Hlavní obsah

HTC láká na mobil pro selfie maniaky. Má nekompromisní výkon

Novinky, ort

Společnost HTC v úterý odhalila svou dlouho očekávanou vlajkovou loď. Model HTC 10 se bude snažit konkurovat těm nejlepším smartphonům na trhu, a to především nekompromisním výkonem a prémiovou výbavou. Ta mimochodem obsahuje vůbec poprvé přední fotoaparát s optickou stabilizací.

HTC 10Video: archív výrobce

 
Článek

Společnost HTC se snaží několik posledních let přijít s mobilem, kterým by vypálila konkurenci rybník. Zatím jsme však na smartphone, jenž by katapultoval tohoto tchajwanského výrobce zpět mezi nejúspěšnější světové prodejce, čekali marně.

Loni to zástupci společnosti HTC zkoušeli s modelem One A9. Ten sice nepatřil k tomu nejlepšímu na trhu, ale lákal na poměrně přívětivou cenu a v zahraničí také na nadstandardní záruku „na blbost“. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

HTC One A9

Letos se ale podnik rozhodl vydat evidentně jinou cestou. HTC 10 tak láká na špičkový výkon, kterého se podařilo dosáhnout díky použití 64bitového čipsetu Qualcomm Snapdragon 820. Sluší se připomenout, že ten používají také vlajkové lodi některých dalších výrobců a v letošním roce by se nic výkonnějšího nemělo na pultech obchodů objevit.

Novinka bude disponovat 4 GB operační paměti a až 64 GB úložného prostoru, který bude možné dále rozšiřovat pomocí paměťových karet typu microSD. Displej má úhlopříčku 5,2 palce a nabízí jemné rozlišení Quad HD, tedy 2560 x 1440 pixelů.

Foto: archív výrobce

HTC 10

Prémiové fotoaparáty i zvuk

Není žádným tajemstvím, že lidé používají chytré telefony stále častěji jako náhradu klasických kompaktů. Patrně i proto se na kvalitu fotoaparátů v HTC zaměřili. Přední snímač má rozlišení pět megapixelů a láká na optickou stabilizaci, kterou doposud žádný jiný přístroj na čelní straně neměl.

Optická stabilizace by měla zajistit že selfie – autoportrét bude za jakékoliv situace ostrý. Fotit je přitom možné i při zhoršených světelných podmínkách. Novinka sice nemá blesk, ale dokáže rozzářit celý displej a tím i projasnit focenou scénu.

Foto: archív výrobce

HTC 10

Hlavní fotoaparát je pak 12megapixelový a výrobce vyzdvihuje především jeho rychlost. Za pouhou sekundu dokáže pořídit až osm momentek.

Vyzdvihnout si model HTC 10 zaslouží také pro kvalitu zvukové reprodukce. Je totiž vybaven stereofonními reproduktory BoomSound Hi-Fi edition. Ty jsou navíc dvoupásmové, jinými slovy mají samostatné měniče pro basy i výšky.

Foto: archív výrobce

HTC 10

Kovová konstrukce si nechá líbit hodně

Všechny zmiňované součástky se ukrývají v celokovové konstrukci, která si už při vývoji prošla poměrně krutými testy. Desítka byla vystavena 168 hodinám extrémních teplot, které se pohybovaly od mrazivých -20° C po úmorných 60° C.

Zároveň absolvovala také deset tisíc pádů, testy odření, koroze i prohnutí – tedy zda se konstrukce neprohne pod holýma rukama, jako tomu bylo kdysi u iPhonů 6. Ve všech testech uspěla podle výrobce na výbornou. Není bez zajímavosti, že vývoj desítky trval posledních 12 měsíců.

Foto: archív výrobce

HTC 10

Novinka pracuje pod operačním systémem Android 6.0, ke kterému výrobce přidal nadstavbu HTC Sense.

Kdy by se HTC 10 mohlo objevit na pultech tuzemských obchodů, však výrobce zatím neprozradil. Otazník visí také nad jeho pořizovací cenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám