Hlavní obsah

Nokia C5-03: levný dotykový telefon s multimediální výbavou

Novinky, Tomáš Hort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Nokia pokračuje ve vydávání telefonů z nových sérií. Aktuálně se na trh dostala další Nokie C5, tentokrát s označením C5-03. Oproti první u nás představené verzi přináší dotykové ovládání a lepší výbavu s Wi-Fi a 5Mpix fotoaparátem. Ne vše je ale tak ideální, jak by se mohlo zdát.

Foto: Nokia, Novinky

Mobilní telefon Nokia C5-03 se vyrábí v několika barevných kombinacích, včetně bílé, černé a limetkově zelené.

Článek

Dotykové mobilní telefony jsou pro společnost Nokia od uvedení na trh tak trochu problém. Počáteční skluz v jejich vývoji dohání stále těžce. Může za to hlavně operační systém Symbian, který Nokia do svých chytrých telefonů používá. Ten totiž nebyl na změnu z tlačítkového systému na dotykové displeje připraven tak rychle a než se trošku „přiučil“ (ve verzi Symbian OS 9.4), konkurence byla výrazně napřed.

To trvá až do této chvíle, neboť většina konkurenčních firem používá do svých smartphonů operační systém Android, který je i díky využití na tolika různých přístrojích rozdílných značek nejprogresivnějším OS pro mobilní telefony. Nokia však stále bojuje. S novými modely C7 a N8 byla na konci roku 2010 představena nová verze Symbianu - Symbian ^3, který přináší mnoho vylepšení. Jenže ten nová Nokia C5-03 nemá. Používá totiž stále starší Symbian 9.4 S60. Pojďme ale popořadě.

Balení a příslušenství

Telefon dostaneme v klasické modré krabičce z recyklovaného papíru. Stejný typ krabiček mají aktuálně všechny telefony od Nokie, včetně nejvyšších modelů. Jako první nás upoutá vrchní strana, na které vidíme barevně vyobrazený telefon s nápisem C5. Počkat, model C5 vypadá přece jinak. Pravda. Musíme si zvyknout na nové označení výrobce. Pokud mluvíme o klasické Nokii C5 s klávesami, měli bychom k tomu dodat C5-00, neboť tato nová dotyková C5 je celým názvem C5-03.

Foto: Nokia, Novinky

Porovnání mobilních telefonů Nokia C5-00 (vpravo) a Nokia C5-03 (vlevo)

V krabičce telefonu s cenou začínající kolem pěti tisíc korun překvapivě nenajdeme nic navíc oproti levnějším modelům. Součástí jsou pouze sluchátka, datový kabel, 1000mAh baterie s označením BL-4U a nabíječka, která je stále s tenkým koncem, který je používán u většiny Nokií. Nabíjet se ale dá i přes datový microUSB konektor. V balení nechybí ani manuál k telefonu, nebo obrazový návod na instalaci SIM karty. Přímo v telefonu po sundání zadního krytu pak najdeme instalovanou microSD kartu o velikosti 2 GB.

Zase ty lesklé plasty

Po vybalení telefonu nás může překvapit, jak je lehký. Hmotnost kolem 90 gramů i s baterií je velmi dobrá. Pokud bychom brali váhu jako klad, rázem otočíme telefon v ruce a na zadní straně vidíme, jak je telefon ohmataný. Bohužel, celá zadní strana je lesklá, což je i vzhledem k černé barvě testovaného vzorku nepěkné.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Zadní lesklá strana Nokie C5-03

Spodní část krytu pod displejem je matná. Posun podle označení na zadní části telefonu nastal u fotoaparátu. Na rozdíl od starší C5-00 (3 Mpix) má totiž hned 5 Mpix rozlišení (2592x1944). Videa se dají natáčet v rozlišení 640x480 bodů. Jenže se nějak vytratil blesk. Chybí zde jakákoli malá přisvětlovací dioda a samotný foťák nemá ani automatické zaostření, pouze digitální zoom. Ze dvou ukázkových fotek v galerii pak vidíte, že ani samotné focení není žádná sláva. Fotky jsou kvalitou podprůměrné, na průměr dosáhnou pouze při ideálních světelných podmínkách ve dne za svitu slunce.

Celková výbava slušná

Pokud se podíváme před zapnutím telefonu do specifikací a na konektory, musíme souhlasit, že výbava telefonu je po této stránce v pořádku. Zastoupeno je připojení k internetu přes Wi-Fi, v oblasti konektivity jsou podporovány všechny frekvence používané ve světě, 3G sítě i s datovými přenosy přes HSDPA (3,5G). Integrován je také modul GPS. V oblasti konektorů najdeme na vrchní straně datový microUSB pro propojení s počítačem, vedle něj zvukový 3,5mm audio jack. Na spodní straně je již zmiňovaný napájecí úzký Nokia konektor.

Foto: Nokia, Novinky

Nokia C5-03 z několika pohledů

V oblasti tlačítek najdeme tři pod displejem. Zelené a červené sluchátko pro přijmutí a odmítnutí hovoru a prostřední tlačítko pro přechod do hlavního menu. Po jeho přidržení se objeví okno s aktuálně otevřenými aplikacemi. Na levém boku tlačítko žádné není, na pravém najdeme v horní části ovládání zvuku a pod ním ovládání zamčení a odemčení displeje telefonu. Pokud bychom hledali také tlačítko pro aktivaci fotoaparátu a focení, nic bychom nenašli. Je tedy vidět, že v případě Nokie C5-03 je fotoaparát tak trochu vylepšením, ale rozhodně ne jednou z hlavních funkcí.

Odporový displej nepotěší

Ihned po prvním zadání PIN SIM karty zjistíme, že displej není kapacitní, jako to již má většina konkurenčních dotykových telefonů v této i nižší cenové hladině, ale odporový (rezistivní). Osobně nejsem zastáncem odporového či kapacitního displeje, avšak Nokia C5-03 je viditelně designový telefon a ten si kapacitní displej zaslouží. Samsung Galaxy 580, LG Optimus One, HTC Wildfire a další mobily v cenové hladině okolo pěti tisíc mají kapacitní displej a pracuje se s nimi výborně. Proč Nokia C5-03 ne?

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Zpracování krytu je u Nokie C5-03 velmi kvalitní

Rozlišení obrazu je 360x640 bodů. Při pohledu do specifikací hardwaru uvnitř telefonu najdeme 600MHz ARM1136 procesor, 128MB RAM a 40MB interní paměti. Procesor sice nepatří mezi nejrychlejší, ale telefonu odpovídá. Ovšem pouze 128 MB RAM a 40 MB interní paměti, když konkurence začíná na 256 MB RAM (Optimus One má dokonce 512MB) a podobné telefony mají minimálně 150MB interní paměť? To je málo.

Zpracování a detaily

Použitý software Symbian OS 9.4 páté edice nenabízí nic, co bychom neznali. Na některé jeho detaily se můžete podívat ve fotogalerii. Materiálové zpracování telefonu je velmi dobré. Vše pevně drží, nic se neklepe ani neviklá. Zvládnuto není jen otevírání telefonu, kdy zadní kryt musíme nejdříve uvolnit z obou stran nehtem a potom poměrně hodně zabrat a vysunout ze spodních úchytů.

Zaoblený tvar telefonu spolu s malou velikostí 106x51x14 milimetrů je velmi hezký a samotný mobil vypadá po designové stránce výborně. Pokud by někdo hledal dírku pro uchycení poutka, tak se nachází na vrchní straně, hned vedle 3,5mm audio konektoru.

Hodnocení a závěr

V dnešní recenzi jsme si představili nový dotykový telefon Nokia C5-03. I přes velmi kvalitní výbavu bohužel převažuje spíše zklamání. Fotoaparát s kvalitním rozlišením nemá autofocus ani blesk, navíc fotí podprůměrně, displej je pouze odporový a po stránce hardwaru to také není žádná sláva.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Nokia C5-03 - černá verze

Na druhou stranu se jedná o stylový telefon, který se prodává v několika barevných provedeních a jeho výbava v podobě Wi-Fi, GPS nebo podpory nejrychlejších 3G dat je dobrá. Pochválit můžeme také kvalitní materiálové zpracování a stylový design ala Nokia.

Pokud se však podíváme na konkurenci na trhu, má Nokia C5-03 za svou cenu jen malou šanci na úspěch. Najdeme totiž telefony, které jsou kvalitnější po mnoha stránkách.

Dotykové displeje

Rozdíl mobilních dotykových displejů – kapacitní vs. rezistivní

Kapacitní - je založen na vodivosti lidského těla. Při dotyku prstu na displej dochází k uzavření elektrického obvodu. Mobilní telefon pak jen vyhodnotí, kde na displeji prst máme.

Výhody: odolnost

Nevýhody: menší přesnost při dotyku, v zimě pomalejší reakce

Rezistivní – je založen na tlaku na vrchní pružnou membránu, která se spojí se spodním pevným povrchem a vytvoří elektrický obvod, podle kterého telefon vyhodnotí místo dotyku.

Výhody: pro dotyk můžeme použít cokoli, větší přesnost (např. při použití tužtičky)

Nevýhody: vyšší výrobní cena, snadná poškrábatelnost (potřeba krycí fólie)

Reklama

Výběr článků

Načítám