Hlavní obsah

Lákadla moderních chytrých hodinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chytré hodinky jsou rok od roku populárnější. Největší zájem o ně přitom bývá právě během letních měsíců, kdy můžeme naplno sportovat venku. Nejnovější modely nabízejí hromadu funkcí a svým majitelům umějí usnadnit život. Poradíme, na co dát při výběru pozor.

Představení chytrých hodinek Apple Watch Series 6Video: Archív výrobce

 
Článek

Chytré hodinky se na první pohled příliš neliší od fitness náramků s displeji, rozdíly jsou ale obrovské. Chytré hodinky jsou totiž zpravidla plnohodnotným doplňkem chytrého telefonu nebo tabletu. To znamená, že dokážou do určité míry zastat jeho funkce.

Některé modely tak dovedou skutečně telefonovat, podobně jako byste hovor uskutečnili prostřednictvím bezdrátové hands-free sady. To může být pro celou řadu lidí daleko pohodlnější než neustále vytahovat mobil z kapsy. Samozřejmostí jsou stopky, budík a další funkce tradičních digitálních hodinek.

Mezi další vychytávky chytrých hodinek patří možnost ovládání připojených přístrojů na dálku. Při sledování filmu na tabletu jej tak nemusíte vzít ani do ruky a můžete pouze prostřednictvím hodinek na zápěstí přehrávání pozastavit nebo upravit hlasitost. Stejně jednoduše na dálku také pustíte svou oblíbenou píseň na chytrém telefonu.

Huawei jde s novými chytrými hodinkami proti Applu. S ambiciózní cenovkou

Hardware

Pohlídají spánek i sportovní výkony

Tím se dostáváme k další přednosti chytrých hodinek. Jejich displeje většinou neslouží pouze k zobrazování informací, jako tomu bylo v případě fitness náramků, ale umožňují hodinky ovládat. Displej je tedy dotykový.

Samozřejmě chytré hodinky mají celou řadu zabudovaných senzorů, díky nimž zvládnou totéž, co fitness náramky. Počítají kroky, spálené kalorie či ušlou vzdálenost, stejně tak dovedou sledovat spánkové fáze – rozeznávají stavy bdění, NREM a REM spánku.

Doba trvání a četnost NREM a REM fází nám umožňuje popsat vlastní spánek. Tzv. hypnogram nám umožní určit, do jaké míry byl náš organismus během noci schopný regenerace. Všechna data jsou pak odesílána do spárovaného chytrého telefonu, kde se zobrazují v přehledných grafech. Některé aplikace vám dokonce doporučí, jak svůj spánek zlepšit.

Vlastní operační systém

Pokročilejší modely dokonce obsahují vlastní operační systém, který dovoluje instalovat aplikace a tím dále rozšiřovat funkce chytrých hodinek. Pak je na nich možné hrát jednoduché hry, ale například i číst knížky. K tomu slouží speciální programy pro rychločtení, které si ve srovnání s chytrými telefony a počítačovými tablety dovedou poradit i s malými displeji.

Chytré hodinky samozřejmě nemají problém se suplováním funkcí fitness náramků. Počítají kroky, spálené kalorie i ušlou vzdálenost, pokročilejší modely dokážou také měřit srdeční tep. Stejně tak se počítá s jejich využitím v náročnějších podmínkách, většině modelů proto nevadí zvýšená vlhkost, teplotní výkyvy ani střet s vodou.

Citelně širší nabídka funkcí a dotykový displej si samozřejmě vezmou i svou daň. Výdrž chytrých hodinek se tak pohybuje v závislosti na jejich použití mezi jedním až třemi dny. Výrobci jsou si toho vědomi, a tak se snaží neustále zdokonalovat šetřící funkce. Pomocí polohového senzoru tak například některé hodinky poznají, zda se na ně uživatel dívá, či nikoliv. A pokud se zrovna nedívá, displej jednoduše vypnou.

Huawei Watch 3 Pro: tři týdny bez nabíječky

Patrně největší slabinou chytrých hodinek je výdrž baterie. Výjimkou nejsou ani případy, kdy musíte hledat nabíječku každý den. Ve světle těchto informací působí jako zjevení hodinky Watch 3 Pro od společnosti Huawei, ty se totiž obejdou bez nabíječku po dobu až tří týdnů.

Jak je to možné? V útrobách nalezneme totiž speciální dvoujádrový procesor. Je to stejné, jako kdyby hodinky pracovaly se dvěma různými procesory. První z nich je extrémně šetrný k baterii a stará se o chod všech senzorů a provoz na pozadí, druhý se pak aktivuje pouze v případě, kdy hodinky používáte. Díky tomu je v případě potřeby k dispozici špičkový výkon, který stačí pro plynulý chod jakékoliv aplikace.

Foto: archív výrobce

Huawei Watch 3 Pro a levnější model Watch 3 (s černým řemínkem)

Pokud tedy budete používat nejrůznější programy častěji, výdrž pochopitelně klesne. V praxi ale není vůbec žádný problém dostat se nad dvoutýdenní výdrž. Doplňme, že hodinky mají 2 GB operační paměti a 16GB úložný prostor.

Huawei Watch 3 Pro disponují 1,43palcovým AMOLED displejem, který je chráněn sklem se 3D zakřivením. Ten je mimochodem velmi dobře čitelný i na ostrém slunci. Ovládání usnadňuje i otočná korunka.

  • Klady: dlouhá výdrž baterie, špičkový výkon
  • Zápory: lokální operátoři zatím nepodporují funkci eSIM
  • Cena: 10 989 Kč

Samsung Galaxy Watch 3: styl nechybí

Hodinkám řady Galaxy Watch nikdy nechyběl šmrnc a styl, o třetí generaci to platí nepochybně také. Spojení pouzdra z nerezové oceli a luxusního koženého pásku vypadá prostě skvěle. Pro náročné uživatele je k dispozici také titanové provedení.

Zajímavé je, že navzdory většímu displeji se podařilo Samsungu vtěsnat veškerou elektroniku do kompaktnějšího těla. To je až o 8 % menší ve srovnání s předchůdcem a zároveň tenčí. Konkrétně u 45mm provedení má displej úhlopříčku 1,4 palce, tloušťka hodinek je pak 11,1 mm a hmotnost činí 53,8 g. V prodeji je také kompaktnější 41mm model s 1,2palcovým displejem. Displej je až o 15 % jasnější a je chráněn odolným sklem Corning Gorilla Glass DX.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Watch 3

Nadšené sportovce trojky potěší pokročilou analýzou běhu, hodinky totiž dovedou detailně rozpoznat jednotlivé aspekty běhu a poradit uživateli, jak sportovat efektivněji a v neposlední řadě také zdravěji – sledují totiž dokonce i symetrii nášlapů. Sportovních režimů, které je možné sledovat, je k dispozici samozřejmě daleko více. Vzhledem k tomu, že hodinky splňují certifikace a normy 5ATM + IP68 / MIL-STD-810G, nemusíte se s nimi bát ani plavat.

Nechybí ani pokročilá analýza spánku, sledování míry stresu či řada zdravotních technologií – například možnost sledovat okysličení krve a srdeční tep. Velmi užitečná je detekce pádu, při nehodě hodinky mohou nasdílet pozici svého majitele předem navolené osobě. Galaxy Wath 3 nabízejí také měření krevního tlaku a ECG.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: na konci srpna se začne prodávat novější model
  • Cena: od 6777 Kč

Cube1 Smart Bracelet: nejlevnější na trhu

Cube1 je jedním z mnoha čínských výrobců, který se snaží na evropském trhu prosadit s vlastní elektronikou. V jeho portfoliu naleznete nejrůznější mobilní příslušenství, bluetooth reproduktory či chytré hodinky model Cube1 Smart Bracelet přitom patří k těm cenově nejdostupnějším.

Kvůli tomu se ale případní zájemci musí smířit s některými ústupky. Testovaný kousek je totiž spíše fitness náramkem, který si vypůjčuje vzhled chytrých hodinek. Nepočítejte tedy s tím, že byste do něj mohli instalovat nějaké nové aplikace. Na druhou stranu notifikace ze sociálních sítí, e-mailu či chatovacích aplikací přímo na hodinkách nejsou žádný problém.

Foto: archív výrobce

Cube1 Smart Bracelet

Cube1 Smart Bracelet se dokonce chlubí i možností pokročilého sledování spánku. Samozřejmostí jsou i běžné sportovní funkce – sledování ušlých kroků, vzdálenosti, spálených kalorií. Hodinky dokonce dovedou monitorovat také hladinu kyslíku v krvi, což využijete například při vysokohorské turistice, horolezeckých aktivitách či jiných činnostech, během nichž dochází ke změně nadmořské výšky a poklesu objemu kyslíku ve vdechovaném vzduchu.

Dotykový displej má velikost 1,3 palce a nabízí rozlišení 240 × 240 pixelů. Zabudovaný akumulátor o velikosti 200 mAh vydrží pracovat na jedno nabití po dobu až sedmi dní. Pokud ale hodinky budete používat nonstop, vybije se baterie samozřejmě daleko rychleji.

  • Klady: velmi nízká pořizovací cena
  • Zápory: design působí laciným dojmem
  • Cena: 649 Kč

Apple Watch Series 6 a Watch SE: umí telefonovat

Chytré hodinky Watch Series 6 a Watch SE jsou na pultech obchodů již od loňského roku, teprve před letními prázdninami ale začaly být v Česku prvním operátorem podporovány verze GPS + Cellular. To znamená, že se jejich majitelé obejdou dokonce i bez mobilu.

V praxi to znamená, že lidé mohou nyní používat síťové služby, i když nejsou v blízkosti svého iPhonu. Díky službě Apple Watch Connection a zabudované elektronické eSIM v hodinkách mohou zákazníci volat ze svého telefonního čísla, aniž by museli být v blízkosti svého iPhonu. S nově aktivovanou službou tak lze z hodinek volat, zasílat a přijímat zprávy, používat hlasovou asistentku Siri, streamovat hudbu, využívat služby vyžadující mobilní připojení i řadu dalších funkcí.

Foto: archív výrobce

Apple Watch Series 6

Foto: archív výrobce

Apple Watch SE

Služba je v rámci T-Mobilu k dispozici pro všechny zákazníky, kteří mají aktivovaný hlasový tarif. Jediné, co je nutné udělat, je aktivovat si službu Apple Watch Connection. Tato služba je zpoplatněna částkou 99 Kč měsíčně. Zákazníci T-Mobilu, kteří si Apple Watch Connection aktivují během následujících 12 měsíců, získají první tři měsíce zadarmo.

Spárování hodinek a aktivaci služby zákazník provede jednoduše přímo v aplikaci Watch na iPhonu. Po propojení získají hodinky nastavení tarifu podle telefonu a v síti jsou přihlášené pod stejným telefonním číslem. Zákazník tak může používat obě zařízení současně, nebo na sobě zcela nezávisle, například při sportovních aktivitách může nechat iPhone doma a využívat pouze praktický wearable doplněk v podobě hodinek.

  • Klady: oba modely se obejdou zcela bez mobilu
  • Zápory: nejlepší provedení stojí přes 20 000 Kč
  • Cena: od 9999 Kč (Watch SE); od 15 199 Kč (Watch Series 6)

Realme Watch S: atraktivní cenovka

O společnosti Realme slyšíme v posledních měsících především v souvislosti s chytrými telefony, které se chlubí atraktivním poměrem cena/výkon. Byl to totiž právě tento výrobce, který na pulty tuzemských obchodů přinesl nejlevnější 5G telefon, konkrétně šlo o Realme 8 5G s cenovkou 4490 Kč.

V portfoliu tohoto výrobce nicméně nalezneme i celou řadu další zajímavé elektroniky – například chytré hodinky. Atraktivní cenovkou láká model Realme Watch S. I když svým vzhledem a funkcemi může vypadat jako citelně dražší model, k mání je už za 1990 Kč.

Foto: archív výrobce

Realme Watch S

Navzdory tomu má po vzoru prémiových konkurentů kruhový displej o úhlopříčce 1,3 palce, čidlo regulující automaticky jas, odolné sklo Gorilla Glass či bytelnou hliníkovou konstrukci.

Tento model se hodí na celou řadu sportovních využití – například na běh, cyklistiku či plavání. Jak je z řádků výše patrné, hodinky Realme Watch S jsou vodotěsné, splňují certifikaci IP68. Výrobce navíc slibuje nadprůměrnou výdrž až 15 dní na jedno nabití.

Hodinky po spojení s telefonem umožní zobrazit notifikace na malém kruhovém displeji, takže nemusíte pokaždé vytahovat mobilní telefon pro rychlý přehled. Dále je možné hodinky využít jako dálkovou spoušť fotoaparátu a také pro rychlé přepínání písniček. Umí také zobrazit předpověď počasí z mobilního telefonu.

  • Klady: atraktivní cenovka
  • Zápory: Realme má v nabídce ještě levnější modely
  • Cena: 1990 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám