Hlavní obsah

Evropská komise vyzývá mobilní operátory k zvýšení ochrany dětí na internetu

Novinky, ČTK, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise v pondělí vyzvala mobilní operátory v Evropské unii, aby zprovoznili opatření zaměřená na ochranu dětských uživatelů mobilních telefonů před zneužíváním. Mezi ně například patří kontrola přístupu dětí a mládeže k nevhodným informacím pro dospělé, vedení osvětových kampaní za bezpečné užívání mobilů a zamezení přeposílání a sdílení ilegálních materiálů mezi uživateli mobilních telefonů.

Foto: Profimedia.cz

Podle výkonného orgánu unie má 50 procent desetiletých a 87 procent třináctiletých dětí v unii mobilní telefon.

Článek

Na opatřeních pro ochranu mladých držitelů mobilního telefonu se EU dohodla před dvěma lety. Podle dnešního sdělení EK se jich drží mobilní operátoři ve 22 státech unie. Navíc na 80 procent operátorů již prý zabezpečilo telefony tak, aby měli kontrolu nad přístupem dětí k nevhodným informacím nebo informacím určeným pro dospělé.

EK však chce, aby opatření zavedly všechny země unie, tedy i Kypr, Estonsko, Finsko a Lucembursko, které tak dosud neučinily. Podle eurokomisařky pro informační technologie Viviane Redingové by svá opatření na zabezpečení ochrany dětí při používání mobilních telefonů měli revidovat i belgičtí operátoři.

"Ochrana dětí na internetu je pro nás velkou prioritou, proto jsme v červnu 2008 spustili službu Dětský profil. Tu mohou zdarma aktivovat rodiče svým dětem, aby je uchránili například před internetovými stránkami o drogách, násilí, alkoholu, od erotických seznamek a dalších pro děti nevhodných stránek. Zákazníci Vodafonu mají o službu velký zájem, každý měsíc ji svým dětem aktivují tisíce rodičů," řekl Novinkám mluvčí Vodafonu Mirek Čepický. Stejnou databázi chce k blokování stránek letos v květnu začít využívat T-Mobile. [celá zpráva]

Telefónica na rozdíl od konkurence jde podle mluvčího Martina Žabky v oblasti ochrany dětí jiným směrem a místo blokování, které nepovažuje za dostatečné, se hodlá se zaměřit na osvětu jak u dětí, tak u dospělých. "O2 chce dospělé informovat o možnostech a výhodách, které svět internetu přináší a zároveň jim pomoci stále sofistikovanější technologie zvládat. V edukaci dětí se chceme více soustředit na vysvětlení potenciálních rizik, které jim na internetu hrozí," řekl Žabka.

Pražská deklarace za bezpečnost na internetu

Zajistit bezpečnější internet pro děti si dali za úkol zástupci evropských zemí a nejrůznějších nestátních organizací. V čele s ministrem vnitra Ivanem Langerem proto v pondělí představili takzvanou Pražskou deklaraci. [celá zpráva]

„Mezinárodní ochrana dětí je jednou z klíčových priorit ministerstva vnitra během předsednictví. Věnujeme jí maximální pozornost. Důkazem, že to myslíme skutečně vážně, je i Pražská deklarace, kterou jsme vytvořili a dnes přijali. Ta přináší spolupráci institucí v rámci celé Evropy. Měla by vést k vytvoření podmínek pro bezpečnější internet pro děti,“ uvedl ministr vnitra Ivan Langer.

K odhalení pachatele na internetu je často nutné poskládat jednotlivé kousky informací podobně, jako archeolog skládá střípky staré vázy. A to bez spolupráce nelze.
ministr vnitra Ivan Langer

 „Naším společným cílem je vytvořit bezpečný prostor na internetu a minimalizovat možnost zneužití tohoto komunikačního prostředku k páchání trestné činnosti,“ uvedl policejní prezident Oldřich Martinů.

Rodiče se bojí o děti na internetu

Podle informací prezentovaných komisí se 51 procent rodičů v Evropské unii obává, že jejich děti se mohou prostřednictvím mobilu dostat k fotografiím plným násilí nebo pornografickým materiálům. Čtyřicet devět procent rodičů v EU se prý obává, že jejich potomci mohou být prostřednictvím mobilů vystaveny šikaně, například ze strany dalších dětí.

S tím souhlasil také Pierre Reuland z INTERPOLU, který představil databázi ICAD (INTERPOL Child Abuse Image Database). Ta podle něj od roku 2001 pomohla zachránit před dalším sexuálním vykořisťováním již přes 750 dětí z 35 zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám