Hlavní obsah

Siemens dává vale Nokii, chce rychle prodat podíl ve společném podniku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý průmyslový konglomerát Siemens chce vystoupit ze společného podniku s finskou firmou Nokia, napsal list Financial Times. Siemens chce podle něj co nejrychleji prodat svůj 50procentní podíl ve společném podniku Nokia Siemens Networks (NSN), nebo jej alespoň snížit.

Foto: nokiasiemensnetworks.com

Internetové stránky podniku Nokia Siemens Networks

Článek

NSN je od svého vzniku v roce 2007 ztrátový. Nokia a Siemens mu již musely poskytnout finanční injekci v objemu 2,5 miliardy eur (64 miliard Kč). Společnosti uzavřely dohodu, podle které nesmí z podniku vystoupit. Platnost této dohody však v dubnu vyprší.

V minulosti se podle agentury DPA spekulovalo o tom, že podíl Siemensu by mohla převzít Nokia společně s francouzským výrobcem telekomunikačních zařízení Alcatel-Lucent.

Nokia sází na Windows a levné mobily

Nokia byla 14 let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale loni sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. O tom, že aktuální pozice firmy na trhu není ideální, informoval již dříve její šéf Stephen Elop v otevřeném dopise. „Stojíme na hořící plošině a musíme jednat velice rychle, jinak shoříme,“ přirovnal současnou situaci firmy k příběhu o naftaři, kterému vzplála vrtná plošina.

Právě kvůli ústupu ze slávy se vedení finského výrobce začátkem roku 2011 rozhodlo spojit se společností Microsoft a ve smartphonech začalo používat operační systém Windows. Za spojenectví prý americký softwarový gigant zaplatil více než 17 miliard korun. [celá zpráva]

Nokia se nyní snaží zákazníky zaujmout extrémně levnými mobily. Na právě probíhajícím veletrhu mobilních technologií Mobile World Congress ve španělské Barceloně ukázala levný mobil s označením 105, který se bude prodávat za 400 Kč, a mimo jiné také chytrý telefon Lumia 520 s operačním systémem Windows Phone 8. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám