Hlavní obsah

První smartphone Nokia v režii Microsoftu má Android

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft Devices, dceřiný podnik amerického softwarového gigantu Microsoft, představila světu první smartphone s logem Nokia od akvizice mobilní divize finského výrobce. Nový model se jmenuje Nokia X2 a zákazníky bude lákat nízkou cenou startující pod hranicí tří tisíc korun.

Foto: archív výrobce

Nokia X2

Článek

Když finská Nokia letos v únoru uvedla model X, byl to opravdu smělý krok. Firma, která prakticky již patřila Microsoftu, totiž místo tradiční platformy Windows Phone vybavila tento chytrý telefon operačním systémem Android od konkurenční společnosti Google.

Řada zahraničních odborných redaktorů tehdy hlásala, že řada X je slepou uličkou a ve chvíli, kdy finskou mobilní divizi zcela pohltí americký softwarový gigant, bude s ní rychlý konec. To se ale nestalo a Microsoft místo toho uvádí na trh pouhé čtyři měsíce po premiéře modelu X už druhou generaci.

Android slaví úspěch

Svůj podíl na tom jistě mají dosavadní prodejní úspěchy. „Rodina Nokia X stále posiluje, její telefony patří k nejprodávanějším na trhu v Rusku, Pákistánu, Keni a Nigérii. V Indii telefon rodiny Nokia X dosáhl příčku třetího nejprodávanějšího smartphonu,” řekl Timo Toikkanen, ředitel divize Mobile Phones v Microsoft Devices.

Foto: archív výrobce

Nokia X2

Nokia X2 je tedy stejně jako předchůdce vybavena Androidem. Nutno podotknout že její pojetí této mobilní platforma nese značnou podobnost se systémem Windows Phone, kterým jsou vybaveny pokročilejší smartphony řady Lumia. Úvodní obrazovka je uspořádaná v jednotlivých barevných panelech, z nichž každý představuje jinou funkci nebo službu smartphonu.

Microsoft přidává ale řadu lákadel. Mezi ty největší patří off-line navigace a mapové podklady celého světa, které výrobce automaticky dává zdarma ke všem svým chytrým mobilům. Zaujmout se přístroj snaží také svým vzhledem. Kromě široké palety barevných kombinací v nabídce je to také bezešvý monobody design.

Chytrý telefon Nokia X2 je vybaven dvoujádrovým procesorem Snapdragon 200 Series, který udává pracovní tempo při frekvenci 1,2 GHz. Ten má k dispozici 1 GB operační paměti, což je dvakrát více než v případě první generace, která si musela vystačit pouze s 512 MB.

V prodeji už v červenci

Displej novinky má rozlišení 480 x 800 obrazových bodů při úhlopříčce 4,3 palce. Kapacita úložného prostoru dosahuje hodnoty 4 GB a lze ji dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD. Samozřejmostí jsou adaptéry wi-fi a bluetooth.

Nokia X2 se začne na celém světě prodávat v průběhu července za doporučenou cenu 99 eur, tedy 2700 Kč. Nejprve bude dostupná v zářivě oranžové, černé a zelené barvě, později dorazí zářivě žlutá, bílá a matně tmavošedá.

Foto: archív výrobce

Nokia X

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám