Hlavní obsah

iPhone slaví páté narozeniny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad žádný jiný mobilní telefon nedokáže vyvolat tak emotivní diskuse jako iPhone. Pro své příznivce je tím nejvyspělejším přístrojem, který způsobil revoluci na trhu chytrých telefonů. Jeho odpůrci v něm naopak vidí předraženou placku, která za svůj úspěch vděčí pouze masivnímu marketingu. Poprvé se oba tábory mohly střetnout před pěti lety, 9. ledna 2007, kdy byl iPhone představen veřejnosti.

Steve Jobs představuje iPhoneVideo: Apple

 
Článek

Vzhledem k prodejním úspěchům iPhonu si už asi málokdo vzpomene, že první zkušenost kalifornské společnosti Apple s trhem mobilních telefonů nebyla příliš šťastná. V roce 2004 se firma spojila s tradičním výrobcem mobilů, americkou Motorolou, a společně uvedly na trh přístroj Motorola ROKR E1.

Šlo o vcelku tuctový model, jenž se od záplavy podobných mobilů odlišoval vlastně jen přístupem do applovského internetového obchodu s hudbou. Mobil nezaujal a jeho prodeje tomu odpovídaly.

Foto: Novinky

Motorola ROKR E1

I přes tento neúspěch se Apple plánu na vlastní mobil nevzdal. Z prvotního zaváhání si nicméně odnesl poučení, že chce-li uspět, bude muset přijít s výrobkem, který se od konkurence radikálně liší.

Očekávání zákazníků spojená s novým produktem byla značná a jejich zvědavost podněcoval i fakt, že firma si veškeré informace o něm žárlivě střežila. Už řadu měsíců před tím, než byl iPhone oficiálně představen, se internet rojil spekulacemi o tom, jakými funkcemi bude přístroj disponovat a hlavně, jak bude vypadat.

Éra dotykových displejů

Do poslední chvíle utajovaný výsledek několikaleté práce představil Apple počátkem roku 2007. První generace iPhonu překvapila především tím, že na čelní straně přístroje bylo pouze jedno jediné tlačítko. Veškeré ovládání se totiž dělo prostřednictvím dotykové obrazovky, jež byla optimalizovaná pro ovládání prsty.

Přístroj navíc dokázal reagovat i na dotyk více prsty najednou, takže třeba zvětšení obrázku se provádělo prostým roztažením palce a ukazováčku. Byla to drobnost, ale přinejmenším ve své době velmi efektní.

Pravdou je, že iPhone nebyl ani zdaleka prvním mobilem s otevřeným operačním systémem, tedy takzvaným smartphonem neboli chytrým telefonem. Už několik let před operačním systémem iOS, na němž je iPhone založen, kralovaly světu smartphonů operační systémy Symbian a Windows Mobile.

Foto: Apple

Porovnání první generace iPhonu (vlevo) s druhou – modelem 3G.

Přes poměrně vysokou cenu a navzdory určitým funkčním omezením se iPhonu podařilo prorazit. Svůj podíl na tom jistě měl tradičně propracovaný marketing firmy Apple, který z výrobků s logem nakousnutého jablka dokáže udělat neodmyslitelnou součást moderního životního stylu.

Hlavní faktor úspěchu iPhonu nicméně spočíval v něčem jiném. Zavedení výrobci chytrých telefonů do té doby cílili na technické fajnšmekry, jimž nevadil někdy poněkud komplikovanější způsob práce s těmito zařízeními. Apple naopak svůj přístroj navrhl tak, aby byl přístupný i pro masového uživatele, pro něhož je intuitivní ovládání důležitější než možnost experimentovat s nastavením nejrůznějších funkcí.

Applu se navíc podařilo vytvořit fenomén, pro nějž se posléze vžil termín ekosystém. Pojem vypůjčený z oblasti přírodních věd označuje úzkou provázanost mezi telefonem a návaznými službami. Uživatelé iPhonů si mohou z internetového obchodu stahovat nepřeberné množství aplikací, hudby a dalšího obsahu, což jim umožňuje aktivně využívat své zařízení a zároveň firmě generuje nezanedbatelný zisk.

Současnost vs. budoucnost

Aktuálně se v obchodech prodává iPhone 4S. Ten má ve srovnání se starší čtyřkou dvakrát rychlejší procesor a sedmkrát výkonnější grafiku. To je zásluha nového procesoru A5, který používá také iPad 2.

Vylepšení se dočkal také vestavěný fotoaparát, jehož rozlišení se zvýšilo z 5Mpix na 8Mpix. iPhone 4S dokáže natáčet videa ve Full HD rozlišení, přičemž nabízí i stabilizaci obrazu.

iPhone 4S přichází s technologií Siri. Ta promění telefon v osobní asistentku, které jednoduše nadiktujete vzkaz, nebo se jí zeptáte na aktuální dopravní informace. A to vše pouze hlasovými povely - telefonu se nemusíte ani dotknout.

Asistentka Siri v akciVideo: Apple

A jaká bude u Applu budoucnost? Na letošní rok se připravuje představení iPhonu 5, který podle důvěryhodného zdroje serveru Business Insider existoval ještě před Jobsovou smrtí – tedy před oficiálním uvedením modelu 4S. Zástupci Applu se rozhodli odložit odhalení o rok ze strategických důvodů.

„iPhone 5, respektive zcela přepracovaný iPhone, skutečně existoval. O tom, že místo něj bude představena verze 4S, rozhodlo vedení Applu pouze pár měsíců před tiskovou konferencí,“ prozradil serveru Business Insider utajovaný zdroj.

Jaké konkrétní důvody vedly počítačového giganta k oddálení představení iPhonu 5, zdroj neuvádí. Společnost Apple se k informacím o existenci novinky oficiálně nevyjádřila.

Foto: Novinky

Server 9to5mac.com uveřejnil fotografii z údajným předním krytem nového iPhonu 5.

Nicméně informace o existenci iPhonu 5 dokonale zapadají do mozaiky informací, které na veřejnost unikly již dříve. Už v září se objevila informace o tom, že zaměstnanec ztratil prototyp iPhonu 5 v baru Cava 22 v San Francisku. Nálezce jej prostřednictvím služby Craigslist prodal neznámo komu. [celá zpráva]

V létě zase internet obletěla fotografie krytu iPhonu 5, která se nejprve objevila na webových stránkách čínského výrobce, který Applu dodává součástky na přístroje. Na snímku je vidět, že by se při stejné velikosti telefonu měla plocha displeje rozšířit jak do šířky, tak do délky. Okraje na pravé a levé straně by mohly být velmi tenké. Lze tedy předpokládat, že novinka bude mít navíc ještě vyšší rozlišení než její předchůdci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám