Hlavní obsah

Velká aktualizace Windows 10 je venku, stahovat ji je možné zadarmo

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft uvolnila v úterý ke stažení velkou aktualizaci operačního systému Windows 10, která přináší celou řadu vylepšení. Americký softwarový gigant ji nabízí majitelům desítek zadarmo.

Foto: archív tvůrců

Ilustrační foto

Článek

Balík oprav a vylepšení se jmenuje „Anniversary Update“ (Výroční aktualizace) a americký softwarový gigant s ním přichází rok po oficiálním vydání desítek. V podstatě jde o obdobu Service Packu, na který byli zvyklí majitelé starších Windows.

Velkou aktualizaci je možné stahovat prostřednictvím služby Windows Update.

Hlavním úkolem Anniversary Updatu je sblížit jednotlivé platformy, na kterých desítky fungují. Jinými slovy, aby operační systém Windows 10 fungoval na tabletech a chytrých telefonech co nejvíce stejně jako na klasických počítačích a noteboocích. Tvůrci přitom nezapomínají ani na televizní konzoli Xbox One.

Hromada vylepšení

Vylepšení je k dispozici hned několik. Velký důraz je nyní kladen na stroje s dotykovými displeji a na podporu tzv. stylusů. Právě význam těchto speciálních per pro dotykové obrazovky se výrazně zvyšuje.

Zástupci Microsoftu totiž věří, že by klasické počítače a tablety mohly představovat plnohodnotnou alternativu pro obyčejné poznámky na papíru. Ty je možné psát nově hned na hlavní obrazovce, přičemž ručně psanému textu jsou schopny desítky porozumět a převést jej do digitální podoby.

Zajímavě vypadá také nástroj zvaný Desktop App Converter, který umožňuje převést libovolnou aplikaci do univerzálního rozhraní Windows 10. Starší programy, které nebyly pro desítky původně stavěné, tak bude možné jednoduchou úpravou zdrojového kódu převést do moderního rozhraní, například i pro dotykové displeje.

Přehled těch nejdůležitějších vylepšení přinesou Novinky.cz ve středu.

Nejúspěšnější systém

Desítky jsou bezesporu nejúspěšnějším operačním systémem v celé historii Microsoftu. V současnosti běží na více než 350 miliónech zařízení.

Windows 10 mají být nejrozšířenější platformou v celé historii amerického softwarového gigantu. Poběží nejen na klasických počítačích a noteboocích, ale také na tabletech a chytrých telefonech.

Společnost se snaží vytvořit uzavřený ekosystém, kdy uživatelé budou používat všechna zařízení opatřená systémem Microsoftu. Podobně se uživatele snaží nalákat také společnost Apple prostřednictvím iPhonů a iPadů na počítače s Mac OS X.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám