Hlavní obsah

Samsung chystá nový špičkový mobil. Ukáže jej v srpnu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nabídce chytrých telefonů společnosti Samsung představují v současnosti absolutní vrchol modely Galaxy S7 a S7 edge. Už brzy by se to ale mohlo změnit. Jihokorejský elektronický gigant se totiž chystá odhalit za pár týdnů zbrusu nový přístroj.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Loňský model Galaxy Note 5 (na snímku) se v Česku neprodával, u novinky by tomu mělo být jinak.

Článek

Novináře svolávají zástupci společnosti Samsung na 2. srpna do New Yorku. Tam by se měla uskutečnit akce nazvaná Galaxy Note Unpacked.

Akci na příští měsíc jihokorejský elektronický gigant nenaplánoval pravděpodobně vůbec náhodou. Na podzim totiž své novinky ze světa chytrých telefonů představuje společnost Apple. Samsung má tak šanci zabodovat u uživatelů ještě dříve, než konkurence vůbec nějaké smartphony ukáže.

Velký displej, slušný výkon

Podle názvu je prakticky jasné, že k vidění bude nový phablet řady Galaxy Note. Předchozí generace s pořadovým číslem pět se sice v Česku nenabízela, vzhledem k tomu, že letos jsou pozvánky na premiéru rozesílány i do tuzemských redakcí, bude tomu patrně jinak.

Phablety Galaxy Note byly prakticky vždy vybaveny displeji s velkou úhlopříčkou, klidně i více než šest palců. Tato modelová řada chytrých telefonů zároveň vždy představovala to nejvýkonnější, co bylo aktuálně k mání. U novinky tomu patrně nebude jinak.

Žádné konkrétní parametry přístroje však zástupci jihokorejského elektronického gigantu zatím nepotvrdili.

Aktuální vlajkové lodě 

Vrchol nabídky společnosti Samsung v současnosti tvoří modely Galaxy S7 a S7 edge. Menší model S7 je vybaven 5,1palcovou obrazovkou s rozlišením 2560 x 1440 obrazových bodů. Větší S7 edge má pak 5,5palcový displej s totožným rozlišením. Na rozdíl od obyčejné es sedmičky je dotykový panel zakřivený – plynule přechází z přední části na bočnice.

V útrobách obou přístrojů tepe osmijádrový procesor, jehož čtyři jádra jsou taktována na 2,3 GHz a další čtyři na 1,6 GHz. Ten je doplněn o 4 GB operační paměti. Úložný prostor je možné rozšířit díky čtečce paměťových karet. Obě sedmičky navíc lákají na zvýšenou odolnost, prémiové fotoaparáty.

Samsung Galaxy S7 a Galaxy S7 edgeVideo: archív výrobce

Co jsou to phablety?

Většina chytrých telefonů má displej s úhlopříčkou od tří do 5,5 palce. Ty nejmenší počítačové tablety jsou zase vybaveny sedmipalcovými dotykovými monitory. Prostor mezi oběma kategoriemi vyplňují takzvané phablety. Toto označení vzniklo spojením slov phone (telefon) a tablet.

Displeje phabletů mají velikost od šesti do sedmi palců, což je podle výrobců naprostý ideál. Jsou totiž dostatečně velké pro pohodlné prohlížení webových stránek i k práci s e-maily a fotografiemi. Zároveň jsou ale kompaktnější než tradiční tablety, a tak se bez problémů vejdou do kapsy u kalhot. Není tedy problém brát je kamkoliv s sebou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám