Hlavní obsah

Malý iPhone má zdatné konkurenty

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice se minulý týden začal prodávat nový iPhone SE. Tento chytrý telefon představuje aktuálně to nejlevnější v nabídce společnosti Apple, i když překvapivě láká i na velmi slušný výkon.

Apple iPhone SEVideo: Apple

 
Článek

Novinka s písmenky SE v názvu, což mimochodem znamená „Special Edition“ (speciální edice), nahrazuje v nabídce společnosti Apple starší model 5S. Je to vcelku logické, protože novinka má stejný vzhled, ale citelně lepší výkon.

V útrobách se totiž ukrývají na chlup stejné součástky, jaké má iPhone 6S – aktuální vlajková loď společnosti Apple. Ta je ale citelně větší, protože má 4,7palcový displej. Novinka nabízí úhlopříčku jen čtyři palce, logicky tak cílí na uživatele požadující kompaktnější rozměry.

Nejlevnější iPhone v celé historii

Ceny iPhonu SE jsou vyšší, než za kolik se v přepočtu bude novinka nabízet v zahraničí. Stále jde však o nejlevnější jablečný smartphone v celé historii Applu. Základní model s 16GB pamětí bude stát 12 990 Kč, za 64GB verzi pak zájemci zaplatí 16 190 Kč.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Apple iPhone SE

Cena pohybující se pod hranicí 13 tisíc korun je příjemným překvapením. Levný jablečný smartphone se totiž Apple snažil nabídnout i v minulosti, iPhone 5C byl však v roce 2013 velkým zklamáním. Tehdy jej americký počítačový gigant prodával za více než 15 000 korun, což bylo na jeho hardwarovou specifikaci přece jen poměrně dost.

Novým modelem SE však Apple jasně ukazuje, že dokáže cenu stáhnout ještě níže. Navíc novinka není postavena na starých součástkách, což byl případ iPhonu 5C, ale nabízí stejný výkon jako loňský top model 6S, jak už bylo zmíněno výše.

Na pultech obchodů to iPhone SE přesto nebude mít jednoduché, protože už nyní existuje celá řada dalších zajímavých smartphonů, které půjdou novince s logem nakousnutého jablka po krku.

Apple iPhone SE: návrat starých známých

IPhone SE má čtyřpalcovou obrazovku s rozlišením 1136 × 640 obrazových bodů. Vzhledem je novinka prakticky k nerozeznání od stařičkého modelu 5S, který si odbyl premiéru už před třemi roky.

Díky čtyřpalcové úhlopříčce se rozměry zařízení velmi zmenšily. IPhone SE dosahuje proporcí 123,8 × 58,6 × 7,6 mm a hmotnosti 113 g. Pro srovnání model 6S se pyšní rozměry 138,3 × 67,1 × 7,1 mm, jeho hmotnost pak činí 143 g.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone SE

V útrobách kovového těla se nachází čip A9 s 64bitovou architekturou, který spolupracuje s koprocesorem M9. Jde o stejné součástky, jaké má model 6S. Výkonnější konkurenty bychom napočítali na prstech jedné ruky.

S iPhonem 6S nemá novinka totožný pouze výkon, ale také fotoaparát. Hlavní 12megapixelový snímač iSight je napojen na pětičlenný objektiv se světelností f/2,2. Ten dokáže pořizovat panoramatické snímky o velikosti až 63 MPx a nahrávat 4K video při 30 fps.

Z další výbavy se sluší vyzdvihnout čtečku otisků prstů, integrovaný 4G/LTE modul pro příjem vysokorychlostního internetu, zabudovaný wi-fi adaptér s aktuálně nejrychlejším standardem 802.11ac či Bluetooth ve verzi 4.2. Nezapomnělo se ani na technologii NFC, možnost bezdrátového nabíjení však chybí.

  • Klady: vysoký výkon, kompaktní rozměry
  • Zápory: vzhled působí zastarale
  • Cena: 13 000 Kč (16 GB); 16 200 Kč (64 GB)

Doogee T6: dobije chytré hodinky i tablet

Obrovská baterie je bezesporu největší předností chytrého telefonu Doogee T6. Zatímco většina konkurenčních mobilů je vybavena akumulátory s kapacitou okolo 2500 mAh, čínská novinka má úctyhodnou kapacitu 6250 mAh.

To by mělo bohatě stačit pro 40 hodin nepřetržitého hovoru, 68 hodin přehrávání hudby a pro tři dny intenzivního používání. Když naopak budete chtít nechat přístroj pouze v pohotovostním režimu, například jako záložní, obejde se bez nabíječky 39 dní.

Foto: archív výrobce

Doogee T6

Celou energii navíc mohou majitelé rozdělit i mezi další přístroje, Doogee T6 dokáže totiž fungovat jako powerbanka. To znamená, že k přístroji můžete připojit chytré hodinky, MP3 přehrávač, fotoaparát, tablet nebo klidně i další mobil – všechna tato zařízení dokáže unikátní mobil s obrovskou baterií dobýt.

V ostatních parametrech se přístroj již nijak dramaticky neliší od zavedené konkurence. V útrobách přístroje se ukrývá čtyřjádrový procesor MTK6735 taktovaný na 1 GHz, 2 GB operační paměti a 16GB úložný prostor, který je doplněn o slot na paměťové karty micro SD.

  • Klady: výdrž baterie, funguje i jako powerbanka
  • Zápory: nepříliš oslnivý výkon
  • Cena: 4000 Kč

Xiaomi Mi 5: důraz na líbivý vzhled

Společnost Xiaomi se s modelem Mi 5 snaží konkurovat těm nejlepším smartphonům na trhu. Novinka láká na elegantní design a špičkovou výbavu. Páni inženýři si dali na vzhledu opravdu záležet. Přístroj se pochlubí tloušťkou pouze sedm milimetrů, a aby padl lépe do ruky, jsou bočnice na zadní straně zkosené.

Xiaomi Mi 5 se bude prodávat ve třech různých verzích. To nejlepší má představovat právě Xiaomi Mi 5 Exclusive. Pracovní tempo u tohoto provedení udává procesor Snapdragon 820, jehož čtyři jádra jsou taktována na 2,2 GHz. Tento čip je podpořen 4 GB operační paměti a k dispozici má 128GB úložiště.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi 5

Edice Standard a High budou mít stejný procesor. Prostřední model High bude mít dokonce i stejný takt, ale pouze 3 GB operační paměti. Ty má i verze Standard, u které však procesor pracuje už jen na 1,8 GHz a u které kapacita úložné paměti klesla na 32 GB.

Displej má úhlopříčku 5,15 palce a nabízí pouze Full HD rozlišení. To je tak trochu zklamání, protože ty nejlepší smartphony na trhu budou v letošním roce nabízet standard 4K, tedy čtyřikrát vyšší rozlišení.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: zatím se neprodává
  • Cena: cca 9000 Kč

Samsung Galaxy S7 edge: displej na třech stranách

Chytrý telefon Galaxy S7 edge představuje aktuálně to nejlepší, co je možné od společnosti Samsung zakoupit. I když jsou rozměry tohoto stroje citelně větší než v případě iPhonu SE, výkonem se s ním směle měřit může.

V útrobách tohoto smartphonu tepe osmijádrový procesor, jehož čtyři jádra jsou taktována na 2,3 GHz a další čtyři na 1,6 GHz. Ten je doplněn o 4 GB operační paměti. Úložný prostor je možné rozšířit díky čtečce paměťových karet.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy S7 edge

Sedmička navíc láká na certifikaci IP68, tedy zvýšenou odolnost proti vodě a prachu. Výrobci se ji podařilo do těla zařízení dostat, aniž by nějak narušil jejich líbivý vzhled. Smartphone díky tomu může být ponořen do hloubky 1,5 metru po dobu 30 minut.

Samsung S7 edge má 5,5palcový displej s rozlišením 2560×1440 obrazových bodů. Ten je navíc zakřivený – plynule přechází z přední části na bočnice. Displej na bočnicích má být stejně jako u předchůdce využit pro zobrazení času, notifikaci, ale také pro ovládání některých aplikací a funkcí.

  • Klady: líbivý vzhled, zakřivený displej
  • Zápory: vysoká cena
  • Cena: 21 000 Kč

Sony Xperia M5: nevadí voda ani prach

Na první pohled vypadá Xperia M5 jako obyčejný chytrý telefon, zaujme snad jen tloušťka 7,6 mm. Zbývající rozměry 145 × 72 mm jsou víceméně dány pětipalcovou úhlopříčkou displeje, který se chlubí rozlišením Full HD (1920 × 1080 obrazových bodů).

Přístroj však i přes své kompaktní rozměry a relativně obyčejnou vizáž splňuje certifikaci IP 68. Podobně jako Samsung Galaxy S7 edge tak může být i tento smartphone ponořen do hloubky až 1,5 metru na dobu půl hodiny. Konstrukce zároveň přístroj brání před vniknutím prachu a jiných nečistot.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia M5

Svou hardwarovou výbavou sice Xperia M5 nepatří k high-endu, ale za svůj výkon se rozhodně také stydět nemusí. V útrobách novinky se skrývá osmijádrový procesor MediaTek Helio X10 s frekvencí 2,0 GHz a 3 GB operační paměti. Pro uložení dat pak slouží 16GB paměť, kterou je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSDHC. Novinka pracuje s operačním systémem Android.

S novinkou je mimochodem díky vodotěsné konstrukci možné fotografovat a natáčet videa i pod vodní hladinou. Fotoaparáty jsou k dispozici tradičně dva. Ten na přední straně má rozlišení 13 Mpx, na zadní pak 21,5 MPx. Ten dovoluje natáčet klidně i 4K videa.

  • Klady: odolná konstrukce
  • Zápory: kvalita fotoaparátu za horších světelných podmínek
  • Cena: 10 000 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám