Hlavní obsah

Společnost BlackBerry se díky novému chytrému telefonu vrátila k zisku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanadská společnost BlackBerry, dříve známá jako Research In Motion, se ve fiskálním čtvrtém čtvrtletí vrátila k zisku. Hospodaření podpořila vysoká poptávka po jejím novém přístroji s dotykovou obrazovkou Z10. Čistý zisk za tři měsíce do 2. března činil 98 miliónů dolarů (téměř dvě miliardy Kč), ve stejném období předchozího roku firma naopak vykázala ztrátu 125 miliónů dolarů (2,5 miliardy Kč).

BEZ KOMENTÁŘE: Chytré telefony BlackBerry Z10 a Q10Video: BlackBerry

 
Článek

BlackBerry uvedla, že ve čtvrtletí prodala kolem jednoho miliónu přístrojů Z10 a celkem dodala zákazníkům šest miliónů svých přístrojů. Z10 se začal prodávat koncem ledna. Firma vkládá do Z10 a dalšího přístroje Q10, který se začne prodávat v dubnu a na rozdíl od Z10 má klávesnici, velkou naději. Slibuje si od nich comeback na trh chytrých telefonů, kterému kdysi dominovala.

Analytici však varují, že společnost stále není z nejhoršího venku, i když se jí podařilo vrátit k zisku. Její příjmy totiž ve čtvrtletí klesly o 36 procent na 2,7 miliardy USD a zaostaly za odhady analytiků, kteří očekávali příjmy až 2,82 miliardy USD.

Foto: BlackBerry

BlackBerry Z10

BlackBerry doufá, že v prvním čtvrtletí se jí podaří dosáhnout vyrovnaného hospodaření, tedy že její zisk bude kolem nuly. Pomoci jí mají nižší náklady a lepší marže. Analytici však tak optimističtí nejsou a očekávají ztrátu deset centů na akcii, napsaly agentury AP a Reuters.

BlackBerry byla průkopníkem chytrých telefonů a její přístroje byly oblíbené zvláště mezi manažery. V posledních dvou letech však výrazně zaostává za konkurenčními přístroji od Applu, Samsungu a přístroji s operačním systémem Android.

Foto: BlackBerry

BlackBerry Q10

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám