Hlavní obsah

Jak číst knihy i časopisy na smartphonech a tabletech

Novinky, mif

Většina chytrých telefonů a počítačových tabletů má již z prodeje předinstalované programy pro čtení elektronických knih a časopisů. Jejich funkce jsou však často značně omezené, stejně jako škála podporovaných formátů. Doinstalovat je však možné inteligentnější aplikace.

Foto: Profimedia.cz

Doinstalovat je možné do tabletů i chytrých telefonů celou řadu elektronických čteček.

Článek

Nook: největší knihovna na světě

Čtečka Nook od společnosti Barnes & Noble je podle svých tvůrců napojena na největší elektronickou knihovnu. Stahovat je možné více než 30 miliónů různých titulů, v češtině však nabídka není tak bohatá jako u konkurenčních aplikací se zaměřením na tuzemský trh.

Foto: archív tvůrců

Nook na iPadu

Kromě široké škály nabízených titulů aplikace zaujme svým intuitivním ovládáním a přehlednou správou zakoupených knih. Stejně tak pohodlné je i samotné čtení knih. Aplikace však s uživatelem nekomunikuje v češtině.

Wooky: Češi Čechům

Česká čtečka elektronických knih Wooky je k dispozici pro chytré telefony a počítačové tablety, které jsou postavené na platformách Android, Apple iOS a Windows Phone. Dokonce si ji můžete stáhnout také na stolní počítače s Windows. Ve všech verzích je k dispozici zdarma.

Foto: archív tvůrců

Wooky na chytrém telefonu s Androidem

Na těchto strojích je pak s Wooky možné číst e-knihy, e-časopisy a dokonce i poslouchat audioknihy. Díky tomu, že aplikace pochází z českých luhů a hájů, je nabídka tuzemských titulů opravdu široká. Dohromady je možné stahovat přes 10 000 e-knih, téměř 200 různých časopisů a 750 audioknih.

Moon+ Reader: za poplatek i zadarmo

K nejpopulárnějším a nejlépe hodnoceným aplikacím na platformě Android pro čtení elektronických knih patří Moon+ Reader. Tento program je v základu nabízen zdarma, obsahuje však reklamu. Zbavit se jí je možné zakoupením verze Pro v přepočtu za 50 Kč.

Foto: archív tvůrců

Moon+ Reader

To ale není vše, co verze Pro přináší, získáte také řadu prémiových funkcí – například po zatřesení mobilem začnou být knihy automaticky předčítány nahlas. Popularitě se Moon+ Reader těší také díky podpoře celé řady formátů: epub, mobi, chm, cbr, cbz, umd, fb2, txt, html, rar, zip nebo OPDS.

Publero Mobile: časopisy a noviny hrají prim

Čtečka Publero Mobile se zaměřuje na čtení a prohlížení časopisů a novin, dohromady jich je k dispozici několik stovek. Nechybí například ani elektronická verze deníku Právo. Podporovány jsou operační systémy Android a Apple iOS, číst zakoupené materiály je ale možné také na PC a Macu.

Foto: archív tvůrců

Čtečka Publero Mobile na tabletu (vlevo) a na chytrém telefonu

Aplikace funguje primárně on-line, samotní tvůrci podotýkají, že pro „dokonalý zážitek ze čtení aplikace potřebuje wi-fi připojení či kvalitní datové připojení“. Časopisy i noviny je ale možné prostřednictvím Publero Mobile samozřejmě stahovat také přímo do mobilních přístrojů a používat je tedy i bez internetového připojení.

Audiotéka: nechte mobil číst za vás

Jak už vyplývá ze samotného názvu, aplikace Audiotéka není primárně určena ke čtení knih, ale k jejich poslechu. To je možné na tabletech a chytrých telefonech postavených na platformách Android, Apple iOS a Windows Phone. Stejně tak je ale možné audioknihy přehrávat po stažení na počítači nebo v autě.

Foto: archív tvůrců

Aplikace Audiotéka

Nabídka Audiotéky je opravdu široká a čítá několik stovek děl, přičemž se zaměřuje výhradně na česky mluvené tituly, několik desítek audioknih je k dispozici také v cizích jazycích. V portfoliu Audiotéky naleznete detektivky, komedie, naučnou literaturu, apod. Nechybí ani bestsellery, jako jsou Muž z ostrova Lewis od Petera Maye, Forrest Gump Winstona Grooma či Hra o trůny od George Raymonda Richarda Martina.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám