Hlavní obsah

Levné smartphony Nokia X s Androidem končí

Novinky, zgl

Nokia X2 bude posledním telefonem této značky, který nabídne uživatelům operační systém Android. Společnost Microsoft Devices, dceřiný podnik amerického Microsoftu, hodlá i nejlevnější řadu telefonů vybavit platformou Windows Phone. Uvedl to šéf amerického softwarového gigantu Satya Nadella.

Foto: archív výrobce

Nokia X

Článek

„Snažíme se plně integrovat zařízení a služby od Nokie do Microsoftu. Prvním krokem bude sladění telefonního portfolia k naší strategii,“ uvedl Nadella hlavní důvod, proč se s Androidem do budoucna již nepočítá.

Když finská Nokia letos v únoru uvedla model X, byl to opravdu smělý krok. Firma, která prakticky již patřila Microsoftu, totiž místo tradiční platformy Windows Phone vybavila tento chytrý telefon operačním systémem Android od konkurenční společnosti Google.

Řada zahraničních odborných redaktorů tehdy hlásala, že řada X je slepou uličkou a ve chvíli, kdy finskou mobilní divizi zcela pohltí americký softwarový gigant, bude s ní rychlý konec. Microsoft, který již Nokii zcela pohltil, ale nakonec v červnu odhalil druhou generaci tohoto chytrého telefonu. [celá zpráva]

Tehdy se zástupci firmy ještě chvástali, jak dobré prodejní výsledky řada X má. „Rodina Nokia X stále posiluje, její telefony patří k nejprodávanějším na trhu v Rusku, Pákistánu, Keni a Nigérii. V Indii telefon Nokia X dosáhl příčku třetího nejprodávanějšího smartphonu,” řekl tehdy Timo Toikkanen, ředitel divize Mobile Phones v Microsoft Devices.

Foto: archív výrobce

Nokia X2

Ani takový úspěch ale přístrojům s Androidem nepomohl. Nokia X2 se sice na pultech obchodů objeví, otázkou však zůstává, jaké popularitě se bude těšit mezi zákazníky. Přece jen jde nyní již o slepou uličku.

Finská společnost Nokia dokončila prodej své divize výroby mobilních telefonů americkému Microsoftu na konci dubna. Převzetí části Nokie vyšlo Microsoft na 5,44 miliardy eur (149,4 miliardy Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám