Hlavní obsah

Nokia představila první chytré mobily s inovovaným Symbianem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finská Nokia představila první modely chytrých telefonů, které poběží v inovovaném operačním systému Symbian s novými ikonami, rozšířením funkcí a rychlejším prohlížečem. Podnik uvedl, že modely E6 a X7 budou mít mimo jiné delší životnost baterií a nové aplikace Ovi Maps s lepším vyhledáváním tras.

Článek

Nokia E6 má klávesnici qwerty a dotekový displej s vysokým rozlišením. Je určena pro podnikové odběratele, zatímco Nokia X7 je přístroj určený k zábavě. Má kvůli hrám například displej o úhlopříčce deset centimetrů. Ceny přístrojů Nokia neuvedla.

Na finanční trhy zpráva o chystaných přístrojích Nokie nezapůsobila, protože podnik se potýká s tvrdou konkurencí, zejména americké firmy Apple a kanadské Research in Motion. Akcie Nokie klesly odpoledne v Helsinkách o 1,5 procenta na 6,18 eura.

Foto: Novinky

Nokia X7

V únoru navíc Nokia překvapila investory prohlášením, že bude používat v chytrých mobilech software Windows Phone od Microsoftu. Nové mobily s operačním systémem od amerického softwarového giganta se na trhu objeví od příštího roku, přestože je výrobce chtěl začít prodávat už letos. Uvedl to generální ředitel Nokie Stephen Elop s tím, že tým lidí už na novém modelu pracuje.

Foto: Novinky

Nokia E6

Nokia: zaspali jsme dobu

Podle Elopa bylo partnerství s Microsoftem nutností. „iPhone od Applu zcela změnil význam slova smartphone, upoutal pozornost vývojářů a vytvořil novou mocnou platformu. Jasně ukázal, že když vyrobíte dobrý telefon, lidé jsou za něj ochotni utratit velké peníze. iPhone se objevil v roce 2007 a my stále ještě nemáme konkurenceschopný produkt,“ uvedl šéf Nokie.

„Stojíme na hořící plošině a musíme jednat velice rychle, jinak shoříme,“ přirovnal Elop současnou situaci firmy k příběhu o naftaři, kterému vzplála vrtná plošina. „Nokia a Microsoft mohou společně vybudovat bezkonkurenční platformu s co největším globálním dosahem. Od nynějška to bude závod, ve kterém poběží jen tři koně,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám