Hlavní obsah

MWC 2016: První modulární telefon od LG má způsobit mobilní revoluci

– Barcelona
Novinky, ort

V pondělí oficiálně startuje ve španělské Barceloně největší mobilní veletrh MWC 2016. První výrobci nicméně odhalili v rámci novinářského dne své přístroje už v neděli. Například společnost LG ukázala svou novou vlajkovou loď nazývanou G5. A už nyní je jasné, že půjde o jeden z nejzajímavějších telefonů celého veletrhu – je to totiž první modulární mobil na světě.

LG G5 v akci

 
Článek

Modulární smartphony staví na poměrně jednoduchém principu – když uživateli nějaký hardwarový díl v jeho přístroji nevyhovuje, jednoduše jej vymění za jiný, lepší. A v zásadě úplně stejně to funguje i u nového LG G5, který je vůbec prvním modulárním smartphonem určeným pro masovou výrobu.

Foto: archív výrobce

LG G5

Několik konceptů jsme v minulosti sice vídali i od dalších výrobců, ale nikdo to nedotáhl tak daleko jako LG, tedy k masové produkci.

Ale zpět k nové gé pětce a modulární platformě. Celá spodní strana nového telefonu, ve které je připevněna i baterie, se dá vysunout. Místo ní je pak možné vložit jiné moduly. Přímo na nedělní tiskovce ukázali zástupci společnosti LG dva kousky – jeden cílí na fotografy, druhý na milovníky dobré hudby.

Nevyhovuje? Vyměňte!

Adaptér Hi-Fi Plus s B Play má speciální sluchátkový konektor, který je napojen na elektroniku od společnosti Bang & Olufsen. Dokáže přehrávat hudbu ve 32bitové kvalitě a podporuje 383KHz audia. V praxi se tak telefon s tímto adaptérem promění na kapesní Hi-Fi přehrávač.

Foto: archív výrobce

Fotografický modul zvaný LG Cam Plus

Foto: archív výrobce

Fotografický modul zvaný LG Cam Plus

Druhý modul zvaný LG Cam Plus rozšíří kapacitu baterie o dalších 1200 mAh. Uživatel tak má k dispozici dohromady již velmi slušných 4000 mAh. To ale není hlavní přednost tohoto adaptéru. Cam Plus navíc telefonu přidá dvě hardwarová tlačítka (spouště kamery a fotoaparátu) a rolovací kolečko, kterým je možné zoomovat a zároveň měnit nastavení fotoaparátu.

Lze předpokládat, že další adaptéry budou postupně přibývat. LG si s prvními dvěma vlaštovkami bude nejprve testovat trh, zda je o podobný koncept vůbec zájem. Pokud ano, mohla by čerstvá novinka způsobit malou mobilní revoluci – lze očekávat, že by postupně přibývaly modulární smartphony i dalších výrobců.

Foto: archív výrobce

LG G5

Foto: archív výrobce

LG G5

Když jeden objektiv nestačí

Modulární platforma ale není jediným lákadlem čerstvě odhalené novinky. LG G5 sází také na vylepšený fotoaparát. Místo jednoho objektivu naleznete na zadní straně hned dva, o čemž se spekulovalo už dříve. [celá zpráva]

Když oba objektivy začnou pracovat dohromady, získá uživatel ultraširokoúhlý záběr v úhlu až 138°, rozlišení celé fotky se ale sníží na 8 megapixelů. V případě použití jednoho objektivu totiž dokáže senzor produkovat momentky o velikosti až 16 megapixelů.

Foto: archív výrobce

Na zadní straně jsou dva objektivy.

Stejně jako u předchozí vlajkové lodi od LG nechybí fotoaparátu optická stabilizace a laserové ostření. Samozřejmostí je i přisvětlovací dvojitá dioda či možnost natáčet videa ve 4K. Mimochodem hned pod dvojitou optikou na zadní straně se ukrývá čtečka otisků prstů.

Na přední straně se pak nachází v pořadí již třetí objektiv, který je napojen na senzor s rozlišením 8 megapixelů. Ten je určen pro videohovory a pořizování autoportrétů.

Foto: archív výrobce

LG G5

Výkonem patří ke špičce

Ani v ostatních parametrech novinka nijak nezaostává za konkurencí, ba naopak patří k tomu nejlepšímu, co je aktuálně možné dostat. To je zásluha především osmijádrového procesoru Qualcomm Snapdragon 820, jenž je taktován na 2,15 GHz, a 4 GB operační paměti.

Pro uložení dat je dispozici 32GB úložiště, které je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

Displej má úhlopříčku 5,3 palce a rozlišení 2560 x 1440 obrazových bodů. Jeho největší předností je softwarová vychytávka Always-on, jejíž příchod oznámili zástupci společnosti LG už pár dní před oficiální premiérou. [celá zpráva]

Ukázka nové technologie displeje, kterou bude vybaven smartphone LG G5

Jak funguje neustále aktivní displej v akci, si můžete prohlédnout na animaci výše. V podstatě u modelu LG G5 neustále svítí třetina displeje, na které se zobrazují důležité informace – čas, zmeškané hovory, nepřečtené e-maily, apod.

Funkce je to podle LG velmi šetrná a ukrajuje za hodinu provozu jen 0,8 % kapacity baterie. To je údajně podstatně méně, než kolik energie spotřebuje uživatel, když rozsvítí celý displej jen kvůli tomu, aby se podíval na aktuální čas. A to navíc většina uživatelů dělá několikrát za den. Výdrž telefonu by se tak díky funkci Always-on měla citelně zvýšit.

Nad cenou nové vlajkové lodi LG G5 i jednotlivých modulů zatím visí otazník. Jisté zatím není ani to, kdy přesně se začne novinka prodávat.

Foto: archív výrobce

LG G5

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám