Hlavní obsah

T-Mobile na začátku příštího roku otestuje eSIM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mobilní operátor T-Mobile začne v prvním čtvrtletí příštího roku testovat standard tzv. vestavěné SIM karty. Během příštího roku očekává i uvedení prvních přístrojů s podporou této technologie na trh a komerční spuštění služby.

Foto: archív operátora

Porovnání eSIM (navrchu) s klasickými SIM kartami, které se doposud používaly.

Článek

Vestavěná SIM karta má podobu speciálního čipu a je nedílnou součástí přístroje. Obsahuje informace o profilu uživatele v síti a lze ji programovat na dálku, což je hlavní rozdíl proti klasické SIM. Stačí například naskenovat nebo opsat ID kód produktu a ihned poté se aktivuje a propojí s dalšími připojenými produkty zákazníka.

Celosvětová asociace mobilních operátorů GSMA zveřejnila celosvětový standard tzv. vestavěné SIM karty eSIM letos na konci listopadu. Na jeho vzniku se několik let podílela i mateřská firma T-Mobilu Deutsche Telekom.

"První eSIM telefon jsme zákazníkům chtěli nabídnout již letos, k dokončení standardu však bohužel došlo téměř o rok později, než se očekávalo," uvedl manažer inovací Jan Fišer, který má v T-Mobile projekt eSIM na starosti.

Internet věcí

Nástup eSIM je úzce spjatý zejména s rozvojem tzv. internetu věcí (IoT). Umožní snadnou aktivaci, správu a často hromadné ovládání IoT zařízení, ať už jde o chytré hodinky, fitness trackery, měřicí čidla nebo chytré automobily.

Do roku 2020 vzroste podle expertních odhadů počet připojených zařízení k internetu z nynějších 15 miliard na 200 miliard zařízení, na jednoho člověka tak připadne 26 těchto chytrých zařízení. V Česku chtějí síť pro internet věcí vybudovat rovněž České Radiokomunikace. [celá zpráva]

Co je internet věcí?
Za zkratkou IoT (Internet of Things, česky internet věcí) se ukrývá označení pro chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.
Typicky jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.
Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale klidně také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám