obyvatelé, ale zároveň také turisté.

Vyhláška byla zavedena kvůli tomu, že v Honolulu se v minulosti událo nezanedbatelné množství nehod chodců na přechodech s mobilem v ruce. „Přál bych si, abychom místo norem měli zdravý rozum. Ten nám ale bohužel někdy chybí,“ uvedl k novému nařízení starosta Honolulu Kirk Caldwell.

Loni zemřelo 6000 chodců

Bezpečností na dálnicích a rychlostních silnicích se zabývá americká organizace GSHA. Podle ní jen v loňském roce zemřelo na silnicích bezmála 6000 chodců po střetu s automobilem. To je nejvyšší číslo za poslední dekádu.

GSHA přitom tvrdí, že k nárůstu poměrně velkou měrou přispěli právě chodci s mobily a dalšími elektronickými přístroji v rukách. Přesná čísla však organizace neuvedla.

Reklama

Výběr článků

Načítám