Hlavní obsah

Lákadla moderních navigací

Novinky, mif

Nabídka satelitních navigací se neustále ztenčuje, lidé totiž stále častěji k hledání vhodné trasy upřednostňují chytré telefony. Moderní navigace ale mají stále co nabídnout.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Prakticky každá navigace už v dnešní době dokáže naplánovat trasu podle určitých kritérií, jako nejkratší nebo nejrychlejší trasu či cestu po neplacených úsecích. Samozřejmostí je i výpočet přibližné doby jízdy a přesné vzdálenosti.

Pokročilejší modely lákají navíc na prémiové funkce. Pomocí technologie RDS-TMC dokážou přijímat informace o aktuální dopravní situaci, případně si je stáhnout z internetu prostřednictvím připojeného mobilu. Díky tomu dokážou rozpoznat dopravní uzavírku nebo velkou kolonu a vymyslet co nejlepší objížďku.

Navigace tedy nemusí sloužit pouze k naplánování trasy do neznámých končin, ale i jako pomocník, který nám na známých cestách ušetří čas.

Pozor na aktualizace

Nejčastějším problémem navigací jsou neaktuální mapy. Výrobci je aktualizují zpravidla jen čtyřikrát do roka, tak, jak je sami berou od kartografů. Proto data nemusí být vždy aktuální a například na nové silnici může navigace ukazovat, že auto jede po poli.

Řešením může být používání on-line navigace v mobilu. Ta zpravidla žádné aktualizace nepotřebuje, protože si aktuální mapy vždy stahuje přímo z internetu. Na druhou stranu se tím ale vyčerpává datové připojení mobilu, které také není zadarmo.

Vedle přenosných automobilových navigací, které se jednoduše se stojánkem díky přísavce přilepí na čelní sklo vozu, existují také vestavěné modely. Ty mají řadu výhod. Zpravidla se ovládají pohodlně pomocí tlačítek na volantu a mají větší displeje a lepší příjem signálu, protože jejich anténa je vyvedena mimo kabinu vozu.

Daní za tyto přednosti je vysoká pořizovací cena, která je více než desetkrát vyšší ve srovnání s přenosnými navigacemi. V posledních letech se také na pultech obchodů objevují speciální modely, které jsou určeny například pro motorkáře nebo cyklisty. Chlubí se především zvýšenou odolností a při navigování je nezastaví ani nepříznivé počasí.

Mio Spirit 5400: cena hraje prim

Jednou z nejlevnějších automobilových navigací na trhu je aktuálně Mio Spirit 5400. Pořídit ji je v tuzemských obchodech možné už za méně než tři tisíce korun. I přes nízkou cenovku se ale přístroj pochlubí řadou pokročilých funkcí.

Foto: archív výrobce

Mio Spirit 5400:

Řeč je například o parkovacím asistentovi, který automaticky zobrazuje seznam parkovacích míst v blízkosti cíle. Zajímavá je také funkce Find My Car (najdi moje auto). Díky ní si přístroj zapamatuje místo, kde řidič zaparkoval. Pokud si pak vezme navigaci s sebou, dovede ho v případě potřeby zpět k vozidlu.

Samozřejmostí jsou i běžné funkce, jako je například výpočet nejrychlejší nebo nejekonomičtější trasy. Nechybí ani režim pro chodce, díky kterému navigace najde uplatnění nejen v automobilech, ale také při turistice. Mio Spirit 5400 se ovládá pomocí 4,3palcového dotykového displeje a nabízí mapy 44 evropských zemí.

  • Klady: nízká cena
  • Zápory: lacině působící plastová konstrukce
  • Cena: 2900 Kč

Holux GPSport 245+: parťák pro cyklisty a běžce

GPSport 245+ od společnosti Holux se na první pohled podobá klasické navigaci jen vzdáleně. Jde totiž o speciální model, který je určen pro cyklisty a běžce.

Místo detailních rozkreslení jednotlivých ulic tak uživatele naviguje pouze pomocí šipek a ukazatele vzdálenosti k zadanému bodu. Ukazuje se přitom skutečně jen šipka a čísla, nikoliv mapa.

Foto: archív výrobce

Holux GPSport 245+

Tato netradiční navigace nicméně nabízí řadu dalších funkcí, které sportovci ocení. Na displeji prozradí různé rychlosti, vzdálenosti, spotřebované kalorie, nadmořskou výšku nebo převýšení. Je vybavena všemi funkcemi běžného cyklopočítače, ale navíc má vestavěnou GPS se záznamem trasy, ukazatelem směru a vzdálenosti k zadanému bodu.

Přístroj je vybaven podsvíceným displejem s rozlišením 128 x 128 bodů. Díky jednoduchému displeji a rozhraní bez zbytečných grafických výstřelků nabízí model GPSport 245+ relativně slušnou výdrž – až 18 hodin při aktivním podsvícení a dokonce až 28 hodin při neaktivním podsvícení. Při návrhu byl brán zřetel na velmi dobrou odolnost proti vodě, která odpovídá standardu IPX6.

  • Klady: příznivá cena, množství nabízených funkcí
  • Zápory: nezobrazuje klasickou mapu
  • Cena: 1690 Kč

TomTom Rider 400: odolnost především

Navigace TomTom Rider 400 zaujme už na první pohled svou robustní konstrukcí. Přístroj by měl bez problémů přežít i méně šetrné zacházení a drobné pády. Navíc mu v hledání cíle nezabrání ani voda, přesněji tedy déšť.

Foto: archív výrobce

TomTom Rider 400

V autě poslední zmiňovanou přednost nejspíše neoceníte, ale při jízdě na motorce to je jiná. A právě na jednostopá vozidla přístroj od společnosti TomTom cílí. Není to přitom pouze zvýšená odolnost, která přijde motorkářům vhod.

Zatímco u většiny navigací to standardně není možné, 4,3palcový dotykový displej je možné ovládat i v rukavicích. Model TomTom Rider 400 je navíc vybaven bezdrátovou technologií bluetooth, díky čemuž dokáže hlasové povely přenášet bezdrátově do kompatibilního handsfree v helmě. To však není součástí balení.

  • Klady: balení obsahuje montážní set pro motocykly
  • Zápory: grafické prostředí navigace působí zastarale
  • Cena: 9700 Kč

Caterpillar CAT S60: navigovat umí i mobily

Navigovat na cestách dokážou samozřejmě také chytré mobilní telefony, které mají zabudovaný GPS čip. To je případ drtivé většiny aktuálně nabízených smartphonů. Používat je u nich možné bezplatné i placené navigace.

Foto: archív výrobce

CAT S60

Některé mobily se k navigování na cestách hodí více, což je i příklad modelu CAT S60 od společnosti Caterpillar. Tento stroj je totiž vodotěsný a navíc i odolný proti pádům, takže by měl například v těžkém terénu vydržet i velmi špatné zacházení. Navigovat do cíle tak zvládne i v extrémních podmínkách.

Při pohledu na další výbavu jde však již o tuctový telefon. Jeho rozměry jsou víceméně dány 4,7palcovou obrazovkou s HD rozlišením. Další výbava čítá osmijádrový procesor Snapdragon 617, 3 GB operační paměti a 32GB úložný prostor. Z nadstandardní výbavy stojí za vyzdvihnutí ještě zabudovaná termokamera.

  • Klady: vysoká odolnost
  • Zápory: výkon telefonu je s ohledem na cenu spíše průměrný
  • Cena: 17 500 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám