Hlavní obsah

Počet mobilních zákazníků v Česku loni poprvé klesl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet zákazníků mobilních operátorů v Česku loni poprvé klesl. Množství aktivních SIM karet se snížilo o procento na 14,24 miliónu. Za úbytkem stojí pokles počtu předplacených karet i snižování počtu klientů společnosti MobilKom. Uvedl to Český telekomunikační úřad ve své výroční zprávě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

T-Mobile, Telefónica a Vodafone loni zaznamenaly nárůst tarifních SIM karet, úbytek počtu předplacených karet byl ale rychlejší. I přes pokles počtu aktivních mobilů se zvýšil objem volání o čtyři procenta. Počet SMS stoupl o necelé procento.

Podle úřadu je mobilní trh vysoce nasycený a celková úroveň cen je na něm stále vysoká. ČTÚ proto začal připravovat otevření nového regulovaného trhu tzv. mobilní originace, tedy volání z mobilních sítí. Regulace by měla umožnit vstup virtuálním mobilním operátorům.

Nasycenost trhu se projevila zvýšeným přesunem uživatelů mezi mobilními operátory a s tím spojeným stoupajícím zájmem o přenesení mobilního čísla. Podíly operátorů se ale téměř nemění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám