Hlavní obsah

Dárky pro technické nadšence

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidem, kteří ještě nenakoupili vánoční dárky, zbývá na výběr už jen pár dní. I na poslední chvíli se dá ale sehnat spousta zajímavých vychytávek, které udělají radost snad každému technickému nadšenci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jedním z nejvděčnějších dárků bude, stejně jako každý rok, mobil. Telefony s dotykovým displejem a operačním systémem je možné zakoupit už za méně než dva tisíce korun. Dražší přístroje pak nabízejí vyšší výkon i lepší displej.

Prakticky za standard lze dnes považovat dostatečně velkou zabudovanou paměť nebo slot na paměťové karty, který dovolí smartphone používat také jako MP3 přehrávač. Většina přístrojů navíc v dnešní době dokáže pracovat s rychlým 4G internetem nebo se připojit k domácí wi-fi síti.

Najdou se i modely vybavené špičkovými fotoaparáty. Ty pak dokážou nahradit také fotoaparát nebo videokameru. Některé chytré telefony dokonce dokážou natáčet a fotit i pod vodou.

Potěší i drobnosti

Radost ale udělá i drobnost za pár stokorun. Může jít o flash disk či rychlou paměťovou kartu do fotoaparátu nebo mobilu. Stejně tak to může být například i wi-fi extender, který dokáže signál stávající wi-fi sítě prodloužit klidně i o několik desítek metrů.

Velké oblibě se v poslední době těší také nejrůznější bluetooth reproduktory a bezdrátová sluchátka. Obě kategorie zařízení těží především ze stoupající popularity chytrých telefonů, právě k nim se bezdrátové reproduktory a sluchátka připojují nejčastěji.

Nejrůznější fitness náramky, sporttestery či brýle ukrývající televizor jsou na trhu již několik let. Větší popularity se ale dočkávají tyto přístroje až v posledních letech, což je zásluha i samotných výrobců – na trh přinášejí stále další novinky.

Nositelná elektronika má různá zaměření. Například fitness náramky se snaží monitorovat zdravotní stav a kondičku, chytré hodinky zase dovedou přenášet data z telefonů a tabletů, a dokonce v některých případech i telefonovat. Zobrazování času je u nich až druhotnou funkcí.

Postupně se začíná rozšiřovat i trh s chytrými brýlemi, které také do jisté míry přebírají funkce chytrých telefonů. Tento segment trhu je však zatím v plenkách, o letošních Vánocích tak prim budou hrát spíše modely určené pro virtuální realitu.

Fitbit Charge 3: sází na elegantní vzhled

V pořadí již třetí generaci náramku Charge nabízí společnost Fitbit. Novinka má OLED displej, který je dostatečně velký a dobře čitelný i na ostrém horském slunci. Proti předchůdci je totiž obrazovka o 40 % větší a nabízí téměř dvakrát vyšší jas.

Zobrazit je na displeji možné nejen čas, ale také notifikace odeslané z připojeného chytrého telefonu. Nechybí ani snímač tepové frekvence PurePulse, který si klade za cíl nastavit správný rytmus různých sportovních aktivit.

Foto: archív výrobce

Fitbit Charge 3

Foto: archív výrobce

Fitbit Charge 3

Fitness náramek během dne sleduje, kolik kroků uděláte, celkově uraženou vzdálenost, aktivní minuty a spálené kalorie. Přítomen je i režim automatického monitorování tréninku SmartTrack, který pozná sportovní aktivitu, vytvoří o ní záznam a ten pak můžete po synchronizaci analyzovat v aplikaci Fitbit.

V ní se mimochodem dá monitorovat i přísun potravin a nápojů. Naplánovat je možné i přesnou denní dávku vytížení nebo hubnoucí cíl, ke kterému vás zařízení dovede. Vyzdvihnout si zaslouží i velmi slušná výdrž – bez elektrické zásuvky se Fitbit Charge 2 obejde až pět dní.

Náramek se vyplatí mít na zápěstí také v noci. S novou funkcí Sleep Score je totiž možné monitorovat také spánek. Díky tomu odhalíte své zvyklosti, které mohou spánek ovlivnit. Díky vodotěsné konstrukci je možné s náramkem klidně i plavat.

  • Klady: nabízí kompletní přehled o zdraví a aktivitách svého majitele
  • Zápory: některé barevné varianty budou v obchodech dostupné až po Vánocích
  • Cena: 3900 Kč

Bang & Olufsen BeoPlay P6: kvalitní zvuk hraje prim

Většina chytrých telefonů i tabletů nenabízí příliš valnou zvukovou reprodukci. Hodí se tak maximálně pro sledování krátkých videí, při poslechu hudby ale naráží na výkonnostní limity. Řešením nejen na cestách může být pořízení bezdrátového reproduktoru.

Foto: archív výrobce

Bang & Olufsen BeoPlay P6

Foto: archív výrobce

Bang & Olufsen BeoPlay P6

Jedním takovým je i BeoPlay P6, který pochází z dílny společnosti Bang & Olufsen. Novinka na první pohled vypadá jako placka, ve skutečnosti jde ale o velmi kompaktní zařízení, které však dokáže nabídnout až překvapivě kvalitní zvukovou reprodukci.

BeoPlay P6 v sobě ukrývá měniče se špičkovým výkonem 96 W, což je s ohledem na kompaktní rozměry zařízení dechberoucí hodnota. V praxi zvládne tento kousek bez problémů ozvučit klidně i větší open space během nějaké párty. Důraz je u tohoto modelu kladen na hutnější basovou linku, díky čemuž se hodí především pro poslech tvrdších stylů, taneční muziky nebo popu.

Kvalitu poslechu dokládají i parametry testovaného kousku. Novinka nabízí frekvenční rozsah 68 Hz až 21 kHz. Zajímavostí je mikrofon, díky kterému je možné reproduktor použít u telefonu i jako bluetooth handsfree. Potěší i odolnost proti prachu a postříkání vodou. Na jedno nabití vydrží reproduktor hrát až 16 hodin.

  • Klady: nečekaně mohutný zvuk, nadstandardní výdrž baterie
  • Zápory: vysoká pořizovací cena
  • Cena: 10 000 Kč

Logitech G305: hrát se dá kdekoliv

Myš Logitech G305, která je díky kompaktním rozměrům a bezdrátové konektivitě vhodná i na cesty, působí velmi nenápadným dojmem. Při pohledu na symetrickou konstrukci a černé plasty by jen málokoho napadlo, že jde ve skutečnosti o propracovaný herní model.

V útrobách tohoto počítačového hlodavce se totiž ukrývá nový senzor zvaný Hero. Díky tomuto senzoru myš nabízí výjimečně přesnou a konzistentní výkonnost v celém rozsahu hodnot DPI, od 200 do 12 000 DPI. Ve vnitřní paměti myši je možné uložit až pět různých profilů.

Foto: archív výrobce

Logitech G305

Foto: archív výrobce

Logitech G305

Vyzdvihnout si zaslouží také bezdrátová technologie Lightspeed, která je citelně rychlejší než konkurenční bezdrátové standardy pro počítačové periferie. Díky tomu nabízí myš odezvu pouze 1 ms, což by mělo stačit i náročnějším uživatelům.

Hero senzor a technologie Lightspeed jsou energeticky úsporné a umožňují vám hrát na 250 hodin pouze na jednu AA baterii. Hráči mohou očekávat, že při běžném provozu jim baterie vydrží na přibližně devět měsíců. Pokud se energetická zásoba v baterii blíží ke konci, upozorní je na to dioda. Rozsvítí se tehdy, pokud zbývá 15 % z celkové kapacity baterie.

  • Klady: přesnost senzoru, solidní výdrž
  • Zápory: myš není nijak ergonomicky tvarovaná, sází spíše na symetrickou konstrukci
  • Cena: 1300 Kč

Sennheiser Momentum True Wireless: bezdrátově na hudbu i sport

O tom, jak obrovské mohou být rozdíly v kvalitě zvuku u bezdrátových sluchátek, svědčí model Momentum True Wireless od společnosti Sennheiser. Už samotná cenovka koneckonců naznačuje, že tato novinka cílí především na náročnější uživatele.

Hudbu je možné poslouchat doma, na cestách i při sportu. Sluchátka se totiž chlubí voděodolnou konstrukcí s krytím IPX4, takže jim nevadí déšť, sníh nebo třeba pot.

Foto: archív výrobce

Sennheiser Momentum True Wireless

Foto: archív výrobce

Sennheiser Momentum True Wireless

K chytrému telefonu se sluchátka připojují prostřednictvím technologie bluetooth. Testovaný model podporuje nejnovější kodeky, jako jsou AAC, AptX či AptX LL společnosti Qualcomm s nízkou latencí.

U každého sluchátka se výdrž v praxi pohybuje okolo čtyř hodin. Je však možné ji citelně navýšit díky dodávanému dobíjecímu pouzdru, sluchátka se pak obejdou bez nabíječky až po dobu 12 hodin.

Zvuk linoucí se ze sluchátek je krásně věrný a čistý, jednotlivá pásma jsou velmi vyvážená, vhodný je tedy tento model i pro velmi náročné posluchače. Díky dvěma vestaveným mikrofonům jsou podporovány také asistenční služby Apple Siri a Google Assistant.

  • Klady: velmi čistá reprodukce, vyvážená pásma
  • Zápory: v Česku má novinku skladem jen pár obchodů
  • Cena: 7800 Kč

Samsung Galaxy A9: poprvé s pěti objektivy

Vůbec první chytrý telefon na světě s pěti fotoaparáty představila společnost Samsung. Každý přitom slouží k něčemu jinému. Prim hraje hlavní fotoaparát s rozlišením 24 megapixelů, který nabízí autofokus a světelnost f/1.7. Ten bude většina uživatelů pravděpodobně používat nejčastěji. Vedle toho je k dispozici objektiv s dvojnásobným optickým přiblížením, na něj napojený senzor má však rozlišení už pouze 10 MPx.

Třetí fotoaparát je také desetimegapixelový, ale nabízí úhel záběru 120°, jde tedy o vhodnou volbu při focení krajin. Uživatelé se však musí smířit s absencí autofokusu, což na druhé straně právě u krajin patrně příliš vadit nebude.

Foto: archív výrobce

Galaxy A9

Foto: archív výrobce

Detailní pohled na čtyři hlavní fotoaparáty u modelu Galaxy A9

Jak je z řádků výše patrné, všechny tři fotoaparáty nabízejí jiný úhel záběru. Čtvrtý, hlavní senzor pak slouží ke hrátkám s hloubkou ostrosti, aby měly momentky co nejvíce profesionální nádech. Jde totiž o snímač se selektivní hloubkou ostrosti, který má rozlišení pět megapixelů a světelnost f/2.2.

Zmiňovaný pátý fotoaparát je pak umístěný vepředu. Ten pochopitelně slouží pro zachycování autoportrétů a nabízí rozlišení 24 MPx a světelnost f/2.0.

Přestože fotoaparáty jsou u novinky patrně tím nejzajímavějším, přístroj se rozhodně nemusí stydět ani na za svou další výbavu. Galaxy A9 nabízí 6,3palcový Super AMOLED displej s rozlišením Full HD+, tedy 2200 x 1080 obrazových bodů.

Pracovní tempo udává procesor Qualcomm Snapdragon 660, jehož osm jader je rozděleno na dvě poloviny. Čtyři jádra tepou při frekvenci 2,2 GHz a další čtyři při 1,8 GHz. Do vínku dostal přístroj 6 GB operační paměti a 128GB úložiště, které je možné dále rozšířit až o 512 GB prostřednictvím paměťové karty microSDXC.

  • Klady: pokročilý fotoaparát nabízí různé úhly záběru, hrátky s hloubkou ostrosti
  • Zápory: vyšší pořizovací cena
  • Cena: 14 900 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám