Hlavní obsah

Nad notebooky se stahují mračna, z trhu je vytlačují moderní hybridy

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobci notebooků se musí vyrovnat s jedním z největších problémů v historii. Prodeje přenosných počítačů dramaticky klesají, neboť lidé stále více upřednostňují tablety. Záchranou by měly být takzvané hybridy.

Foto: Lenovo

Hybridy se na první pohled často neliší od obyčejných notebooků, umí toho ale daleko více.

Článek

„Tradiční notebooky neudržely krok s tablety, a to hned v několika ohledech. Je načase si přiznat, že tento typ zařízení je již mrtvý. My se soustředíme na budoucnost a tou jsou hybridy,“ prohlásil v rozhovoru pro Trusted Reviews ředitel mobilní divize společnosti AMD Kevin Lensing.

Právě AMD je druhým největším výrobcem notebookových platforem na světě. Součástky této firmy využívají prakticky všichni přední výrobci, například Acer, HP, Samsung, Asus, MSI či Lenovo. Je tedy více než pravděpodobné, že k Lensingově názoru se přidají i další.

Konkurenční společnost Intel, která aktuálně kraluje trhu procesorů a základních desek, je zatím v podpoře hybridů shovívavá. Je to logické, na skladech prodejců je celá řada obyčejných notebooků. Přesto i v portfoliu této firmy naleznete celou řadu hybridů.

Acer Aspire R7: mění zažité standardy

Společnost Acer minulý měsíc odhalila novinky pro letošní rok. Největší rozruch způsobil hybridní ultrabook Aspire R7, který mění všechny zažité standardy.

Foto: Acer

Acer Aspire R7

Novinku lze používat díky speciálnímu systému pantů ve čtyřech základních režimech. V první řadě klasicky jako notebook, je však nutné počítat s tím, že klávesnice je umístěna až u dolního okraje. Touchpad se přemístil až nad ní, přímo pod displej. Při práci s tímto polohovacím zařízením je tak třeba dávat pozor na to, abyste omylem nestiskli některou z kláves.

Foto: Acer

Acer Aspire R7

Netradičního rozmístění využívá takzvaný Ezel Mode, ve kterém dotykový displej zakryje touchpad a je jej snadněji možné ovládat prstem v příjemném náklonu. Monitor je ale zároveň možné otočit o 360° a používat jej jako prezentační zařízení. Tento režim dokonce dokáže přesměrovat zabudované reproduktory, díky čemuž při sledování filmů slyšíte zvuk ze správných stran.

Foto: Acer

Acer Aspire R7

Zakoupit novinku bude možné v několika různých konfiguracích, základem vždy bude 15,6palcový monitor s rozlišením Full HD (1920 x 1080 obrazových bodů) a procesor Intel Core i5. K němu půjde vybrat až 12 GB operační paměti a typ úložiště. Vedle klasického pevného disku s kapacitou až 1 TB nabídka zahrne i rychlé SSD jednotky (až 256 GB).

  • Klady: široké možnosti využití
  • Zápory: vyšší hmotnost (2,5 kg)
  • Cena: 20 000 Kč

Lenovo Yoga 11S: v malém těle velký duch

Hybrid Yoga, který spojuje výhody ultrabooku a tabletu, je na trhu již více než rok. Společnost Lenovo se jej nyní rozhodla omladit a výkonné součástky 13palcového stroje vtěsnala do 11palcových rozměrů. Novinka tak vypadá, jako by prošla dietou.

Foto: Lenovo

Yoga 11S

Na první pohled se Lenovo Yoga 11S nijak neliší od obyčejných přenosných počítačů, nechybí jí tradiční klávesnice s rozložením QWERTY pro pohodlné psaní a touchpad nahrazující funkce myši. V tablet se Yoga promění ve chvíli, kdy displej prohnete až pod klávesnici. Ta pak začne sloužit výhradně jako podstavec monitoru.

Foto: Lenovo

Yoga 11S

Zařízení se v takovémto stavu ovládá výhradně prostřednictvím dotykového IPS panelu s rozlišením 1366 x 768 bodů. Loňský 13palcový model přitom nabídl větší pracovní plochu (1600 x 900 pixelů).

Foto: Lenovo

Yoga 11S

V ostatních parametrech se novinka nijak výrazně neliší od loňského předchůdce. Volit je možné mezi procesory Intel Core i3, i5 nebo i7. Dále je k dispozici integrovaný grafický čip Intel HD a až 512GB SSD jednotka. Vše běží pod operačním systémem Windows 8.

  • Klady: kompaktní rozměry
  • Zápory: menší rozlišení displeje proti předchůdci
  • Cena: 16 500 Kč

Ergo GoNote Mini: nejnižší cena na trhu

Základem hybridu GoNote Mini od britské společnosti Ergo je tablet se sedmipalcovým dotykovým displejem, který disponuje rozlišením 800 x 480 obrazových bodů. K němu je však napevno připevněna kompaktní výklopná klávesnice, díky níž vypadá celé zařízení jako miniaturní netbook.

Foto: Ergo Electronics

GoNote Mini

Místo touchpadu, který standardně nahrazuje funkce myši, je přístroj vybaven takzvaným trackpointem. Jde o polohovací zřízení známé především z notebooků společnosti Lenovo, kterým je možné pohybovat do všech stran.

Foto: Ergo Electronics

GoNote Mini

S ohledem na příznivou cenu příliš nepřekvapí, že novinka nepatří k těm nejvýkonnějším zařízením na trhu. Srdcem hybridu je procesor Rockchip RK2918 taktovaný na frekvenci 1,2 GHz. Ten má k dispozici HD grafický čip a operační paměť s kapacitou 1 GB. Novinka běží pod operačním systémem Android.

Foto: Ergo Electronics

GoNote Mini

Zástupci společnosti Ergo Electronics tvrdí, že „GoNote Mini je ideální první počítač pro všechny děti“. Zároveň věří, že se jim s novinkou podaří zaujmout některé školy, které by mohly levné hybridy nakupovat pro běžnou výuku.

  • Klady: nízká cena
  • Zápory: v Česku se zatím neprodává
  • Cena: 3000 Kč

Toshiba Satellite U920t: šikovný pracant

Toshiba Satellite U920t je vybavena 12,5palcovým displejem s rozlišením 1366 x 768 obrazových bodů. Ten je navíc dotykový a proti poškození je chráněn odolným sklem Corning Gorilla Glass. Právě monitor je ale k tělu zařízení připojen místo klasických pantů speciální posuvnou konstrukcí, která dovoluje přístroj pohodlně předělat na tablet – stačí displej položit narovno a zasunout jej před klávesnici. Složení nebo rozložení je otázkou pár vteřin a funguje bez jakýchkoliv problémů.

Foto: Toshiba

Toshiba Satellite U920t

Ať už v režimu tabletu či ultrabooku Toshiba Satellite U920t využívá slušnou hardwarovou výbavu, jejímž základem je procesor Intel Core i5 3317U s frekvencí 1,7 GHz. Ten se v případě technologie Turbo Boost 2 dokáže přetaktovat na 2,6 GHz.

Foto: Toshiba

Toshiba Satellite U920t

K dispozici jsou 4 GB operační paměti typu DDR3 a integrovaný grafický čip Intel HD Graphics 4000. Pro uložení dat pak slouží 128GB SSD jednotka. Novinka nabízí k využití hned dvě webkamery, zadní s rozlišením 3 MPx a přední s 1 MPx.

Foto: Toshiba

Toshiba Satellite U920t

Za zmínku stojí také podpora technologie Intel WiDi, se kterou jednoduše připojíte laptop bezdrátově k televizoru. Na baterii by podle informací výrobce měl Satellite U920t vydržet pracovat pod operačním systémem Windows 8 až šest hodin.

  • Klady: šikovnou vychytávkou je podsvícená klávesnice
  • Zápory: v Česku se zatím neprodává
  • Cena: 25 000 Kč

Asus Taichi 21: když jeden displej nestačí

Asus Taichi 21 zaujme především svou netradiční konstrukcí. Pokud je notebook otevřený, neliší se nijak výrazně od běžných přenosných počítačů. Ve chvíli, kdy jej zavřete, objevíte na víku druhý displej. Ten je na rozdíl od primárního dotykový, má úhlopříčku 11,6 palce a rozlišení 1920 x 1080 pixelů.

Foto: Asus

Taichi 21

V obou režimech je přitom možné pracovat s operačním systémem Windows 8 a se všemi uloženými daty. Oba monitory dokonce mohou pracovat i najednou – na vnějším se jeden člověk může například koukat na film a na vnitřním další brouzdat po internetu.

Foto: Asus

Taichi 21

Ani co se hardwarových součástek týče, není přístroj žádné ořezávátko. Nejvýkonnější varianta disponuje 1,9GHz procesorem Intel Core i7, 4 GB operační paměti a rychlou 256GB SSD jednotkou pro uložení dat.

Foto: Asus

Taichi 21

V prodeji se objeví také levnější varianta s procesorem Intel Core i5 (1,7 GHz) a pouze s 128GB SSD diskem. Ve výbavě pomalejšího i rychlejšího modelu nebude chybět samozřejmě ani wi-fi, bluetooth či dvojice vestavěných webkamer – pro každý displej jedna. Výdrž notebooku Taichi 21 by se měla pohybovat okolo pěti hodin.

  • Klady: unikátní systém dvou displejů
  • Zápory: průměrná výdrž baterie
  • Cena: 37 000 Kč

To nejlepší z obou světů

Počítačové tablety si lidé oblíbili především díky kompaktním rozměrům, nízké hmotnosti a dlouhé výdrži baterie. Většina notebooků proti tomu působí jako velké neohrabané krabice, které se bez elektrické zásuvky zpravidla neobejdou déle než čtyři hodiny.

Na druhou stranu mají ale laptopy takový výkon, o kterém si mohou nechat tablety zatím jenom zdát. A netřeba mluvit i o pohodlnější práci díky přítomnosti plnohodnotné klávesnice.

Hybridy si berou to nejlepší ze světa notebooků i tabletů. Zároveň odbourávají celou řadu jejich nedostatků. Displej je prakticky vždy dotykový a díky speciální konstrukci je zařízení možné různě překlápět a otáčet, nebo z něj jednoduše vytvořit tablet.

Pod plastovými kryty hybridů jsou ale zároveň umístěny stejné součástky jako u výkonných strojů. Díky integraci šetřících technologií (použití SSD místo klasického disku, absence DVD mechanik) ale výdrž zpravidla přesahuje osm hodin.

Cena se pak v porovnání s klasickými notebooky liší jen o pár tisíc. Rozhodně jsou ale hybridy levnější, než kolik byste jinak utratili za výkonný notebook a ještě k tomu počítačový tablet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám