Hlavní obsah

Nokia nabídne u chytrých telefonů volání zadarmo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké lákadlo v podobě bezplatného telefonování si připravila pro své zákazníky společnost Nokia. U chytrých telefonů s operačním systémem Windows Phone to výrobce umožní díky aplikaci Skype. Zástupci firmy to uvedli v Barceloně na největším evropském veletrhu s mobilními novinkami Mobile World Congress (MWC).

Článek

Skype, který slouží pro levné telefonování přes internet, by měl být od pondělka dostupný pro telefony s Windows Mobile v testovací beta verzi. Plnohodnotná aplikace by měla brzy následovat.

Nokia také oznámila novou verzi aplikace Nokia Drive pro Windows Phone, která bude plně podporovat off-line navigaci. Kromě toho si Nokia Drive bude umět zapamatovat i osobní trasy, bude předem upozorňovat na dopravní komplikace a nabídne automatickou změnu trasy pro vyhnutí se dopravním zácpám.

Foto: Nokia

Nokia Lumia 610

Společnost Nokia také plánuje uvolnit aplikaci Nokia Transport ve verzi pro Windows Phone. Ta nabízí navigaci od dveří ke dveřím s využitím metra, tramvají, příměstských vlaků a autobusů ve více než 500 městech ve 45 zemích.

Firma zároveň představila čtvrtý a zároveň cenově nejdostupnější telefon s operačním systémem Windows řady Lumia pod označením 610, jehož cena bude startovat na 189 eurech (necelých 5000 Kč). Podle odborníků se tak výrobce s tímto modelem více přiblížil zákazníkům, kteří s chytrými telefony začínají. "Tento krok umožní Nokii lépe konkurovat na trhu chytrých telefonů s nízkou cenou bez omezení výkonu zařízení nebo uživatelské zkušenosti," uvedl analytik společnosti Informa Malik Saadi.

Windows Phone v podání Nokie

Společnosti Microsoft a Nokia ohlásily před rokem zahájení strategické spolupráce. Na trh začátkem února přišel výsledek usilovného snažení – první Nokia s Windows, která by měla finskému výrobci zajistit dominantní postavení na trhu v době, kdy výrazně stoupá popularita konkurenčních chytrých telefonů.

Už při oznámení spojenectví šéf Nokie Stephen Elop přiznal, že Nokia není na trhu chytrých telefonů příliš úspěšná. „iPhone od Applu zcela změnil význam slova smartphone, upoutal pozornost vývojářů a vytvořil novou mocnou platformu. Jasně ukázal, že když vyrobíte dobrý telefon, lidé jsou za něj ochotni utratit velké peníze. iPhone se objevil v roce 2007 a my stále ještě nemáme konkurenceschopný produkt,“ prohlásil ještě před podpisem smlouvy s Microsoftem.

A právě chystané přístroje s Windows by měly podle něj tento trend zastavit. První novinkou je model Lumia 800. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám