Hlavní obsah

Chytrých telefonů bude v Evropě za pět let více než obyvatel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet provozovaných chytrých mobilních telefonů v Evropě se do roku 2019 zvýší z letošních 475 miliónů na 765 miliónů. Přesáhne tak počet obyvatel kontinentu, vyplývá ze studie Ericsson Mobility Report.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Chytré telefony si lidé pořizují hlavně kvůli snadnému přístupu k e-mailu a zprávám a možnosti připojení přes wi-fi.Ilustrační foto

Článek

Globálně se růst počtu smartphonů stále zrychluje. V letošním prvním čtvrtletí bylo smartphonů 65 procent ze všech prodaných mobilních telefonů. Z 6,8 miliardy uživatelů mobilů ve světě měla chytrý telefon třetina.

V Česku je podíl telefonů s operačním systémem 31 procent. Během pěti let se má zvýšit na 39 procent. Podíl tabletů na mobilních zařízeních má vzrůst ze sedmi na 17 procent. Chytré telefony si lidé pořizují hlavně kvůli snadnému přístupu k e-mailu a zprávám a možnosti připojení přes wi-fi. Pro tablety zase hovoří vhodnější velikost proti notebookům.

Zlepšení mobilních služeb

„S rostoucím počtem uživatelů chytrých telefonů v České republice musí mobilní operátoři reagovat na náročnější požadavky uživatelů. Pro splnění jejich očekávání budou muset zapracovat na zlepšení služeb. To zahrne nejen investice spojené s rádiovými sítěmi a podpůrnými IT systémy, které umožňují rychlé zavádění flexibilních služeb, ale i vylepšení zákaznické samoobsluhy," uvedl Thomas Jul z Ericssonu.

V současnosti pracuje 60 procent SIM karet ve střední a východní Evropě v sítích GSM, ale v roce 2019 již bude dominantní technologií 3G s dvoutřetinovým podílem. Střední a východní Evropa patří také k regionům s největším rozšířením SIM karet na světě. Na 100 obyvatel tu připadá 144 SIM karet.

Do roku 2019 také přibližně desetkrát vzroste objem přenesených dat. Největší podíl na tomto růstu budou mít video přenosy, které podle zprávy porostou každý rok okolo 55 procent a v roce 2019 budou tvořit celosvětově více než polovinu dat přenesených v mobilních sítích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám