Hlavní obsah

Baterie iPhonu 6S je stejně nebezpečná jako u Notu 7, varovaly korejské úřady

Novinky, ort

Jihokorejskou společnost Samsung zasáhla před Vánocemi kauza týkající se vybuchujících baterií v chytrých telefonech Galaxy Note 7. Tato kauza budí otázky, jak jsou na tom s bezpečnostní ostatní výrobci? V hledáčku je především přímý konkurent Samsungu – americká společnost Apple. A ten ve zkoumání korejských úřadů pohořel. Upozornil na to server The Korea Herald.

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Apple iPhone 6S

Článek

Na problémy s bateriemi v iPhonech 6S si stěžují zákazníci několik posledních týdnů, a to i přesto, že se tento model začal prodávat už v minulém roce. Stížnosti se navíc množí především na asijských trzích.

Zástupci Applu sice skutečně přiznali, že baterie v přístrojích jsou skutečně vadné, ale mělo jít pouze o modely vyrobené mezi zářím a říjnem loňského roku. U těchto modelů je americký počítačový gigant zdarma lidem mění za jiné.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 6S

Z řádků výše je patrné, že nových modelů by se tak problémy týkat neměly. Zákazníci nicméně hlásí nahodilé vypínání telefonů a jejich rychlé vypínání.

Reagovat na stížnosti lidí se rozhodly minulý týden korejské úřady. Jejich zástupci informovali o tom, že akumulátory jsou s největší pravděpodobností vadné i u nových přístrojů a že mohou představovat stejné riziko jako u problémového Notu 7, který byl stažen z pultů obchodů.

Úřady nyní podle serveru The Korea Herald zvažují zahájení oficiálního šetření společnosti Apple.

Americký počítačový gigant se zatím k nařčením o nebezpečných bateriích, které by se měly objevovat i v nově vyrobených iPhonech 6S, nevyjádřili.

Problémy od samého začátku 

Samsung uvedl Galaxy Note 7 na trh s velkou parádou na přelomu srpna a září, jen nedlouho poté však musely být prodeje ukončeny. U sedmičky se totiž začaly projevovat vady napevno zabudovaného akumulátoru. Baterie se přehřívaly a v několika desítkách případů začaly hořet. Někteří uživatelé dokonce hovoří přímo o explozích.

BEZ KOMENTÁŘE: Samsung Galaxy Note 7Video: archív výrobce

Jihokorejský elektronický gigant se proto odhodlal k radikálnímu kroku a přístroje stáhl z trhu. Samsung přesto nechtěl sedmičku pohřbít. Zkraje října se tak na pulty obchodů tyto modely opět dostaly. Tentokrát však s novými bateriemi, které již neměly žádné defekty obsahovat.

Bohužel se však ukázalo, že to není pravda. Přístroje se opět přehřívaly, v některých případech začaly i hořet. Sen o vážném konkurentovi pro iPhone 7 a 7 Plus se rozplynul. Zástupci jihokorejského elektronického gigantu byli nuceni ukončit prodej i výrobu. [celá zpráva]

Podle výzkumníků ze společnosti Instrumental totiž za výbuchy nemohly samotné baterie, ale jejich agresivní design a málo prostoru v samotném telefonu. [celá zpráva]

Foto: Andrew Zuis, ČTK/AP

U některých chytrých telefonů Samsung Galaxy Note 7 se vznítily i vyměněné baterie, které měly být bezpečné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám