Hlavní obsah

Tablety už netáhnou, jejich prodeje klesají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájem o tablety letos dále klesá. Prodej tabletů a hybridních notebooků na českém trhu se letos sníží zhruba o osm procent na 1,1 miliónu kusů. Odhaduje to analytická firma Gartner. Loni trh podle jiného odhadu společnosti IDC klesl o jednotky procent.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Do roku 2020 podle aktuální předpovědi v ČR výrazně poroste jen segment prémiových tabletů.

Článek

Největší pokles má zaznamenat kategorie klasických tabletů, kterých se prodá o 80 000 méně než loni, tedy 733 000. Naopak kategorie hybridních notebooků, která kombinuje funkce tabletu a přenosného PC, bude stagnovat na zhruba 67 000 prodaných kusech.

Hybridní stroje, často označované také jako zařízení 2v1, si berou to nejlepší ze světa notebooků i tabletů. Zároveň odbourávají celou řadu jejich nedostatků. Displej je prakticky vždy dotykový a díky speciální konstrukci je zařízení možné různě překlápět a otáčet nebo z něj vytvořit tablet. U některých modelů je dokonce možné klávesnici zcela odpojit.

„Do roku 2020 podle aktuální předpovědi v ČR výrazně poroste jen segment prémiových tabletů spolu s hybridními a klasickými notebooky. Klasické a užitkové tablety budou stagnovat, respektive klesat," uvedla mluvčí Gartneru v ČR Veronika Vápenková.

Pokles potvrzuje i firma GfK, která za devět měsíců letošního roku zaznamenala meziroční dvouciferný pokles počtu prodaných kusů. Tablety vybavené 3G nebo LTE připojením přitom již představovaly 44 procent celkových prodejů.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám