Hlavní obsah

Nové iPhony v Česku? Rozdíly v cenách jsou propastné

Novinky, mif

Fanoušci nakousnutého jablka se mohou radovat, nové iPhony jsou od konce minulého týdne oficiálně dostupné v České republice. Jenže někteří tuzemští prodejci si modely 6S a 6S Plus cení daleko více než ostatní. Rozdíly v cenách chytrých telefonů společnosti Apple jsou tak často propastné. Vyplývá to z informací nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.

Nový iPhone 6SVideo: Novinky

 
Článek

Patrné je to už na první pohled u nejlevnější 16GB verze iPhonu 6S. Ten se podle Zboží.cz nabízí už od 20 500 Kč. Za stejnou kapacitu i barvu ale mohou lidé v některých obchodech zaplatit až 26 000 Kč. To je přitom suma, za kterou se dá již sehnat 64GB varianta iPhonu 6S.

Ještě propastnější je rozdíl u 128GB modelu 6S. Za ten lidé zaplatí od 27 093 Kč do 36 990 Kč. Rozdíl mezi jednotlivými obchody je tak bezmála deset tisíc korun.

Obrovské cenové rozdíly je možné dohledat také u větší verze 6S Plus. Za základní 16GB verzi zaplatí zájemci od 23 947 Kč do 28 990 Kč, u 128GB modelu se pak ceny pohybují od 30 181 Kč do 38 490 Kč.

Zájem lidí je proti předešlým rokům menší

Nové iPhony se začaly v Česku prodávat minulý týden ze čtvrtka na pátek. O slavnostní premiéru, která odstartovala symbolicky šest minut po půlnoci, ale nebyl ani zdaleka takový zájem jako v minulých letech. Přišly sotva dvě desítky lidí. [celá zpráva]

První Češi si koupili nové iPhonyVideo: Novinky

Obě novinky jsou svým vzhledem prakticky k nerozeznání od loňských modelů, mají i stejné rozměry a úhlopříčky obrazovky – 4,7 a 5,5 palce. Nabízejí ale samozřejmě řadu nových vychytávek. Asi tou nejdůležitější je nová technologie 3D Touch, která by měla usnadnit ovládání iPhonů.

Jde v podstatě o schopnost dotykového panelu rozlišovat intenzitu dotyku. Silnějším dotykem bude možné například vyvolat nabídku rychlých funkcí. V e-mailové schránce je takto možné zase zobrazit náhled přijaté zprávy, aniž by ji bylo nutné odesílat.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 6S a 6S Plus

Úhlopříčky displejů jsou stejné jako u předchůdců. Menší verze 6S má tak 4,7palcový displej s rozlišením 1334 x 750 pixelů, větší 6S Plus 5,5palcový displej s rozlišením 1920 x 1080 pixelů. Krycí sklo obrazovky by však mělo být výrazně odolnější než u loňských modelů.

U nejnovějších iPhonů byl použit nový 64bitový čip A9, který má proti předchozí generaci s pořadovým číslem osm o 70 % větší výkon. Grafika je podle zástupců amerického počítačového gigantu rychlejší dokonce až o 90 %.

Vylepšen byl také fotoaparát – má rozlišení 12 megapixelů a dokáže zaznamenávat video ve standardu 4K.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám