Hlavní obsah

Šikovné vychytávky na letní dovolenou

Novinky, mif

Digitální fotoaparát nebo satelitní navigaci považuje většina turistů v dnešní době již za neodmyslitelnou součást výbavy na dovolenou. Existuje ale celá řada dalších pomocníků, kteří dokážou cestu zpříjemnit a usnadnit.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Moderní počítače jsou rok od roku kompaktnější. V dnešní době tak není problém přibalit do kufru i laptop. Na cestách přijdou vhod takzvané ultrabooky, které mají stejný výkon jako klasické notebooky, ale mají menší displeje, výrazně tenčí tělo a jejich hmotnost se zpravidla pohybuje pod hranicí 1,5 kg. Navíc každý ultrabook musí vydržet pracovat na baterii alespoň pět hodin.

Kromě ultrabooku se na cesty hodí i počítačový tablet. V podstatě se jedná o malé počítače s dotykovým displejem, pomocí kterého se celé zařízení ovládá. Nenaleznete u nich tedy žádnou klávesnici. K internetu se připojíte prostřednictvím bezdrátových Wi-Fi sítí nebo díky podpoře mobilního internetu 3G. Všechny tablety však slot na SIM kartu neobsahují, a proto je nutné dobře vybírat takový model, který nám bude vyhovovat nejvíce.

Zatímco nové ultrabooky se prodávají za cenu okolo 20 tisíc korun, počítačový tablet je možné pořídit už od čtyř tisíc. Výkonnější modely pak vyjdou na 10 000 Kč a více.

Nezapomenutelné zážitky

Jen málokdo vyrazí v dnešní době na dovolenou bez fotoaparátu. Vhod mohou na cestách přijít moderní kompakty, které i přes drobné rozměry zvládnou vytvořit povedené snímky. Samozřejmostí je u nich možnost natáčení videa, a to i ve vysokém rozlišení.

Vedle klasických modelů se vyrábějí také extrémně odolné přístroje, kterým nevadí písek, prach ani voda. Aniž by se poškodily, je s nimi možné fotografovat na plážích, horách i v poušti.

Obdivovatelé krajin pak ocení takzvané ultrazoomy, které nabízejí neuvěřitelné přiblížení. Zatímco obyčejné kompakty dokážou fotografovaný předmět přiblížit většinou čtyřikrát, ultrazoomy až 30krát.

Co se součástek týče, ultrazoomy se nijak výrazně neliší od kompaktů. Jsou vybaveny stejnými čipy, nabízejí tedy shodnou kvalitu snímků. Navíc však často obsahují stabilizaci, která pomáhá vytvářet ostré fotografie.

Zdárná cesta do cíle

V neznámých destinacích je vítaným společníkem satelitní GPS navigace, a to nejen při cestě autem. Kromě klasických automobilových modelů, které jsou připevněny na čelním skle, se vyrábějí také kompaktní navigace. Ty jsou určeny především pro turisty, protože mají podrobně zakresleny všechny pěší trasy – dokážou navigovat jak ve městě, tak na polních a lesních cestách. Některé modely jsou navíc tak odolné, že jim nevadí ani sníh nebo déšť.

Funkce satelitní navigace, a koneckonců i digitálního fotoaparátu či videokamery, dokážou v dnešní době zastat i chytré telefony. Téměř žádný z nových modelů totiž GPS čip nepostrádá. Někteří výrobci navíc nabízejí pro své přístroje navigační software úplně zadarmo.

Před samotnou cestou je nutné myslet na to nejdůležitější – aktualizace. Bez nich nedokáže žádný navigační přístroj navádět na 100 procent. Výrobci aktualizují mapové podklady zpravidla čtyřikrát do roka, tak jak je sami berou od kartografů. Pokyny pro aktualizaci jsou umístěny na internetových stránkách jednotlivých výrobců.

Fujifilm FinePix F500: šikovný ultrazoom

Do kategorie ultrazoomů patří fotoaparát Fujifilm FinePix F500, který nabízí rozlišení 16 megapixelů a patnáctinásobný optický zoom. Díky tomu je možné fotit detailní snímky i ze vzdálenosti několika desítek metrů. Optické přiblížení je možné používat i při natáčení videa. To ultrazoom dokáže pořizovat i ve vysokém rozlišení 1920x1080 obrazových bodů. Samozřejmostí je stabilizace obrazu.

Foto: Genius

Fujifilm FinePix F500

Pro prohlížení fotografií i videí je přístroj vybaven třípalcovým displejem. Fujifilm FinePix F500 dokáže vytvářet i panoramatické fotografie v 360° režimu, kdy automaticky poskládá jednu vyfocenou fotografii vedle druhé. Výsledek je velice povedený. Včetně baterie a paměťové karty váží fotoaparát jen nepatrně více než obyčejný mobil – 215 gramů.

  • Klady: vysoká hodnota přiblížení
  • Zápory: nižší výdrž baterie
  • Cena: 4000 Kč

Lenovo IdeaPad U300s: sází na elegantní vzhled

Ultrabook IdeaPad U300s od společnosti Lenovo se snaží zaujmout především mladší generaci. Vedle nudných stříbrných plastů nabízí novinku také v atraktivních odstínech, jako je červená nebo oranžová. Tyto barevné kombinace se však zatím prodávají pouze v zahraničí.

Ultrabook od Lenova nabídne procesor Intel Core i5 2467M s frekvencí 1,6 GHz. K dispozici jsou 4 GB operační paměti typu DDR3 a 128GB SSD disk. O grafický výkon se pak stará integrovaný čip Intel HD Graphics 3000.

Ve srovnání s konkurenčními modely je IdeaPad U300s o poznání baculatější, jeho rozměry jsou 324x216x14,9 mm. Co ztrácí tento přístroj v rozměrech, to se snaží dohnat ve váze – jeho hmotnost je totiž proti konkurenci nepatrně nižší, konkrétně 1,3 kg.

  • Klady: odolná konstrukce, nízká hmotnost
  • Zápory: barevná provedení se zatím v Česku neprodávají
  • Cena: 24 000 Kč

Toshiba AT200: extrémně tenký tablet

Toshiba AT200 patří k těm nejtenčím tabletům na světě. Jeho tloušťka je jen 7,7 mm, zatímco iPadu 3 9,4 mm. Novinka, která se právě začala prodávat v tuzemských obchodech, má 10,1palcový displej s rozlišením 1280x800 obrazových bodů. Srdcem novinky je dvoujádrový procesor TI OMAP 4430, který pracuje na frekvenci 1,2 GHz. K dispozici je 1 GB operační paměti.

Foto: Novinky

Toshiba AT200

Tablet nabízí kapacitu až 64 GB. Tu je navíc možné ještě rozšířit díky slotu na paměťové karty typu microSD až o dalších 32 GB. Ve výbavě Toshiby AT200 nechybí ani dva vestavěné fotoaparáty, pětimegapixelový pro natáčení videa a focení a dvoumegapixelový na čelní straně. Dále pak GPS, stereofonní reproduktory, Bluetooth, Wi-Fi, čidlo intenzity okolního světla či kompas.

  • Klady: extrémně tenký vzhled
  • Zápory: nižší výdrž než iPad
  • Cena: 10 500 Kč

Nokia Lumia 610: mobil a navigace v jednom

Lumia 610 je v pořadí třetí finský telefon, který je místo tradičního Symbianu vybaven platformou Windows Phone 7.5 (WP 7.5). Zákazník k ní stejně jako k dalším Nokiím získá bezplatnou automobilovou navigaci s hlasovými povely, pokrytím celého světa a garancí doživotních bezplatných aktualizací.

Foto: Nokia

Nokia Lumia 610

Srdcem nové Lumie je jednojádrový procesor Qualcomm Snapdragon S1 7227A taktovaný na 800 MHz, který má k dispozici 256 MB operační paměti. Nabídne 3,7palcový dotykový displej s rozlišením 480x800 obrazových bodů.

Ve výbavě novinky nechybí ani WiFi, Bluetooth či vestavěný fotoaparát s rozlišením pět megapixelů. Kapacita vestavěné paměti je 8 GB a nelze ji dále rozšiřovat pomocí paměťových karet jako u některých konkurenčních přístrojů.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: absence slotu na paměťové karty
  • Cena: 5500 Kč

Samsung HMX-W200: nízká cena, vysoká odolnost

Videokamera Samsung HMX-W200 patří k nejlevnějším modelům na tuzemském trhu. Pořídit ji je možné už za necelé tři tisíce korun. Je schopna natáčet videa v rozlišení 1920x1080 obrazových bodů, ve stejné kvalitě pak dokáže pořizovat i fotografie. Uvnitř přístroje je CMOS snímač.

Foto: Novinky

Samsung HMX-W200

Velkou výhodou je odolnost videokamery, snese vysokou vlhkost, déšť i sníh. Přístroj má však problémy se zachytáváním obrazu při horších světelných podmínkách, kdy je video kostičkované a má plno obrazových chyb. Ostření videokamery Samsung HMX-W200 má navíc proti klasickým kamerám mírně větší prodlevu, což se při rychlejších přechodech projevuje rozmazaným obrazem.

  • Klady: nízká cena
  • Zápory: prodleva při ostření kamery
  • Cena: 2700 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám