Hlavní obsah

Vysoký výkon i kompaktní rozměry. Vybíráme notebook a tablet pro školáka

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Školní rok je již v plném proudu. V obavách z koronaviru se přitom učitelé a profesoři připravují i na případné uzavření škol a práci z domova. Nejen při on-line výuce přijde studentům a žákům vhod přenosný počítač, zajímavou alternativu může představovat také počítačový tablet.

Nejlevnější počítač v nabídce Microsoftu je Surface Go 2Video: archív výrobce

 
Článek

Při výběru notebooku i tabletu je vhodné myslet také na jeho odolnost, aby vydržel i méně šetrné zacházení. Plasty by měly být dostatečně tvrdé, aby se nikde neprohýbaly a perfektně chránily jednotlivé součástky uvnitř. Vybírat můžeme také z dražších modelů, které mají dokonce kovové tělo.

Důležitým parametrem je také hmotnost. Pokud bude notebook či tablet nosit v aktovce každý den, půjde znát bez nadsázky každý gram. I mezi nejlevnějšími přenosnými počítači je možné vybrat přístroje, které neváží ani celý kilogram.

Otázku hmotnosti ovlivňuje velikost displeje. Není výjimkou, že modely s 15,6palcovou úhlopříčkou jsou až dvakrát těžší než 11,6palcové stroje.

Dobré je myslet také na to, že velikost notebooku rozhoduje o rozměrech klávesnice. Ty nejmenší modely mohou mít tak titěrné klávesy, že na nich nepůjde pohodlně psát. Nejlepší je proto před koupí vyzkoušet, jestli se obě ruce na klávesnici pohodlně při psaní vejdou.

Nízká hmotnost, příjemná ergonomie

To tablety jsou na tom v otázce hmotnosti citelně lépe. Na trhu se již běžně prodávají modely, které nejsou o moc těžší než běžný mobil – váží několik stovek gramů. Mezi jejich další nespornou výhodu patří dlouhá výdrž baterie. Zatímco u nejlevnějších notebooků se uživatel bez elektrické zásuvky obejde zhruba čtyři hodiny, drtivá většina tabletů vydrží dvakrát déle.

Samozřejmě i tablety mají nevýhody. Chybí jim zpravidla klávesnice, která je pro psaní přece jen vhodnější než dotyková obrazovka.

Spojit to nejlepší ze světa notebooků i tabletů se snaží počítačové hybridy. Zároveň odbourávají celou řadu jejich nedostatků. Displej je prakticky vždy dotykový a díky speciální konstrukci je zařízení možné různě překlápět a otáčet nebo z něj vytvořit tablet. U některých modelů je dokonce možné klávesnici zcela odpojit.

Microsoft Surface Go 2: podruhé a lépe

Svým vzhledem se novinka velmi podobá první generaci, je totiž úplně stejně velká. Výrobci se ale podařilo do stejného těla vtěsnat menší displej s vyšším rozlišením – dvojka má totiž okolo dotykové plochy tenčí rámečky.

Obrazovka nabízí plochu 10,5 palce a rozlišení Full HD, tedy 1920 x 1280 pixelů. Tablet dovede pracovat se stylusem Surface Pen a umí rozpoznat až 4096 úrovní přítlaku.

Foto: archív výrobce

Surface Go 2

Šikovné je také to, že k modelu Surface Go 2 půjde připojit klávesnice, která funguje zároveň jako ochranný kryt na displej. V takovém případě dokáže novinka nahradit při práci i notebook. V zadní části tabletu nalezneme výklopný stojánek, který poslouží k polohování displeje.

Surface Go 2 je k mání v různých konfiguracích, vybírat je možné mezi základním procesorem Intel Pentium Gold 4425Y či výkonnějším provedením s čipem Intel Core m3-8100Y. Obě varianty jsou ale svižnější než předchůdce. Jednotlivé modely se od sebe mohou lišit také pamětí, operační může mít kapacitu 4 nebo 8 GB, úložiště pak 64 nebo 128 GB. V obou případech jde přitom o rychlou SSD jednotku.

  • Klady: snadno se dá připnout klávesnice
  • Zápory: kvůli stojánku se s tabletem hůře pracuje na klíně
  • Cena: od 13 990 Kč

Samsung Galaxy Tab S6: dokáže nahradit PC

Společnost Samsung začala před koncem prázdnin lákat na sedmou generaci svých tabletů, právě díky tomu ale model Galaxy Tab S6 citelně zlevnil. Srdcem tohoto modelu je osmijádrový procesor, který udává pracovní tempo při taktu až 2,8 GHz. Stroj má dále k dispozici 6 GB operační paměti a 128GB úložný prostor, který je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet microSD.

Galaxy Tab S6 nabízí obrazovku s úhlopříčkou 10,5 palce, technologií Super AMOLED, poměrem stran 16:10 a rozlišením 2560x1600 při bodové hustotě 287 pixelů na palec (PPI).

Foto: archív výrobce

Galaxy Tab S6 5G

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Tab S6

U šestky nechybí podpora dotykového pera S Pen. S ním je možné na tabletu psát i kreslit, navíc je tato periferie vybavena funkcí dálkového ovládání. Pero tedy dovoluje pořizovat selfie a videa nebo ovládat vytvořený multimediální obsah, i když nemáte tablet zrovna v ruce.

Pero S Pen je navíc vybaveno funkcí bezdrátového nabíjení, které po pouhých deseti minutách nabije baterii až na 10 hodin provozu.

Jednou z dalších předností modelu Galaxy Tab S6 5G je podpora vylepšeného rozhraní Samsung Dex. Lidé k němu budou moci kromě napájení připojit také monitor, klávesnici a myš. Obyčejný tablet se tak promění doslova v klasické PC.

  • Klady: nahradí klidně i PC
  • Zápory: v prodeji je již výkonnější nástupce
  • Cena: 16 290 Kč

Apple MacBook Air: elegance a kompaktnost

MacBook Air je nejtenčím a nejkompaktnějším laptopem v nabídce společnosti Apple. Váží 1,29 kg a jeho tloušťka se díky zkoseným bočnicím pohybuje od 0,41 do 1,61 cm. Zbylé rozměry jsou víceméně dané 13,3palcovou obrazovkou s LED podsvícením a technologií IPS.

Srdcem nového stroje mohou být procesory Intel Core i3, Core i5 a Core i7 od společnosti Intel. Zároveň může být laptop vybaven až 16 GB vysoce výkonné 3733Mhz paměti. I základní model se dočkal 256GB SSD jednotky, což je dvojnásobná kapacita v porovnání s předchůdcem. Stroj je nicméně možné osadit klidně i 2TB diskem.

Foto: archív výrobce

MacBook Air (2020)

Foto: archív výrobce

MacBook Air (2020)

Nejtenčí notebook s logem nakousnutého jablka láká také na novou klávesnici Magic Keyboard, se kterou jako první přišel 16palcový MacBook Pro. Zdokonalený nůžkový mechanismus s 1mm zdvihem umožňuje pohodlné a tiché psaní s přesnou odezvou. Šipky v uspořádání do obráceného T usnadní projíždění řádků kódu, procházení tabulek i hraní her. Samozřejmostí je podsvícení jednotlivých kláves.

Případní zájemci musí počítat s tím, že nejvybavenější verze s procesorem Intel Core i7 stojí dvakrát více než základní provedení.

  • Klady: jeden z nejtenčích notebooků na světě
  • Zápory: nenabízí klasický USB port
  • Cena: od 27 000 Kč

Honor MagicBook 14: cena hraje prim

Na velmi atraktivní cenovku láká MagicBook 14 od společnosti Honor. Nabídnout ji může i díky tomu, že v útrobách tepe procesor AMD Ryzen 3500U. Tyto čipy jsou totiž levnější než konkurence od Intelu, a přitom nabízí velmi solidní výkon. V případě tohoto konkrétního modelu jde o čtyřjádrový procesor taktovaný na 2100 až 3700 MHz.

K dispozici má MagicBook 14 také 8 GB operační paměti a rychlou SSD jednotku s kapacitou 256 GB. Vzhledem k tomu, že jde o velmi kompaktní stroj s tloušťkou pouhých 1,59 cm, marně byste u něj hledali optickou mechaniku.

Foto: archív výrobce

Honor MagicBook 14

Foto: archív výrobce

Honor MagicBook 14

Zbylé rozměry jsou víceméně dány úhlopříčkou displeje o velikosti 14 palců. Tento panel mimochodem nabízí rozlišení Full HD, tedy 1920 x 1080 obrazových bodů. O grafický výkon se stará Radeon RX Vega 8. Všechny vnitřní součástky chrání hliníkové šasi.

Solidní je také výdrž baterie, bez elektrické zásuvky se novinka obejde až deset hodin. Potěší také podpora rychlého nabíjení, kdy se laptop dostane na poloviční kapacitu už za pouhou půlhodinu.

  • Klady: kovová konstrukce
  • Zápory: má starší generaci procesoru, která není tak výkonná
  • Cena: 12 990 Kč

Asus Zephyrus G14: herní rychlík

Na první pohled může Zephyrus G14 vypadat jako obyčejný notebook. Alespoň tedy do chvíle, kdy necháte rozzářit displej AniMe Matrix. Část víka je totiž posázena 1215 miniLED diodami, které září bíle a mění jas v 256 úrovních.

K čemu je to dobré v praxi? Uživatelé mohou na vnější stranu laptopu importovat animované GIFy a další grafiku, vytvářet své animace snímek po snímku a psát texty s různými fonty. Vizualizace reagují na hudbu a zvuk a vytvářejí jedinečnou kreativní platformu pro DJe nebo umělce. Další funkce zahrnují systémová oznámení, zobrazující e-mailová upozornění, datum, čas a úroveň nabití baterie.

Foto: archív výrobce

Zephyrus G14

Foto: archív výrobce

Zephyrus G14

Je jasné, že úkolem miniLED diod je v první řadě upoutat pozornost. Novinka má nicméně co nabídnout i v otázce výkonu. Stroj pohání dedikovaná grafická karta GeForce RTX 2060 rozšířená o možnost navýšení frekvence až na 1285 MHz. Ta by bohatě měla stačit na všechny moderní hry v rozlišení Full HD, řadu titulů si nicméně zahrajete také v 2K rozlišení.

Přesně tato dvě rozlišení výrobce v různých konfiguracích nabízí, Zephyrus G14 je přitom vždy vybaven 14palcovou obrazovkou. Pro hráče se nicméně hodí spíše nižší rozlišení, neboť Full HD panel nabízí 120Hz obnovovací frekvenci.

  • Klady: poslouží i na hry
  • Zápory: vyšší cena
  • Cena: od 39 900 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Elektroničtí pomocníci pro děti a studenty

Konec školního roku se nezadržitelně blíží, žákům i studentům udělá za vysvědčení jistě radost nějaká zajímavá odměna. Na trhu je hromada technických...

Bezdrátová domácnost ovládaná mobilem

Množství zařízení připojených k internetu v domácnostech neustále roste. Tyto přístroje přinášejí do domácnosti desítky kabelů, které se těžko ukrývají a jsou...

Výběr článků

Načítám