Hlavní obsah

Zařízení 2v1 zlevnila o tisíce korun

Novinky, mif

Ušetřit klidně i několik tisíc korun je možné aktuálně při nákupu hybridních počítačů, které jsou často označované také jako zařízení 2v1. Ty totiž dokážou nahradit notebook i tablet.

Foto: archív výrobce

Díky výrazným slevám v posledních měsících je možné ty nejlevnější hybridy zakoupit už za méně než pět tisíc korun. (Ilustrační foto)

Článek

Počítačové tablety se těší velké oblibě především díky dlouhé výdrži baterie, která často přesahuje deset hodin, pohodlnému ovládání prostřednictvím dotykového displeje a kompaktním rozměrům.

Jenže když přijde na řadu skutečná práce, drtivá většina tabletů začne mít problém, protože nenabízejí takový výkon jako klasické notebooky. Byť mohou laptopy působit ve srovnání s tablety jako neohrabané krabice, přinášejí i další výhody – například plnohodnotnou klávesnici, která je přece jen pro psaní vhodnější než dotyková obrazovka.

Spojit to nejlepší ze světa notebooků i tabletů se snaží počítačové hybridy. Zároveň odbourávají celou řadu jejich nedostatků. Displej je prakticky vždy dotykový a díky speciální konstrukci je zařízení možné různě překlápět a otáčet nebo z něj vytvořit tablet. U některých modelů je dokonce možné klávesnici zcela odpojit.

Výkon notebooku v balení tabletu

Pod plastovými a v některých případech i kovovými kryty hybridů jsou ale zároveň umístěny stejné součástky jako u výkonných strojů. Pracovní tempo tak již takřka bez výjimky udávají vícejádrové procesory a k dispozici jsou alespoň 2 GB operační paměti. Integrací šetřících technologií jsou pak výrobci schopni docílit výdrže přesahující klidně i osm hodin.

Díky výrazným slevám v posledních měsících je možné ty nejlevnější hybridy zakoupit už za méně než pět tisíc korun, což je i případ modelu Lenovo IdeaPad A10. V ceně do deseti tisíc korun se přitom slevy pohybují v řádu stokorun, nad touto pomyslnou hranicí je ale možné ušetřit klidně i několik tisíc korun.

Aktuálně jsou na trhu bezmála dvě stovky různých hybridů. Najít v internetovém obchodu nejvýhodnější cenu pomáhají nákupní rádci, jako je například portál Zboží.cz. Na něm stačí do vyhledávače zadat název požadovaného hybridu, případně ještě hledání zpřesnit doplňujícími informacemi, například zda je přístroj na prodejně dostupný k okamžitému vyzvednutí nebo jakou má barvu.

HP Split x2: sází na vyšší odolnost

Hybrid Split x2 od společnosti Hewlett-Packard působí na první pohled velice subtilním dojmem. Opak je ale pravdou. Hliníková konstrukce je poměrně odolná a snese i méně šetrné zacházení. Stejně dobře je zpracován i mechanismus k uchycení tabletu ke klávesnici.

Foto: archív výrobce

Split x2

Základem je výkonný procesor Intel Core i5-4200U s frekvencí 1,6 GHz, který se v případě potřeby dokáže díky technologii Turbo Boost 2 přetaktovat až na 2,6 GHz. Standardně je přístroj dodáván se 4 GB operační paměti, pomocí dvou slotů je ji však možné rozšířit až na 16 GB. Svým výkonem by tak tento stroj měl bohatě stačit i náročnějším uživatelům.

Dotykový displej s úhlopříčkou 13,3 palce a rozlišením 1366 x 768 pixelů, který dokáže podobně jako klasické počítačové tablety rozeznat několik stisků najednou, obsluhuje integrovaný grafický čip HD Graphics 4000.

Pevný disk má kapacitu 500 GB a doplňuje jej rychlá SSD jednotka s kapacitou 64 GB. Novinka má vcelku líbivý design. Na první pohled zaujmou výrazně zaoblené rohy, které jsou pro laptopy od Hewlett-Packardu typické.

  • Cena v únoru: 22 000 Kč
  • Cena v květnu: 16 000 Kč

Dell Inspiron 13z Touch: na práci i legraci

Srdcem modelu Inspiron 13z Touch je dvoujádrový procesor Intel Core i5-4210U s taktem 1,7 GHz, který se v případě potřeby dokáže sám přetaktovat až na 2,7 GHz. O grafické operace se pak stará integrovaný čip Intel HD, k dispozici je také 500GB hybridní pevný disk. Ten sice nabízí slušnou kapacitu, je ale zároveň pomalejší než klasická SSD úložiště.

Foto: archív výrobce

Dell Inspiron 13z Touch

Inspiron 13z Touch se na první pohled nijak neliší od obyčejných přenosných počítačů, novince nechybí plnohodnotná klávesnice s rozložením QWERTY pro pohodlné psaní a tradiční touchpad nahrazující funkce myši.

V tablet se hybrid od společnosti Dell promění ve chvíli, kdy displej prohnete až pod klávesnici. Ta pak začne sloužit jako podstavec monitoru. Zařízení se v takovémto stavu ovládá výhradně prostřednictvím dotykového panelu s úhlopříčkou 13,3 palce a rozlišením 1920 x 1080 obrazových bodů. Vše pracuje pod operačním systémem Windows 8.

  • Cena v únoru: 22 000 Kč
  • Cena v květnu: 20 900 Kč

Acer Aspire Switch 10: láká na kompaktní rozměry

Model Aspire Switch 10 se skládá ze dvou částí – počítačového tabletu s úhlopříčkou 10,1 palce, jehož dotykový displej má rozlišení 1366 x 768 obrazových bodů, a základové stanice s klávesnicí. Právě díky této dokovací části dokáže novinka pracovat také jako klasický notebook.

Foto: archív výrobce

Acer Aspire Switch 10

Magnetický úchytný mechanismus je symetrický, což znamená, že displej je možné ke klávesnici připojit klidně i zcela obráceně. V takovém režimu slouží základová stanice jako podstavec pro tablet, tento režim se hodí například pro sledování filmů.

Pracovní tempo hybridu udává čtyřjádrový procesor Intel Atom Z3745 při frekvenci 1,33 GHz, díky speciálnímu režimu turbo se však tento čip dokáže automaticky přetaktovat v případě potřeby až na 1,86 GHz. Dále je k dispozici integrovaný grafický čip Intel HD a 2 GB operační paměti. Vše běží pod operačním systémem Windows 8.1.

  • Cena v únoru: 9200 Kč
  • Cena v květnu: 7500 Kč

Lenovo IdeaPad Flex 10: cena hraje prim

Pracovní tempo modelu Lenovo IdeaPad Flex 10 udává dvoujádrový procesor Intel Celeron N2810 při frekvenci 1,58 GHz. Stroj má dále k dispozici 2 GB operační paměti, grafický čip Intel HD Graphics a 500GB datové úložiště. Ve výbavě samozřejmě nechybějí ani bezdrátové adaptéry wi-fi a bluetooth.

Foto: archív výrobce

Lenovo IdeaPad Flex 10

Jak už hardwarová výbava napovídá, tento stroj patří k tomu nejlevnějšímu na trhu. Kromě atraktivní ceny láká IdeaPad Flex 10 také na kompaktní rozměry, díky kterým se podobá svého času velmi populárním netbookům. Proti nim však nabídne o něco vyšší výkon a hlavně 10,1palcový displej s rozlišením 1366 x 768 bodů, který je možné ovládat dotykem. Díky tomu nahradí tento přístroj kromě notebooku i počítačový tablet.

Dotykový monitor je totiž možné vyklopit o více než 180°, v takovém případě pak začne klávesnice sloužit jako podstavec tabletu. Zcela přetočit displej o 360°, aby ze zařízení vznikla placka připomínající tablet, však nelze.

  • Cena v únoru: 7500 Kč
  • Cena v květnu: 6800 Kč

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám