Hlavní obsah

Poprvé se prodalo více chytrých telefonů než obyčejných mobilů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celosvětový prodej takzvaných smartphonů v letošním druhém čtvrtletí poprvé překonal prodej běžných mobilních přístrojů bez operačního systému. Výzkumná společnost Gartner oznámila, že prodej chytrých telefonů meziročně vzrostl o 46,5 procenta na 225 miliónů. Prodej běžných mobilů se naopak o 21 procent propadl a činil 210 miliónů kusů.

Foto: Reuters

Chytré telefony se těší velké popularitě ve všech koutech světa.

Článek

Celkový prodej mobilních přístrojů se díky silné poptávce po chytrých telefonech zvýšil téměř o čtyři procenta na 435 miliónů. „Podíl smartphonů na celkovém prodeji mobilních telefonů dosáhl 51,8 procenta. Prodej smartphonů tak byl poprvé vyšší než prodej běžných telefonů,“ poznamenala firma Gartner.

Jedničkou v celkovém prodeji mobilních telefonů i v prodeji smartphonů zůstala jihokorejská společnost Samsung Electronics. Ta ve druhém čtvrtletí prodala celkem 107,5 miliónu mobilů, z toho více než 71 miliónů smartphonů.

Druhé místo si v celkovém prodeji mobilních přístrojů udržela finská společnost Nokia, ačkoliv zaznamenala výrazný pokles odbytu na necelých 61 miliónů přístrojů z více než 83 miliónů před rokem. Nokia výrazně zaostává na trhu s chytrými telefony, na kterém se ve druhém čtvrtletí nedostala mezi prvních pět největších výrobců.

Třetí příčku v celkovém prodeji mobilních telefonů obsadila americká společnost Apple, které patří druhé místo na trhu s chytrými telefony.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám