Hlavní obsah

V Číně se začal historicky poprvé prodávat iPhone, lidé o něj ale nemají zájem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mobily iPhone od Apple se začaly v Číně oficiálně prodávat s nevalným výsledkem. Za první víkend se jich prodalo 5000, zatímco v USA byl průměr 20 000 za den. Analytici přitom varovali, že operátor China Unicom zřejmě nasadil ceny příliš vysoko.

Foto: Novinky

Apple iPhone 3GS

Článek

První iPhony od Unicomu přitom nemají internetové připojení Wi-Fi kvůli omezením od čínských regulátorů a jsou zhruba o pětinu dražší než odblokované iPhony ze zahraničí, které se v Číně neoficiálně prodávají na ulicích. Někteří zákazníci říkají, že zaplatili vyšší cenu, aby získali i služby a podporu Unicomu a vyloučili riziko, že kupují padělek.

Manažeři operátora řekli akcionářům na úterní valné hromadě v Hongkongu, že prodej iPhonů k tomu dni překročil hranici 5000. Ve Spojených státech ale firma Apple za prvních 200 dnů na trhu v roce 2007 prodala čtyři milióny iPhonů, což představuje průměr 20 000 přístrojů za den.

Unicom doufá, že mu prodej populárního vyspělého mobilu pomůže v konkurenci s gigantickým rivalem China Mobile, který má světově nejvyšší počet uživatelů. Unicom podle čínských médií počítá s tím, že v prvních třech letech prodá pět miliónů iPhonů, firma to ale odmítla potvrdit.

Ceny iPhonů od Unicomu začínají na 4999 jüanech (12 870 Kč). Nejvyspělejší model 3GS s pamětí 32 gigabajtů pak stojí 6999 jüanů. Je to o 20 procent více proti cenám na pouličních trzích za dovezený 3GS s Wi-Fi. Předpokládá se, že v Číně je 1,5 miliónu až dva milióny chytrých mobilů, které využívají sítě a služby 3G od China Mobile, napsala AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám