Hlavní obsah

Sony chystá nástupce vodotěsného phabletu Xperia Z 

Novinky, zgl

Phablet Xperia Z se v České republice ještě ani nezačal prodávat a společnost Sony už testuje jeho nástupce. Jak upozornil server GSM Arena, stopa novinky byla zachycena na webu html5test.com, který slouží k testování podpory standardu HTML 5.

Foto: Sony

Jak bude novinka vypadat, je zatím ve hvězdách. Pravděpodobně se ale inspiruje modelem Z, který je na snímku.

Článek

Xperia Z má kódové označení C650X, utajovaná novinka se podle záznamu na webu jmenuje Sony C680X. Ze způsobu, jakým výrobce čísluje svoje modelové řady, lze usuzovat, že chystaný phablet nabídne lepší hardwarovou výbavu.

Jedinou další informací, kterou je možné ze stopy vyčíst, je rozlišení displeje. Novinka nabídne stejně jako Xperia Z dotykový Full HD monitor (rozlišení 1080 x 1920 bodů). Úhlopříčka displeje zatím není známa, stejně jako další technické parametry. Ve hvězdách je zatím i to, jak bude nový přístroj vypadat, či kdy jej Sony uvede na trh.

Sony Xperia ZVideo: Sony

Xperia Z má pětipalcovou obrazovku, 1,5GHz čtyřjádrový procesor Qualcomm APQ8064, 2GB operační paměť a úložný prostor s kapacitou 16 GB. Ve výbavě nechybějí ani bezdrátové adaptéry WiFi a Bluetooth, vestavěný GPS čip a microUSB konektor.

Jedním z dalších lákadel phabletu od Sony je vodotěsná konstrukce. Díky ní může být telefon ponořen pod vodou v hloubce až jednoho metru po dobu 30 minut. Navíc jej je možné zcela normálně používat, a to samozřejmě včetně focení a natáčení videí.

Foto: Sony

Sony Xperia Z v černém provedení

Vestavěný fotoaparát má rozlišení 13 megapixelů a nabídne blesk i automatické ostření. Sony u něj nabídne podobně jako u ostatních chytrých telefonů vyšších řad pokročilé funkce. Řeč je například o možnosti pořizovat trojrozměrné snímky díky funkci 3D sweep panorama.

Co jsou to phablety?

Většina chytrých telefonů má displej s úhlopříčkou od tří do 5,5 palce. Ty nejmenší počítačové tablety jsou zase vybaveny sedmipalcovými dotykovými monitory. Prostor mezi oběma kategoriemi vyplňují takzvané phablety. Toto označení vzniklo spojením slov phone (telefon) a tablet.

Displeje phabletů mají velikost od šesti do sedmi palců, což je podle výrobců naprostý ideál. Jsou totiž dostatečně velké pro pohodlné prohlížení webových stránek i k práci s e-maily a fotografiemi. Zároveň jsou ale kompaktnější než tradiční tablety, a tak se bez problémů vejdou do kapsy u kalhot. Není tedy problém brát je kamkoliv s sebou.

Sony začne v České republice Xperii Z oficiálně prodávat na přelomu února a března. Někteří prodejci ji nabízejí již nyní v rámci předobjednávky za necelých 17 tisíc korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám