Hlavní obsah

Notebook jako náhrada školního sešitu

Právo, Novinky, Miloslav Fišer

Notebooky se používají ve školách stále častěji. Po vzoru vysokoškolských studentů nahrazují přenosnými počítači těžké školní sešity i žáci středních a dokonce i základních škol. Na trhu je celá řada laptopů, které jsou určeny především pro studenty.

Foto: Profimedia.cz

Notebooky používají stále častěji i žáci středních a základních škol.

Článek

Jedním z hlavních kritérií při výběru notebooku pro studijní účely je jeho hmotnost. Každý gram v aktovce navíc je při každodenním nošení znát. I mezi nejlevnějšími přenosnými počítači je možné vybrat přístroje, které neváží ani celý kilogram.

Odborníky na nízkou váhu jsou takzvané netbooky, které váží skoro třikrát méně než klasické notebooky. Vyznačují se velice kompaktním tělem. Jejich monitory mají úhlopříčku od 9 do 11 palců. Pro porovnání velké laptopy jsou vybaveny 15palcovým displejem.

Bez elektrické zásuvky celý školní den

Většina netbooků s cenou okolo šesti tisíc korun je vybavena procesorem Intel Atom, který nabídne až 30krát nižší spotřebu, než je tomu u dnešních počítačových sestav. Díky tomu může netbook pracovat na baterii bez elektrické zásuvky klidně až deset hodin – tedy celý školní den.

Nevýhodou atomových procesorů je ale jejich nízký výkon, který odpovídá počítačům z roku 2000. Zakoupit je možné ale také modely s cenou nad deset tisíc korun, které jsou vybaveny dostatečně výkonnými procesory AMD Athlon či Intel Celeron. Takové netbooky se už dokážou rovnat i klasickým notebookům.

Multimediální notebook pro náročné

Netbooky nejsou rozhodně určeny pro každého. Některým uživatelům nemusí vyhovovat titěrné klávesy při psaní, stejně jako displej s nízkým rozlišením, který může být při brouzdání na internetu nepohodlný.

Náročnější studenti proto ocení spíše velké notebooky. Ty už v dnešní době směle konkurují klasickým stolním počítačům. Mají výkonné procesory i grafické karty, tunery pro příjem televizního vysílání a pevné disky s vysokou kapacitou.

Počítat však musíme s tím, že jejich pořizovací cena je dvakrát vyšší než v případě netbooku.

Odolnost hraje prim

Při výběru přenosného počítače pro studenty je vhodné myslet také na jeho odolnost, aby vydržel i méně šetrné zacházení.

Plasty laptopu by měly být dostatečně tvrdé, aby se nikde neprohýbaly a perfektně chránily jednotlivé součástky uvnitř. Vybírat můžeme také z dražších modelů, které mají dokonce kovové tělo.

Toshiba AC100: extrémně tenký a lehký laptop

Toshiba AC100 patří do kategorie nejmenších notebooků. Váží totiž pouhých 870 gramů. Laptop je vybaven 10,1palcovým displejem s rozlišením 1024 x 600 obrazových bodů.

Foto: Novinky

Toshiba AC100

Novinka je vybavena mobilním čipem Nvidia Tegra 250 s frekvencí 1GHz a 512MB operační pamětí. Data se ukládají na vestavěnou flash paměť s kapacitou 8 GB.

Výkon notebooku není nijak oslnivý, přesto je na něm práce díky operačnímu systému Android poměrně svižná. Ve výbavě netbooku nechybí ani integrovaná webkamera, bluetooth, Wi-Fi, či vestavěný 3G/GSM modul pro příjem rychlého internetu.

  • Klady: kompaktní rozměry a nízká hmotnost
  • Zápory: nízký výkon a rozlišení displeje
  • Cena: 9500 Kč

Apple MacBook Pro: výkon na prvním místě

Pro příznivce společnosti Apple především z řad studentů je určen notebook MacBook Pro, jehož tělo je vyrobeno z jednoho kusu hliníku. Proti plastovým laptopům je zařízení daleko odolnější a nevadí mu ani méně šetrné zacházení.

Foto: Novinky

Apple MacBook Pro

Srdcem notebooku je procesor Intel Core 2 Duo s frekvencí 2,4 GHz. Dostatek výkonu zajišťuje 4 GB operační paměť a samostatná grafická karta nVidia GeForce 320M s 256 MB vlastní paměti. I přes takto vysoký výkon zvládá MacBook Pro pracovat na baterii takřka 10 hodin.

Notebook je vybaven displejem s úhlopříčkou 13,3 palce. Ten má rozlišení 1280 x 800 obrazových bodů. Pro ukládání dat je přenosný počítač vybaven 250GB diskem.

  • Klady: vysoký výkon, odolné kovové tělo
  • Zápory: baterii je možné vyměnit pouze v servisu
  • Cena: 31 000 Kč

Lenovo IdeaPad S10: ovládá se dotykem

Na popularitu počítačových tabletů sází netbook Lenovo IdeaPad S10. Je totiž vybaven 10,1palcovým displejem s rozlišením 1024 x 600 obrazových bodů, který je možné ovládat prstem nebo na něj psát speciálním perem stejně jako na papír.

Foto: Novinky

Lenovo IdeaPad S10

Monitor je k netbooku připojen prostřednictvím speciálního otočného pantu. Ten umožňuje zavřít miniaturní přenosný počítač tak, aby byl displej navrchu. Pak je přístroj takřka k nerozeznání od plnokrevných počítačových tabletů.

V technických parametrech se IdeaPad S10 nijak výrazně neliší od konkurenčních netbooků. Je vybaven 1,8GHz procesorem Intel Atom, 2GB operační paměti, vestavěným grafickým čipem Intel GMA 3150 a 250GB pevným diskem.

  • Klady: dotykový displej zefektivňuje ovládání počítače
  • Zápory: otočný kloub může být při pádu náchylnější na poškození
  • Cena: 12 000 Kč

Acer Aspire TimelineX 3820T: univerzální všeuměl

Povedený notebook představila na začátku srpna společnost Acer. Novinka s označením Aspire TimelineX 3820T nabízí vyvážený výkon za rozumnou cenu. Notebook je vybaven 13,3palcovým displejem s rozlišením 1366 x 768 obrazových bodů.

Foto: Novinky

Acer Aspire TimelineX 3820T

O dostatečný výkon se stará procesor Intel Core i3 s taktem 2,2GHz a 4 GB operační paměti. Data se ukládají na 500GB disk. Obstojný výkon novinky kazí jen vestavěný grafický čip Intel HD, který není vhodný pro hraní her ani pro náročnější grafické práce. Váha notebooku je 1,8 kg a na baterii vydrží pracovat slušných osm hodin.

  • Klady: líbivý vzhled a vysoká výdrž baterie
  • Zápory: notebooku by více slušela výkonnější grafická karta
  • Cena: 16 500 Kč

Notebooky pro prvňáčky

V Polsku považují notebooky při studiu takřka za nutnost, a to dokonce už na základních školách. Již více než rok nosí žáčci v jihopolských Katovicích do škol přenosné počítače, které váží přesně jeden kilogram. Nahradili jimi učebnice, slovníky, mapy i tabulky s matematickými vzorečky.

Všechny notebooky jsou ve třídách připojeny do bezdrátové školní sítě a jsou kontrolovány hlavním učitelským počítačem. „Díky tomu každý kantor přesně ví, co žáci na počítačích dělají. Navíc místo aby posílal neposlušné jedince za dveře, stačí, když je na chvilku odpojí od systému,“ pochvalovala si práci s notebooky ředitelka katovické základní školy Teresa Liburská Lójová.

„Velkou výhodou je tlačítko na přivolání učitele, které má každý laptop. Dříve se totiž žáci báli ptát, když něčemu nerozuměli, aby se nezesměšnili před ostatními. Teď stačí stisknout tlačítko a kantorovi se na monitoru objeví informace, kdo a s čím potřebuje pomoci,“ vysvětlila ředitelka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám