Hlavní obsah

Před pětatřiceti lety se začala psát historie osobního počítače

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tři a půl dekády zpět uvedla společnost IBM vůbec první počítač, který firma označila přídomkem „osobní”. Takzvaný personal computer (PC) se na trh dostal 12. srpna 1981.

Článek

Do výroby počítačů se IBM zapojilo v 50. letech, tehdy však pouze v rámci sálových PC. Pro domácnosti se začaly sestavy vyrábět v 80. letech. Mezi tím se firma věnovala také UPC kódům, operačním pamětem, nebo pevným diskům.

Od té doby zaznamenalo počítačové odvětví mohutný vývoj, ty tam jsou doby, kdy byly v prvních osobních výpočetních strojích procesory s kmitočtem několika megahertz (dnes se takt počítá na několik gigahertz, procesor se častokrát sestává z více než jednoho jádra), s velikostí operační pamětí rovné několika stům kilobyte (v současnosti hovoříme až o několika gigabytech) či se záložním systémem, jenž uchoval několik set kilobyte (dnešní pevné disky si za minimální cenu poradí se stovkami gigabytů dat).

Pokud se zaměříme na první osobní počítač (IBM PC 5150), který IBM uvedla před 35 lety, zjistíme, že obsahoval procesor Intel 8088 s taktem 4,77MHz, 256KB operační paměti a s pomocí 5,25" mechaniky dokázal uložit 160KB dat.

Na 240 tisíc prodaných kusů

IBM se v prvních dvou letech podařilo prodat kolem 240 tisíc těchto systémů. Společnost se snažila udržet platformu otevřenou, na jejich počítačích jsme se tak záhy mohli setkat s platformou MS DOS, PC se posléze začaly montovat po celém světě, což vedlo k výraznému snížení jejich ceny.

Počítačová divize osobních počítačů IBM přešla před lety pod čínskou společnost Lenovo. IBM se tak stáhla z odvětví, ve kterém dříve razila směr a určovala cestu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám