Hlavní obsah

Apple prodával aplikace, kvůli kterým lidem zmizely peníze z účtů

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká společnost Apple si utrhla ostudu. Do svého internetového obchodu App Store zařadila několika programů, které po instalaci zpřístupnily přístupové údaje k uživatelským účtům v obchodě. Vývojář aplikace díky tomu utrácel stovky dolarů z cizích kapes. Upozornil na to list Wall Street Journal.

Foto: Reuters

App Store používají uživatelé iPhonů, iPadů i Maců.

Článek

Podvodný software byl odhalen ve chvíli, kdy si několik lidí začalo stěžovat, že jim z účtu zmizely stovky dolarů. Přitom si ale byli jistí, že sami nic nenakupovali.

Když začal Apple celou záležitost řešit, zjistilo se, že na vině je vietnamský programátor Thuat Nguyen. Ten upravil své aplikace tak, aby mu odeslaly přístupové údaje k cizím účtům v App Store.

Stačilo, aby si člověk některou z Nguyenových aplikací nainstaloval do telefonu a heslo bylo jeho.

Za odcizené peníze nakupoval knihy

Za peníze z cizích účtů prý Nguyen podle serveru Engadget nakupoval své vlastní knižní tituly v elektronickém obchodě iBooks, aby zvýšil jejich oblíbenost a hodnocení. Díky tomu se za pár dní dostalo 42 knížek do první padesátky nejoblíbenějších titulů.

Apple všechny Nguyenovy aplikace z obchodu okamžitě stáhnul a zároveň zástupci společnosti uživatelům doporučili, aby si z preventivních důvodů změnili všechna přístupová hesla ke svým účtům na App Store.

K samotnému incidentu se firma zatím nevyjádřila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám