Hlavní obsah

Skládací chytré telefony jsou v kurzu

Novinky, mif

V pořadí již třetí skládací smartphone s ohebným displejem zvaný Galaxy Z Fold2 se chystá v letošním roce uvést do prodeje společnost Samsung. Ta však není jediným podnikem, který v této technologii vidí budoucnost. Na vlastní modely lákají také firmy Motorola či Huawei.

Véčko s ohebným displejem Samsung Galaxy Z Flip naživoVideo: Novinky

 
Článek

Samsung již nyní nabízí dvě různé skládačky. První Galaxy Fold měl ambice nahradit i počítačový tablet. První ohebný mobil od Samsungu, který je stále ještě v prodeji, má totiž dva displeje – na vnější a vnitřní straně. Ten vnitřní není jenom ohebný, lze jej úplně přehnout.

Galaxy Fold se otevírá hladce a přirozeně jako kniha a zavřít jej lze do zcela ploché a kompaktní podoby, což stvrdí uspokojivé zacvaknutí.

Při používání aplikací je možné rozbalením přístroje hladce přejít z menšího na větší displej. Uživatelé mohou navíc brouzdat po internetu, sledovat média, být ve spojení a plnit několik úkolů naráz, aniž by jim cokoli uniklo, protože na větším displeji mohou současně používat tři aktivní aplikace.

Díky ohebným displejům dovedou mobily nahradit i tablety, zároveň nabízejí kompaktnější proporce.

Galaxy Z Flip, který je aktuálně možné zakoupit podobně jako Fold za částky pohybující se nad hranicí 40 tisíc korun, takové ambice nemá. Ohebnou konstrukci využívá k tomu, aby byly proporce zařízení co možná nejmenší. Displej s úhlopříčkou 6,7 palce se ve složeném stavu vejde akorát do lidské dlaně.

Mezi další přednosti patří originální konstrukce skrytého kloubu, jak uvedl samotný výrobce. Díky nové konstrukci rovněž odpadl výřez a další rušivé prvky, uživatelé mají k dispozici celou plochu s poměrem stran 21,9:9.

Mezi přednosti tohoto modelu patří v porovnání s Foldem především kompaktní rozměry a velmi tenké rámečky okolo obrazovky.

Foto: archív výrobce

Galaxy Fold

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Z Flip

To nejlepší z obou předchůdců

Čerstvě představená novinka Galaxy Z Fold2 má být nástupcem první generace Foldu, ale zároveň si bere některé přednosti z edice Galaxy Z Flip.

Základem jsou dva displeje Infinity-O Displays v podstatě bez rámečků, tudíž zabírající prakticky celou plochu přístroje. Displej Cover Screen má úhlopříčku 6,2 palce neboli 15,8 cm, velký hlavní displej má 7,6 palce (19,3 cm).  Oba jsou tak větší než u Galaxy Fold.

Srdcem telefonu bude aktuálně nejvýkonnější mobilní procesor Snapdragon 865+, který má osm jader a dovede pracovat při frekvenci až 3,1 GHz. Přístroj se dále chlubí 12 GB operační paměti a 512GB úložištěm.

Fotoaparátů je k dispozici pět, každá obrazovka má jeden vlastní, další tři jsou pak vzadu – hlavní, širokoúhlý a teleobjektiv. Výrobce však zatím neprozradil, kdy a za jakou cenu se novinka bude nabízet.

Foto: archív výrobce

Galaxy Z Fold2

Foto: archív výrobce

Galaxy Z Fold2

Jde to i levněji

Aktuálně nejlevnější skládačkou s ohebným displejem na tuzemském trhu je Motorola Razr, ta se nabízí za necelých 30 tisíc korun. Má 6,2palcový displej s poměrem stran 21:9. Když telefon složíte, můžete využívat druhou 2,7palcovou obrazovku pro zobrazení nejdůležitějších oznámení a rychlou práci s některými funkcemi telefonu.

Konkrétně můžete uskutečňovat hovory, odpovídat na zprávy, platit klepnutím, ovládat hudbu, dělat selfie, používat Google asistenta a přistupovat k přizpůsobeným nastavením, jako je například zapnutí nebo vypnutí Bluetooth, wi-fi, hotspotu a dalších – a to vše bez toho, abyste otevřeli svůj telefon.

Konstrukce tohoto modelu je vyrobena z nerezavějící oceli a odolného skla 3D Gorilla Glass. Po vzoru svých předchůdců, kteří však nebyli vybaveni dotykovými obrazovkami a operačním systémem – šlo o klasické tlačítkové modely, si Motorola Razr zachovává velmi tenký a elegantní design.

Chytrý telefon se skládacím displejem Motorola RazrVideo: archív výrobce

Nejlepší model značky Huawei

Naopak nejdražší skládačkou současnosti je Huawei Mate Xs, případné zájemce vyjde na 59 999 Kč. Tento model má stejně jako předchůdce jeden velký displej s úhlopříčkou osm palců.

Když zařízení zacvaknete, displej se ohne jakoby zvenčí, takže lemuje přední i zadní stranu zařízení. V praxi tak uživatel získá kompaktnější zařízení, které má na přední straně 6,6palcovou dotykovou plochu a na zadní obrazovku s úhlopříčkou 6,38 palce.

V otevřeném stavu je Mate X tablet s osmipalcovým displejem, který nabízí rozlišení 2480 x 2200 pixelů. Velkou výhodou je, že zařízení nemá žádný výřez ani průstřel displeje – obrazovou plochu tedy můžete využívat skutečně celou.

Nejdražší smartphone v Česku si stále drží vysokou cenovku

Mobil

Totožná je jako u předchůdce také trojice fotoaparátů. Hlavní senzor má rozlišení 40 Mpx, dále je pak k dispozici 8megapixelový teleobjektiv a 16megapixelový ultraširokoúhlý fotoaparát. Celou sestavu objektivů, na které se mimochodem podílela společnost Leica, pak doplňuje i ToF kamera pro měření hloubky ostrosti. Samozřejmostí je optická stabilizace obrazu či možnost využít extrémně vysokou citlivost až ISO 204 800.

Hlavní změny se tedy udály uvnitř přístroje. Srdcem telefonu je totiž nový procesor Kirin 990 5G, který má přímo v sobě zabudovaný 5G modem pro příjem sítí nové generace.

Mate Xs má dále k dispozici 8 GB operační paměti a 512GB úložiště. Kapacita akumulátoru činí 4500 mAh, přičemž telefon si poradí i s rychlým 55W nabíjením. Velký důraz byl údajně kladen také na chlazení, které staví na grafenu.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate Xs

Foto: archív výrobce

Huawei Mate Xs

Jen s osekaným Androidem

Případní zájemci ale musí počítat s tím, že přístroj získají s osekaným Androidem. Od loňského května totiž telefony Huawei nesmějí kvůli americkým sankcím neomezeně obchodovat s americkými společnostmi, což se týká i Googlu – právě proto se všechny budoucí telefony od Huawei musí obejít bez plnohodnotného Androidu.

Mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play – nic z toho novinka nenabízí. Výrobce nicméně celou řadu z nich nahrazuje vlastními službami Huawei Mobile Services (HMS).

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám