Hlavní obsah

Jak vybrat nejlepší počítačovou sestavu

Novinky, mif

Vánoce pomalu klepou na dveře a řada lidí si stejně jako každý rok nadělí pod stromeček nový počítač. Na trhu jich je ale celá řada a rozdíly mezi jednotlivými modely jsou propastné. Jaké parametry jsou důležité a na co si při výběru dávat pozor?

Foto: Profimedia.cz

Většina lidí má domácí počítač zažitý jako černou nebo šedou bednu, která se ukrývá pod stolem. To už ale dnes nemusí být vůbec pravda, popularitě se například těší all-in one stanice.

Článek

Před nákupem stolního počítače je nejdůležitější si rozmyslet, k jakým úkonům ho budeme používat. Ty nejlevnější počítače je dnes možné pořídit už za méně než 2000 Kč, nemůžeme od nich očekávat totéž jako od plnohodnotných sestav.

Jejich výkon je velmi nízký, protože jsou postaveny na podobných součástkách jako chytré telefony a místo Windows jsou vybaveny Androidem. Stačí pro přehrávání filmů a přístup na internet například u televizoru, pro klasickou práci se ale nehodí.

Většina lidí má domácí počítač zažitý jako černou nebo šedou bednu, která se ukrývá pod stolem. To už ale dnes nemusí být vůbec pravda, popularitě se například těší all-in one stanice. Tyto stroje se na pohled výrazně neliší od monitorů – všechny nejdůležitější součástky jsou umístěny pod kryty obrazovky. Ceny startují okolo 7000 Kč.

Není výkon jako výkon

Klasické sestavy se prodávají od šesti tisíc korun. O ceně víceméně rozhoduje to, k čemu je budeme používat. Základní modely jsou totiž vhodné jen pro kancelářskou práci, sestava za 10 tisíc korun si už dovede poradit i s multimédii.

Takové stroje už v dnešní době mají rychlé čtyřjádrové procesory. V jejich výbavě často nechybí ani samostatné (dedikované) grafické karty.

S rostoucí cenou zpravidla stoupá i výkon sestavy. Neplatí to však úplně vždycky, někdy místo rychlejšího procesoru nebo většího pevného disku do sestavy přidají prémiovou výbavu, jako je například televizní tuner nebo bezdrátový wi-fi adaptér. To se logicky promítne i do výsledné ceny.

Ty nejrychlejší stroje se hodí pro hraní her v nejvyšším rozlišení a nejlepších detailech, ale i pro chod náročnějších aplikací – například programů pro střih videa či úpravu fotek.

Lenovo IdeaCentre AIO C260: počítač ukrytý v monitoru

Ušetřit místo na stole se snaží společnost Lenovo se svým počítačem IdeaCentre AIO C260, který patří do kategorie takzvaných all-in-one řešení. To znamená, že všechny nejdůležitější hardwarové součástky, jako jsou procesor, grafická karta nebo reproduktory, jsou umístěny v monitoru. Kromě klávesnice a myši tak už není potřeba k němu nic přikupovat.

Foto: archív výrobce

Lenovo IdeaCentre AIO C260

Sněhově bílá sestava společnosti Lenovo disponuje 19,5palcovým displejem s LED podsvícením a rozlišením HD+, tedy 1600x900 obrazových bodů. Ten je navíc dotykový, ovládat jej je tedy možné pouze prstem stejně pohodlně jako počítačové tablety a chytré telefony. V balení přesto nechybí klávesnice a myš.

Hardwarová výbava novinky je s ohledem na pořizovací cenu poměrně slušná, čítá dvoujádrový procesor Intel Celeron J1800 taktovaný na 2,41 GHz, který se dokáže v případě potřeby přetaktovat na 2,58 GHz, 4 GB operační paměti, 500GB pevný disk, čtečku paměťových karet a bezdrátové adaptéry wi-fi a bluetooth. Vše ovládá operační systém Windows 8.1.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: na dotykovém monitoru ulpívají otisky prstů
  • Cena: 9900 Kč

Acer Predator G3-605: extrémně výkonné herní dělo

Jednou z nejvýkonnějších a logicky také nejdražších domácích počítačových sestav na tuzemském trhu, které cílí na počítačové hráče, je model Predator G3-605. Ten zaujme hned na první pohled, protože jeho skříň je vyvedena v atraktivní barevné kombinaci černé a oranžové.

Foto: archív výrobce

Acer Predator G3-605

Není to ale rozhodně jenom vzhled, co uživatele u této vlajkové lodi stolních počítačů od Aceru zaujme. Sestava je totiž vybavena rychlým procesorem Intel Core i7-4790 s frekvencí 3,6 GHz, který může díky technologii Turbo Boost dosahovat taktu až 4 GHz. Hraní i těch nejnovějších her s vysokými detaily a snímkováním pak slibuje dedikovaná grafická karta nVidia GeForce GTX 770 s 2 GB vlastní paměti.

Ve výbavě sestavy nechybí ani 16 GB operační paměti, pevný disk s kapacitou 2 TB, rychlá 1020GB SSD jednotka a DVD vypalovačka. S ohledem na pořizovací cenu by sestavě ale daleko více slušela blu-ray mechanika.

  • Klady: jedna z nejvýkonnějších sestav na trhu
  • Zápory: absence blu-ray vypalovačky
  • Cena: 35 000 Kč

HP Pavilion 500: zacíleno na multimédia

Počítačová sestava HP Pavilion 500 se snaží oslovit především multimediálně založené domácí uživatele, kteří se například při střihu videa nechtějí nechat omezovat výkonem PC.

Foto: archív výrobce

HP Pavilion 500

Srdcem tohoto modelu je čtyřjádrový procesor AMD A107800 s frekvencí 3,5 GHz. Ten dokáže v režimu Turbo pracovat až při taktu 3,9 GHz. K dispozici je 8 GB operační paměti typu DDR3. Obrazové funkce obstarává grafická karta AMD Radeon R7 240 s 4 GB vyhrazené paměti.

Ve výbavě počítače od Hewlett-Packardu nechybí ani DVD vypalovačka či čtečka paměťových karet. Pevný disk má kapacitu 1 TB. Moderní SSD jednotka by slušela sestavě více, ale na druhou stranu by zvýšila její prodejní cenu. HP Pavilion 500 běží pod operačním systémem Windows 8.1. V balení nechybí ani klávesnice a myš.

  • Klady: vyvážený výkon
  • Zápory: sestavě by slušela rychlá SSD jednotka
  • Cena: 14 000 Kč

Intel Nuc: do kanceláře i domácnosti

Intel Nuc není na trhu žádný nováček, přesto se těší stále poměrně velké popularitě. S cenou pohybující se mírně nad hranicí tří tisíc korun totiž patří k jedněm z nejlevnějších sestav na trhu. Kompaktní krabička, která se vejde do lidské dlaně, je totiž plnohodnotným počítačem pro kancelářské i domácí využití.

Foto: archív výrobce

Intel Nuc

Základem je plnohodnotný procesor Intel Atom E3815 s frekvencí 1,46 GHz. Ve výbavě dále nechybí integrovaný grafický čip Intel HD Graphics. Intel Nuc je dodáván bez pevného disku i operační paměti.

Tyto komponenty je nutné dokoupit zvlášť. Na druhou stranu díky tomu uživatel může přesně zvolit, jakou chce kapacitu nebo rychlost. Osadit sestavu je možné až 8 GB operační paměti a místo se najde i pro 2,5palcový SSD disk.

  • Klady: jedna z nejnižších cen na trhu
  • Zápory: pevný disk a operační paměť se dokupují zvlášť
  • Cena: 3400 Kč

Asus Chromebox: malý, ale šikovný

Jedním z prvních zástupců miniaturních levných počítačů s operačním systémem Chrome OS na našem trhu je Chromebox od společnosti Asus. Jeho základem je dvoujádrový procesor Intel Celeron 2955U, který udává pracovní tempo při frekvenci 1,4 GHz.

Foto: archív výrobce

Asus Chromebox

K dispozici je dále integrovaná grafická karta Intel HD a 2 GB operační paměti. Pro uložení dat pak slouží rychlá 16GB SSD jednotka. Samozřejmostí jsou pak konektory HDMI, DisplayPort a USB 3.0. Pravda, výkon to na první pohled není nijak oslnivý, jenže pod platformou Chrome OS pracuje tato sestava velmi svižně, citelně rychleji, než by si podobná konfigurace dokázala poradit s operačním systémem Windows 8 od Microsoftu.

Celý stroj je navíc chlazen pasivně, takže při práci nijak nehlučí. Bohužel pro operační systém Chrome OS není nabídka programů tak široká jako u konkurence. Snadno se tak může stát, že adekvátní náhradu za své oblíbené aplikace zkrátka nenaleznete.

  • Klady: bezhlučný provoz, přívětivá cena
  • Zápory: pro platformu Chrome OS není k dispozici tolik aplikací jako pro Windows
  • Cena: 5000 Kč (v prodeji je také výkonnější varianta za 10 500 Kč)

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám