Hlavní obsah

Život bez kabelů: Jaká sluchátka vybrat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezdrátových sluchátek je na trhu jako máku. Lidé mohou vybírat ze stovek různých modelů. Zatímco některé se hodí na poslech hudby, jiné učarují náruživým hráčům. Rozdíly tedy mohou být mezi jednotlivými modely propastné. Poradíme, jak se v nabídce neztratit.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Buds Live

Článek

Nebývalé popularitě se v poslední době těší především sluchátka z kategorie True Wireless. Jde o malé bezdrátové špunty, u kterých není dokonce kabelem spojeno ani pravé sluchátko s levým. Cenové rozdíly mezi jednotlivými modely ale mohou být propastné, neboť každý výrobce sází na něco jiného.

Především atraktivní cenovkou se snaží zaujmout Honor Magic Earbuds. Tento model se svým vzhledem podobá konkurenčním peckám od Applu, je ale dvakrát levnější – stojí 2650 Kč.

Vysoká cena není překážkou. Sluchátka od Applu se vyprodala už před zahájením oficiálního prodeje

Hardware

Navzdory nízké cenovce nabízí řadu pokročilých funkcí. Řeč je například o certifikaci IP54, díky čemuž se sluchátka hodí pro sportovce – nevadí jim vítr, déšť ani pot. Sluchátka podporují Bluetooth v5.0, díky čemuž by měla nabízet vyšší stabilitu signálu a v neposlední řadě také delší výdrž než modely se starším bezdrátovým standardem. V praxi sluchátka vydrží pracovat na jedno nabití 3,5 hodiny. S nabíjecím pouzdrem, které je součástí balení, se však výdrž prodlouží až na 13 hodin.

Každé sluchátko má integrované 3 mikrofony s technologií redukce šumu ANC. Telefonní hovory jsou tak hlasitější a čistější, neboť je okolní ruch dokonale tlumený.

Foto: archív výrobce

Honor Magic Earbuds

Pro náročnější uživatele

Pro náročnější uživatele je určen model Galaxy Buds Live od společnosti Samsung, čemuž nasvědčuje i cenovka 4500 Kč. Proti svému předchůdci se tato novinka změnila k nepoznání. Tradiční design špuntů, které vyčnívají z ucha, nahradil fazolovitý tvar. Ten se podle zástupců výrobce snáze schová v uchu, aby působil přirozeněji a lépe tlumil okolní ruchy, protože vyplní větší část ucha. Kdyby pasivní režim nestačil, je tu již zmiňované ANC.

O zvukové podání se starají 12mm akustické měniče s technologií Bass Duct, na jejichž vývoji se podíleli experti z AKG. Díky tomu by u modelu Buds Live neměla být potlačena basová linka, což je častý nešvar levnějších bezdrátových špuntů. Ekvalizér v obslužném softwaru nicméně dovede naladit sluchátka přesně na žánr, který posloucháte.

Kvůli pohodlnější navigaci nabízí Galaxy Buds Live dotykové plošky na vnější straně sluchátek, případně i hlasové ovládání Bixby voice. Prostřednictvím nich je možné vybírat hudbu, otevírat aplikace a posílat zprávy bez použití rukou a vizuální kontroly.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Buds Live

Dlouhá výdrž především

Parametrem, který se rozhodně vyplatí u bezdrátových sluchátek sledovat, je doba výdrže. Zatímco True Wireless se bez nabíječky obejdou maximálně pár hodin, velké náhlavní modely jsou na tom o poznání lépe. Přeborníkem ve výdrži jsou sluchátka Skullcandy Crusher Evo, v praxi skutečně vydrží hrát až 40 hodin.

K nabíjení je určeno rozhraní USB-C. To je velmi praktické, neboť na cestách můžete sluchátka snadno nabíjet stejnou nabíječkou jako svůj chytrý telefon nebo počítačový tablet.

Jejich uzavřená konstrukce je navíc zárukou daleko lepší izolace zvuku ve srovnání s peckami. S frekvenčním rozsahem 20 až 20000 Hz má tento model šanci zaujmout i náročnější posluchače, zvuk je zřetelný a trochu výraznější basy vysloveně svádějí ke hraní her.

Nejde sice vysloveně o herní model, ale na hry se hodí perfektně – i díky kvalitnímu mikrofonu, který bude dobře přenášet hlas během týmových kooperací. Skullcandy Crusher Evo vyjde případné zájemce na 5490 Kč.

Foto: archív výrobce

Skullcandy Crusher Evo

Pod taktovkou Microsoftu

Do světa sluchátek vstoupil před časem také americký Microsoft, zaujmout se snaží mimo jiné letošní novinkou zvanou Headphones 2. Ta je v obchodech k mání za 8490 Kč. Mezi hlavní přednosti tohoto modelu patří velmi účinné potlačení okolního ruchu, což přijde vhod především na cestách.

Díky kodeku aptX a dvojici 40mm měničů nicméně nabízejí tato sluchátka také citelně vyšší kvalitu zvukové reprodukce ve srovnání s obyčejnými peckami. V praxi nabízí velmi plný zvuk s vyváženými pásmy a dobrou zřetelností.

Na jedno nabití vydrží sluchátka od amerického softwarového gigantu pracovat až 20 hodin, přičemž s vypnutým potlačením okolního ruchu by výdrž měla být ještě o několik hodin vyšší. Nabíjení je zprostředkováno USB-C konektorem.

Foto: archív výrobce

Microsoft Headphones 2

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám