Hlavní obsah

HTC Desire 626 v testu: sázka na klasiku a nízkou cenu

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finanční výsledky napovídají, že se společnosti HTC v poslední době příliš nedaří. Podpořit prodeje se tento tchajwanský výrobce snaží v poslední době cenově atraktivnějšími přístroji. Jedním z nich je také Desire 626, u kterého výrobce vsadil především na klasiku.

Foto: Novinky

HTC Desire 626

Článek

O tom, že se snaží HTC bojovat proti konkurenci příznivější cenou, svědčí i nová vlajková loď HTC One A9. Zatímco ostatní prodejci nabízejí své vrcholné modely často za více než 20 tisíc korun, podle nákupního rádce Zboží.cz začíná cena jedničky v tuzemských obchodech na částce 14 990 Kč.

Foto: archív výrobce

HTC One A9

Tchajwanský výrobce se zkrátka přestal honit za co nejvýkonnějšími součástkami, nejjemnějšími displeji a místo toho se začal soustředit na jiné parametry. Jednička tak rozhodně není tím nejvýkonnějším přístrojem na světě, díky tomu má ale šanci oslovit daleko širší spektrum zákazníků.

A to platí také o modelu Desire 626, který je v Česku k dostání už za méně než šest tisíc korun. A za danou cenu není jeho výbava vůbec špatná.

Falešné reproduktory

Prakticky celá šestistovka je vyrobena z plastu, přesto rozhodně nepůsobí laciným dojmem. Plastové části jsou dostatečně tuhé a nikde se neprohýbají. Příkladné je také zpracování. Všechny spoje na sebe korektně doléhají, a dokonce i krytka SIM a paměťové karty zboku je přichycena velmi pevně.

Foto: Novinky

HTC Desire 626

Foto: Novinky

HTC Desire 626

Líbivého vzhledu se tchajwanskému výrobci podařilo dosáhnout i díky široké paletě nabízených barev. Desire 626 je totiž prakticky vždy dvoubarevný, jinou barvu mají bočnice a některé další prvky přístroje. Díky tomu působí přístroj daleko tenčím dojmem, což byl případ i testovaného modrého provedení.

S šířkou lehce přesahující osm milimetrů se ale novinka rozhodně nedá označit za cvalíka, přesně naopak. Zbylé rozměry jsou víceméně dány pětipalcovým displejem. Hmotnost pak činí 140 g.

Foto: Novinky

HTC Desire 626

Prémiové modely od HTC byly vždy vychvalovány pro své zvukové přednosti, přece jen stereofonní reproduktory na čelní straně neměl dlouhá léta žádný jiný výrobce. Také u modelu Desire 626 si pozornější čtenáři nejspíše již všimli otvorů pod a nad displejem.

I když to může vypadat, že se zde ukrývají reproduktory, jde jen o designový prvek, kterým výrobce odkazuje právě na ikonický design vyšších řad. Je to ale možná škoda, protože prémiový zvuk by posunul tento model zase o úroveň výše.

Fotoaparát potěší

Zvuk se tak line pouze ze spodní části telefonu. Zde ukrytý reproduktor je nicméně dostatečně hlasitý, aby ozvučil klidně i hlouček stojících lidí, například při sledování videí. Pro poslech hudby se ale více hodí sluchátka. V dané cenové kategorii však jde víceméně o standard.

Foto: Novinky

HTC Desire 626

Naopak o chlup lepší než konkurence jsou zabudované fotoaparáty. Řeč je především o tom na zadní straně, který nabízí rozlišení 13 megapixelů, který dobře poslouží i v horších světelných podmínkách. Především díky tomu je jeho kvalita nadprůměrná.

Senzor vepředu je pak pětimegapixelový. Sluší se zmínit, že fotoaparáty jsou vybaveny různými softwarovými vychytávkami, které také přispívají k vyšší obrazové kvalitě. Například funkce zvaná Eye Experience je schopná v reálném čase vyhlazovat vrásky v obličeji nebo odstraňovat drobné vady na kráse.

Foto: Novinky

Snímek pořízený smartphonem HTC Desire 626

Foto: Profimedia.cz

Brno

Nadstandardní softwarovou výbavou je koneckonců prošpikovaný celý přístroj. Operační systém Android je již tradičně doplněn o grafickou nadstavbu HTC Sense. Ta umožňuje systém libovolně personalizovat, upravovat zbarvení systému, nebo klidně měnit i pracovní prostředí podle konkrétní situace. Na domovské stránce se totiž mohou zobrazovat jiné ikonky podle toho, zda se uživatel nachází zrovna v práci nebo někde jinde.

Součástí softwarové nadstavby je také rozhraní BlinkFeed, prostřednictvím kterého si mohou lidé upravit výchozí obrazovku a nechat na ní zobrazovat nové zprávy a další informace.

Foto: Novinky

HTC Desire 626

Výkon vs. výdrž

Hardwarová výbava daného modelu bohatě stačí pro práci s více programy najednou a bez jakýchkoliv programů na desiru 626 spustíte i většinu moderních her, byť ne vždy v plném rozlišení a detailech.

V ohledu výkonu přístroji pomáhá nižší rozlišení displeje. V dané cenové kategorii se dají totiž již pořídit chytré telefony s Full HD displejem, testovaný kousek od HTC nabízí na pěti palcích pouze HD rozlišení, tedy 1280 x 720 pixelů. Vyšší rozlišení by si žádalo pro plynulý chod výkonnější hardware, což v tomto případě ale není potřeba.

Foto: archív výrobce

HTC Desire 626

Smartphone si tak bez problémů vystačí se čtyřjádrovým procesorem Qualcomm Snapdragon 410, který je taktován na frekvenci 1,2 GHz. Dále jsou k dispozici 2 GB operační paměti a 16GB úložný prostor.

S danou konfigurací vydrží přístroj pracovat na jedno nabití při běžném používání necelé dva dny. Když jej ráno odpojíte od nabíječky, opět ji budete muset vyhledat až následující den večer. Při velmi náročném vytížení (nonstop sledování filmů) ale samozřejmě není problém mobil vybít klidně i za jedno odpoledne. Přesto se v dané kategorii jedná o velmi slušný výsledek.

Resumé

HTC Desire 626 nepřináší do mobilního světa nic nového, zároveň ale nepostrádá nic, co by mohl uživatel potřebovat. Má poměrně slušný výkon, nadstandardní fotoaparát a podporuje i rychlý mobilní internet LTE. To vše je zabalené do těla s líbivým designem a kvalitním zpracováním.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám