Hlavní obsah

Thermaltake DuOrb: Inovativní chlazení se stylem

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ke grafickým kartám GeForce 8800 se mnoho alternativních chladičů neprodává, třebaže by to nebylo od věci. Standardní chladič totiž zabírá hned dva sloty a i přes svou tělnatost nenabízí kdovíjaký chladící výkon. Nový DuOrb se rozhodl přesvědčit majitele zmiňovaných karet, že je na čase jednat.

Článek

Stejně jako k "BOXovaným" chladičům přítomných u procesorů, tak i na grafické karty lze pořídit alternativní, většinou lepší chlazení, než jaké na akcelerátory montují výrobci v továrně. K výměně může vést několik důvodů, jako je vysoká hlučnost, vysoká teplota nebo přílišná velikost původního chladiče.

U karet GeForce 8800, pro které je DuOrb primárně navržen, se setkáváme s referenčním chladičem zabírajícím dva sloty. A přestože u lepších výrobců mají ventilátorky termoregulaci a snaží se zůstávat relativně potichu, u levnějších variant nebývá chladič příliš tichý. Navíc teploty v zátěži se někdy blíží kritickým hodnotám. A když už investujete nemalé peníze do grafické karty, chtělo by to i adekvátní chlazení.

DuOrb pod lupou

Název nového chladiče z dílen thaiwanského Thermaltake má kořeny ve zdvojeném designu chladiče navazujícího na klasickou konstrukci u TT označovanou jako Orb. Proto tedy DuOrb. Znalci jistě vidí jistou paralelu s chladiči VF900 konkurenčního Zalmanu. Ano, inspirace je zřejmá, ale DuOrb nabízí mnohem extrémnější řešení.

Tělo chladiče je tvořeno měděnou základnou protkanou párem heatpipes průměru celých 6 mm. Ty dále odvádí teplo do měděných žeber ofukovaných dvojicí 80mm ventilátorů. Protože referenční chladič na kartách GF 8800 chladí i paměti, najdeme v balení celkem sedmnáct (!) malých hliníkových pasivů. Ty jednoduše přilepíte samolepící vrstvou na čipy nejen pamětí. A protože ventilátory ženou vzduch směrem na tištěný spoj karty, zaručují tak solidní chlazení.

Účinnost versus hlučnost

Pokud připojíme DuOrb na napájení 12 V, dostaneme zvukový projev velmi podobný referenčnímu chladiči. Ventilátory potom točí 2500 otáček za minutu, přičemž dosahují opravdu slušného průtoku vzduchu. Takové nastavení je ideální pro ty, kteří dávají přednost maximálnímu chladícímu výkonu například z důvodu přetaktování.

Pokud prahnete po tichu, je možné přepojit chladič na napájení ze 7 V, kdy ventilátory točí přibližně 1500 otáček a nejsou prakticky slyšet. Háček je v tom, že jde o typickou ukázku "udělej si sám". Přestože ventilátory mají startovací napětí 7 V, výrobce nepřibalil žádnou redukci. Je proto nutné si pohrát s napájecím konektorem nebo si redukci z přebytečných kabelů vyrobit.

Samozřejmě nižší otáčky znamenají i nižší chladící výkon. Vzal jsem proto grafickou kartu GeForce 8800GTS od firmy BFG a zkusil, jaký je rozdíl a jak si DuOrb vede v porovnání s originálním chladičem nVidia. S původním chladičem je v klidu teplota 71°C při 1500 ot/min. V zátěži potom stoupá na až na 86°C při 2100 ot/min u ventilátoru.

To DuOrb se chová zcela jinak. Na 12 V dosahuje teplota v klidu 46°C a po zátěži potom pouze 61°C. Když ventilátor točí pouze 1500 ot/min (7V) je teplota v klidu 49° a v zátěži potom stoupne na 72°C, avšak zvukově je na tom zdaleka nejlépe.

Hodnocení

Thermaltake DuOrb je jak po vzhledové, tak i po stránce účinnosti velmi podařeným chladičem. Na své si přijdou i milovníci světýlek v počítači, neboť každý z ventilátorů je podsvícen trojicí modrých LED diod. Pokud jím nahradíte originální chladič na GeForce řady 8800, odmění se lepšími teplotami a nezabere tolik místa pod kartou.

Jistá nevýhoda je, že ke snížení hlučnosti je třeba snížit napájecí napětí. Na to ale výrobce nemyslel a v balení tak není žádná redukce. Kdo chce ticho, je odkázán na vlastní zručnost. Podobně zamrzí i nekompatibilita s kartami AMD Radeon HD2900. Na ty DuOrb bohužel nepasuje.

Technické specifikace

  • Výrobce: Thermaltake
  • Typ: DuOrb CL-G0102
  • Hmotnost: 324g
  • Rozměry:180,5 x 98,5 x 30mm
  • Průměr ventilátorů: 80mm
  • Otáčky ventilátorů:2500 při 12V
  • Technologie: Heatpipes
  • Kompatibilita: GeForce 8800, 7900GTX, 7800GT/GS/GTX, 6800 GS/GT, ATI X1950, X1900, X1800
  • Cena: cca 1000Kč s DPH

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám