Hlavní obsah

Operátoři nesprávně pokutují za předčasné ukončení smlouvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší operátoři T-Mobile, Vodafone a Telefónica mají podle Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) stále nedostatky v zákaznických smlouvách. Do 8. února, kdy skončilo přechodné období, do nich nezapracovali ustanovení novely zákona o elektronických komunikacích.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nová úprava má klientům umožnit snadnější vypovídání smluv na dobu určitou. Sankce mohou nově činit nejvýše pětinu měsíčních paušálů zbývajících klientovi do konce závazku.

„Kromě zmíněných tří mobilních operátorů náš úřad kontroloval smluvní podmínky dalších 40 poskytovatelů telekomunikačních služeb. Požadavkům novely vyhověly smlouvy pouze dvou z nich. Ti ostatní stále požadují při předčasném ukončení smlouvy doplacení rozdílu mezi plnou a sníženou cenou a k tomu ještě pětinu měsíčních paušálů zbývajících klientovi do konce závazku,“ sdělil mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

V případě, že operátor nepromítne nová práva do svých smluvních podmínek, může činit sankce až deset miliónů korun.
předseda ČTÚ Jaromír Novák

Telekomunikační úřad začal také prošetřovat postup kabelové televize UPC. Ta uzavírá smlouvy na dobu neurčitou, ale během prvních 12 měsíců poskytuje klientům věrnostní slevu. Účastník sice může smlouvu kdykoli vypovědět, ale pak mu UPC doúčtuje rozdíl mezi cenou bez poskytnuté slevy a zlevněnou.

„V případě, že operátor nepromítne nová práva do svých smluvních podmínek, může činit sankce až deset miliónů korun,“ upozornil už dříve předseda ČTÚ Jaromír Novák.

Reklama

Výběr článků

Načítám