Hlavní obsah

Poprvé od roku 2009 klesl prodej mobilních telefonů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helsinky

Celosvětový prodej mobilních telefonů se v prvním čtvrtletí snížil o dvě procenta na 419,1 miliónu přístrojů a zastavil tak růst, který trval deset čtvrtletí za sebou. Důvodem byla hlavně slabší poptávka v Asii a Tichomoří v čele s Čínou. Jihokorejský Samsung pak sesadil z první příčky Nokii a stal se podle počtu prodaných přístrojů největší firmou na trhu. Oznámila to ve středu výzkumná společnost Gartner, která současně snížila výhled prodeje na celý letošní rok o jedno procento.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"V prvním čtvrtletí, tradičně nejsilnějším čtvrtletí pro Asii, bylo na trhu nedostatek nových produktů od předních výrobců, a uživatelé proto odložili nákupy v naději na lepší chytré telefony, které přijdou později," uvedl v prohlášení analytik Anshul Gupta. Prodej brzdí rovněž nejistý další hospodářský vývoj v rozvinutých zemích.

Prodej mobilů v Číně se meziročně snížil o šest procent, protože spotřebitelé čekají na nové přístroje. Čína je největším trhem s mobilními telefony na světě.

Gartner rovněž varoval, že slabý start do nového roku vede k obezřetnosti, a snížil výhled celoročního prodeje mobilů o 20 miliónů přístrojů.

Nokia si držela první místo v prodeji mobilních telefonů od roku 1998. V prvním čtvrtletí se její prodej podle údajů Gartnera snížil o 22,7 procenta na 83,16 miliónu přístrojů a podíl na trhu činil 19,5 procenta. Na trhu s chytrými telefony měla Nokia podíl jen devět procent.

Prodej Samsungu naopak stoupl o 25,9 procenta na 86,67 miliónu přístrojů a podíl na trhu stoupl na 20,7 procenta. Třetí je Apple s podílem na trhu 7,9 procenta a do první pětky se dostaly ještě firmy ZTE a LG, napsala agentura Reuters.

Gartner je jedinou výzkumnou společností, která zveřejňuje údaje o aktuálním prodeji zákazníkům. Ostatní společnosti se zaměřují na údaje o výrobě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám