Hlavní obsah

Tablety zlevnily o tisíce korun

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ušetřit klidně i několik tisíc korun je nyní možné při nákupu počítačového tabletu. Na trh se totiž chystají v druhé polovině roku nové modely, a tak prodejci lákají na slevové akce skladových zásob.

Foto: Profimedia.cz

Největší propad cen zaznamenaly dražší přístroje s cenou nad 10 000 Kč. (Ilustrační foto)

Článek

Na tuzemském trhu jsou aktuálně více než čtyři stovky tabletů nejrůznějších konfigurací. Desítky modelů, především asijské produkce, startují na ceně okolo 1300 Kč. Samozřejmě ale existují i propracovanější a výkonnější modely s cenovkou přesahující 50 000 korun.

Zorientovat se v nabídce a najít nejlevnější cenu pomáhají nákupní rádci, jako je například portál Zboží.cz. Na těchto stránkách stačí do vyhledávače zadat název požadovaného tabletu nebo jiného zařízení, výsledky je pak možné seřadit podle ceny či oblíbenosti obchodu nebo zboží vyfiltrovat podle jednotlivých krajů.

Samozřejmě je možné hledání zpřesnit doplňujícími informacemi, například zda je přístroj na prodejně dostupný nebo jakou má barvu.

Největší propad cen zaznamenaly dražší přístroje s cenou nad 10 000 Kč, u těch je možné ušetřit klidně i několik tisíc korun. Naopak u levnějších modelů je snižování spíše symbolické, v řádech stokorun.

Kvalita vs. cena

Od nejlevnějších tabletů samozřejmě nemůžeme očekávat to samé co od dražších modelů. Základní přístroje se zpravidla vyznačují horším dílenským zpracováním a použité materiály nejsou tolik odolné proti poškození. Šetří se také na displejích.

Levnější panel lidé kromě nižšího rozlišení poznají především podle horších pozorovacích úhlů i podle méně věrného barevného podání. Prakticky bez výjimky jsou tyto stroje vybaveny operačním systémem Android.

U dražších přístrojů se již prosazuje kromě oblíbené platformy iOS od Applu také systém Windows. Tyto stroje nabídnou další pokročilé funkce, například dokážou nahradit při práci i notebook. Kromě dotykové obrazovky jsou totiž vybaveny plnohodnotnou klávesnicí.

Asus Padfone 2: nahradí tablet i mobil

Společnost Asus letos začala prodávat už druhou generaci zařízení Asus Padfone 2. Ten stejně jako první verze dokáže díky praktické dokovací stanici nahradit počítačový tablet.

V základu má telefon 4,7palcový displej s rozlišením 1280 x 720 obrazových bodů. V případě, že novinku připojíte k dokovací stanici, začne využívat panel s úhlopříčkou 10,1 palce a rozlišením 1280 x 800 pixelů. Oba displeje jsou chráněny speciálním odolným sklem Corning Glass.

Foto: Asus

Padfone 2

Srdcem PadFonu 2 je čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4, který je taktován na 1,5 GHz. O grafické operace se pak stará čip Adreno 225. Přístroj je vybaven vestavěným fotoaparátem s rozlišením 13 megapixelů.

Samozřejmostí je podpora bezdrátových standardů wi-fi či Bluetooth, nechybí ani integrovaný GPS čip. První generace dokázala fungovat dokonce i jako notebook, to však dvojka neumí.

  • Cena v květnu: 18 000 Kč
  • Cena v červenci: 15 700 Kč

Apple iPad Mini: legenda osobně

Zatím všechny generace tabletů od Applu měly displej s úhlopříčkou 9,7 palce, iPad Mini má ale pouze 7,9palcovou plochu s rozlišením 1024 x 768 obrazových bodů. Díky redukci rozměrů je o polovinu lehčí než předchozí verze, přitom ale bude stejně výkonný.

Foto: Apple

iPad Mini

Stejně jako ostatní jablečné tablety také iPad Mini je možné zakoupit buď s wifi připojením, nebo s 3G modulem pro přístup na internet. K dispozici jsou pak verze s pamětí o velikosti 16, 32 a 64 GB.

Letos by se měla na trhu objevit druhá generace malého iPadu. Ta bude mít stejnou úhlopříčku, ale výrazně vyšší rozlišení (2048 x 1536 pixelů). Vylepšení by se měly dočkat také vestavěné fotoaparáty. Na zadní straně bude umístěna kamera s rozlišením 8 MPx a na přední pak 2MPx model. Aktuálně nabízená generace disponuje rozlišením 5 a 1,2 MPx.

  • Cena v květnu: 8500 Kč (základní 16GB model)
  • Cena v červenci: 7700 Kč (základní 16GB model)

Samsung Galaxy Note 8.0: na práci i legraci

Galaxy Note 8.0 od společnosti Samsung je vybaven osmipalcovým displejem. Přestože se jedná o tablet, je s přístrojem možné telefonovat jako s klasickým mobilem.

Foto: Samsung

Samsung Galaxy Note 8.0

Příliš pohodlné to ale nebude – jeho rozměry jsou 210,8 x 135,9 x 8 mm a hmotnost činí 338 g. Nabízí však možnost připojení bezdrátového handsfree prostřednictvím technologie Bluetooth.

Hardwarová výbava osmičkového modelu galaxy čítá čtyřjádrový procesor s frekvencí 1,6 GHz, 2 GB operační paměti, až 16 GB úložného prostoru (v nabídce je i 32GB model), 5 MPx a 1,3 MPx fotoaparáty, wi-fi, Bluetooth či GPS.

  • Cena v květnu: 10 000 Kč
  • Cena v červenci: 9500 Kč

Sony Xperia Z: v malém těle velký duch

Za malý tablet nebo velký chytrý telefon lze považovat zařízení Sony Xperia Z. To má pětipalcovou dotykovou obrazovku s rozlišením 1080 x 1920 pixelů, 1,5GHz čtyřjádrový procesor Qualcomm APQ8064, 2GB operační paměť a úložný prostor s kapacitou 16 GB. Ve výbavě nechybějí ani bezdrátové adaptéry wi-fi a Bluetooth, vestavěný GPS čip a microUSB konektor.

Foto: Sony

Sony Xperia Z

Vestavěný fotoaparát má rozlišení 13 megapixelů a nabídne blesk i automatické ostření. Sony u něj nabídne podobně jako u ostatních chytrých telefonů vyšších řad pokročilé funkce. Řeč je například o možnosti pořizovat trojrozměrné snímky díky funkci 3D sweep panorama.

I když Xperia Z vypadá velmi stylově, je zároveň poměrně odolná. Nevadí jí prach ani menší pády, a dokonce ani voda. V ní může například natáčet videa nebo fotografovat. Ponořená může být až do hloubky jednoho metru po dobu 30 minut.

  • Cena v květnu: 13 500 Kč
  • Cena v červenci: 11 400 Kč

Toshiba Satellite U920t: praktický hybrid

Toshiba Satellite U920t je vybavena 12,5palcovým dotykovým displejem s rozlišením 1366 x 768 pixelů. Právě monitor je k tělu zařízení připojen místo klasických pantů posuvnou konstrukcí, která dovoluje přístroj předělat na tablet – stačí displej položit narovno a zasunout jej před klávesnici. Složení nebo rozložení je otázkou pár vteřin a funguje bez jakýchkoliv problémů.

Foto: Toshiba

Toshiba Satellite U920t

Ať už v režimu tabletu, či ultrabooku Toshiba Satellite U920t využívá slušnou hardwarovou výbavu, jejímž základem je procesor Intel Core i5 3317U s frekvencí 1,7 GHz. Ten se v případě technologie Turbo Boost 2 dokáže přetaktovat na 2,6 GHz.

K dispozici jsou 4 GB operační paměti typu DDR3 a integrovaný grafický čip Intel HD Graphics 4000. Pro uložení dat pak slouží 128GB SSD jednotka. Novinka nabízí k využití hned dvě webkamery, zadní s rozlišením 3 MPx a přední s 1 MPx. Za zmínku stojí také podpora technologie Intel WiDi, se kterou jednoduše připojíte laptop bezdrátově k televizoru.

  • Cena v květnu: 25 000 Kč
  • Cena v červenci: 20 000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám