Hlavní obsah

Milióny lidí surfují na internetu dřív, než vylezou z postele

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidstvo mění po staletí zažité každodenní rituály. Stovky miliónů lidí na celém světě už nezačínají všední ráno tím, že vstanou, umyjí se, posnídají a až poté vyrazí do práce, tak jak to dělaly generace před nimi. Mnozí totiž teď hned po probuzení, byť ještě nevylezli z postele, sáhnou po chytrém telefonu či notebooku a brouzdají po internetu.

Článek

„Smartphone má obrovský vliv na běžný život lidí. Více než polovina jeho majitelů z celého světa používá svoje zařízení ihned, když ráno vstanou, a 44 procent se dokonce ještě před opuštěním postele přihlásí na internet,“ oznámila s odvoláním na své výzkumy společnost Ericsson.

Smartphone je už dnes zhruba pro 300 miliónů lidí na pořadu dne dříve než ranní toaleta díky tomu, s jakou rychlostí se mezi populací šíří.

V současnosti je globálně už 700 miliónů uživatelů chytrých telefonů. Stačilo k tomu necelých pět let. Za dalších pět let jich budou podle odhadů Ericssonu již tři miliardy, tedy přes 40 procent celého lidstva.

Jen v prvním čtvrtletí letošního roku dosáhl počet mobilních připojení 6,2 miliardy a během druhého čtvrtletí vzrostl o nových 170 miliónů mobilních připojení.

Ochutnávka vína přes smartphone

Den za dnem přibývají další a další aplikace pro smartphone, a to i v češtině. Samozřejmostí je výběr restaurace v lokalitě, kde se momentálně nacházíte, kterou telefon „vidí“ prostřednictvím satelitního GPS, a dále podle chutě, ceny a také podle toho, zda mají volno. Jeden z obchodních řetězců tento týden oznámil, že přes smartphone můžete „ochutnávat“ víno k danému jídlu.

„Aplikace ukazuje uživatelům chytrých telefonů, jak chuťově snoubit konkrétní vína vybraná sommeliérem s vhodnými pokrmy. Nechybí ani hodnocení špičkovým sommeliérem,“ uvedl řetězec.

V Německu se zase již loni objevila aplikace, která zaujala jednoho nadnárodního mobilního operátora, a tak ji podpořil v tzv. podnikatelském inkubátoru, kde se dává prostor pro rozvoj nadějných projektů mladých firem.

Tato aplikace s využitím GPS najde v davu, například na koncertu, lidi, kteří mají podle zadaných kritérií podobnou náladu jako vy, a ukáže vám k nim nejkratší cestu.

Signál snáz než voda

Tento nástroj je pochopitelně také využitelný pro bezpečnostní složky, třeba když dojde k požáru a policisté potřebují vyvést ven davy panikařících lidí, aby se neušlapali. V blízké budoucnosti následujících pěti let, tedy v roce 2017, bude mít 85 procent celosvětové populace přístup k vysokorychlostnímu mobilnímu internetu, míní Ericsson.

Je to paradox, protože třeba přístup k pitné vodě podle OSN stále nemá jedenáct procent celosvětové populace. Bez přístupu k čisté vodě je 783 miliónů lidí.

„Přibližně 2,7 miliardy lidí má přinejmenším čas od času špatný přístup k pitné vodě. Navíc pokud bude lidstvo pokračovat dosavadním tempem těžby přírodních zdrojů, tak v roce 2030 bude k pokrytí poptávky po jídle, vodě a energii potřebovat ekvivalent dvou Zemí – a v roce 2050 to budou již tři planety,“ uvedl letos v květnu Světový fond na ochranu přírody (WWF).

Zato už v roce 2017 bude 50 procent obyvatel světa pokryto sítěmi 4G/LTE. „Objem globálního datového provozu vzroste za pět let 15krát,“ uvedl Ericsson.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám